J. Overlingienė taip pat patikino, kad dekreto dėl Rusijos piliečio J. Borisovo skyrimo visuomeniniu patarėju Prezidentas nebuvo pasirašęs. Prezidento komentarų apie susiklosčiusią situaciją tikimasi apie 17 val.

Ketvirtadienį prieš 10 val. surengtas Prezidento pasitarimas su visais Prezidentūros darbuotojais.

Aktyvus prezidento rėmėjas parlamentaras Rolandas Pavilionis trečiadienį vakare taip pat žadėjo, kad ketvirtadienį pats Rolandas Paksas paaiškins peripetijas dėl dosniausio savo rėmėjo Jurijaus Borisovo skyrimo ar neskyrimo visuomeniniu patarėju.

Tai R.Pavilionis sakė po neskelbto pasitarimo Prezidentūroje, kuris baigėsi ketvirtadienį po vidurnakčio.
Posėdyje dalyvavo R.Paksas, jo patarėjai ir proprezidentinės Liberalų demokratų partijos lyderiai.

"Jokie borisovai niekada nediktuos mūsų valiai", - žurnalistams sakė R.Pavilionis.

Paklaustas, ar nesibaiminama, kad pasiūlymo dirbti Prezidentūroje netekęs J.Borisovas gali paskelbti R.Paksą kompromituojančią informaciją, R.Pavilionis teigė neabejojąs, kad verslininkas prezidentą gali šantažuoti. "Tik tiesa gali apsaugoti R.Paksą", - aiškino parlamentaras.

Jo teigimu, R.Paksui reikia atsiriboti nuo J.Borisovo.

Žurnalistams R.Pavilionis patvirtino, kad dabartinė prezidento komanda, sužinojusi apie galimą J.Borisovo paskyrimą visuomeniniu patarėju, ketino palikti darbą Prezidentūroje bei užsiminė, kad ketvirtadienį R.Paksas gali paskelbti ir apie naujų žmonių atėjimą.

Pasak Seimo nario, daugumai dabartinių prezidento aplinkos žmonių žinia apie siūlymą J.Borisovui dirbti visuomeniniu patarėju buvo "netikėta". Anot R.Pavilionio, šis sprendimas buvo "klaida", "skubotas", padarytas "iš spaudimo".

Kiti vėlyvo posėdžio Prezidentūroje dalyviai su žiniasklaida nebendravo.

Maždaug 22 valandą prasidėjusiame pasitarime buvo tariamasi, kaip visuomenei paaiškinti dviprasmišką informaciją apie galimą J.Borisovo atėjimą į Prezidentūrą. Trečiadienį po pietų J.Borisovo paskelbtą ir pačio prezidento patvirtintą informaciją po kelių valandų paneigė R.Pakso patarėjas politikos klausimais Alvydas Medalinskas.

Pasitarime be R.Pakso ir R.Pavilionio dalyvavo prezidento patarėjai A.Medalinskas ir Edmundas Ganusauskas, liberaldemokratų lyderis Valentinas Mazuronis, jo pavaduotojas Henrikas Žukauskas.

"Joks dekretas dėl J.Borisovo paskyrimo patarėju nebuvo pasirašytas, ir jis nebus juo paskirtas. Tai yra prezidento sprendimas", - sakė A.Medalinskas.

Tiesioginiame LTV eteryje išgirdęs, jog netaps prezidento patarėju, J. Borisovas atrodė kiek nustebęs, bet laikėsi ramiai ir pasakė: "Ne, tai ne".

Apie savo darbą nuo penktadienio visuomeniniu R.Pakso patarėju Rusijos pilietis J.Borisovas pranešė žurnalistams trečiadienį po apsilankymo Prezidentūroje. Jo žodžius patvirtino prezidento atstovė spaudai Jūratė Overlingienė.

Vėliau LNK televizijai tą patvirtino ir pats prezidentas. "Jurijus Borisovas ne tik finansiškai padėjo man per rinkimų kampaniją, bet ir savo mintimis, patarimais. Tada jis nenorėjo dėl įvairių priežasčių padėti, dabar jis sutinka kaip visuomeninis patarėjas patarti kai kuriais klausimais", - LNK televizijai trečiadienio vakarą sakė R.Paksas.

LNK žurnalisto paklaustas, ar nemanąs, kad toks sprendimas galįs tapti dar vienu kaltinimu per apkaltą, R. Paksas sakė: "Vienu daugiau ar mažiau, man atrodo, nieko nekeičia".

Dosniausias R. Pakso prezidentinės rinkimų kampanijos finansuotojas J. Borisovas apie tai, kad eina dirbti pas prezidentą visuomeniniu patarėju pranešė žurnalistams trečiadienį po apsilankymo Prezidentūroje.

"Mano užduotis sėdėti namuose, analizuoti, skaityti laikraščius, žiūrėti ir daryti prognozes", - sako darbą nupiešė J.Borisovas.

Viena ryškiausių prezidentinio skandalo figūrų užsiims visuomeninių procesų analize ir prognozėmis prezidentui.

J.Borisovas teigė pažadėjęs padėti prezidentui dėl valstybės vystymosi, spręsti socialinius klausimus, įstojimo į ES klausimais. Jis prisipažino, kad tam tikra prasme prezidento pasiūlymas jam buvo "siurprizas".

Žurnalistų prie Prezidentūros apsuptas J.Borisovas teigė penktadienį ateisiantis į Prezidentūrą. "Todėl kad aš darbe būsiu penktadienį Prezidentūroje. Dirbsiu. Patarėju. Visuomeniniu patarėju. (Užsiimsiu - BNS) situacijos visuomenėje analize, vystymosi prognozėmis", - teigė J.Borisovas.

Prezidentūros užsienio politikos grupės nariai BNS pareiškė, kad pasitvirtinus informacijai apie J.Borisovo paskyrimą, jie nedelsiant rašys atsistatydinimo pareiškimus.

Į žurnalistų klausimą, ar nedraudžiamas bendravimas su Prezidentu atliekant ikiteisminį tyrimą, J. Borisovas sakė, kad padėtis esanti ne visai tokia, esą jam tik nerekomenduojama ieškoti kontaktų. "Aš ir neieškojau kontaktų. Prezidentas mane pasikvietė", - sakė J. Borisovas.

Trečiadienį LTV laida "Panorama" paviešino slapta nufilmuotą vaizdo medžiagą, kurioje matomas iš sporto salės Vilniaus Naujininkų rajone išeinantis prezidentas R. Paksas. Budėjusi salės darbuotoja žurnalistams patvirtino, kad tą patį vakarą sporto salėje lankėsi ir J. Borisovas. "Panoramos" teigimu, šioje vietoje prezidentas ir J. Borisovas, kuriam generalinė prokuratūra uždraudė susitikti su R.Paksu, susitiko ne kartą.

Tuo tarpu R. Paksas tame pačiame "Panoramos" reportaže tvirtino, kad prezidentui niekas nedraudžia susitikti su kuo nori Lietuvoje.

Prezidentinio skandalo pradžioje prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl J. Borisovo grasinimų Prezidentui R. Paksui.

J.Borisovas teigė, kad prezidentas pats jį pakvietęs pokalbio, paklausęs, kaip gyvuoja bendrovė, kuri per rinkimų kampaniją padėjo, kaip jis pats gyvenąs. J.Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė "Avia Baltika" per rinkimų kampaniją R.Pakso rinkimų štabui paaukojo 1,2 mln. litų. Yra manančių, kad toji finansinė pagalba galėjo būti kur kas didesnė.

"(Prezidentas) uždavė krūvą klausimų ir norėjo sužinoti mano nuomonę", - teigė J.Borisovas.

J. Borisovas neslėpė, kad Prezidento kvietimas jį nustebinęs, tačiau padėti neatsisakęs, nes per skandalą ir teismus jau 4 mėnesiai neišvažiuoja iš Lietuvos, neužsiima savo verslu, sėdi be darbo.

"Kiek man sėdėti. Kodėl nepadėjus geram žmogui, Lietuvai", - retoriškai klausė J. Borisovas.

Naujasis patarėjas neatsakinėjo į klausimus, kada prieš tai paskutinį kartą bendravo su prezidentu, motyvuodamas, kad tai yra asmeninis prezidento gyvenimas.

J.Borisovas teigė, kad prezidentas jam atrodo "pavargęs". "Padėsim, kad atrodytų geriau", - optimistiškai kalbėjo J.Borisovas.

J.Overlingienė teigė, kad J.Borisovas prezidentui padėjo patarimais per rinkimų kampaniją, todėl prezidentas mano, kad ir šioje situacijoje J.Borisovo patarimai bus naudingi.

Ir R. Pakso šalininkai, ir jo oponentai Seime trečiadienį sakė negalį patikėti šia žinia apie J. Borisovo paskyrimą, daugelis sakė esą šokiruoti ir priblokšti.

Japonijoje šiuo metu viešintis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas prezidento sprendimą savo visuomeniniu patarėju paskirti J. Borisovą įvertino kaip dar vieną R. Pakso akibrokštą.

Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas apskritai nepatikėjo žinia apie J. Borisovo paskyrimą ir prašė jo "nekvailinti, nepokštauti, nes to negali būti".

"Juk J. Borisovas šiuo metu net neturi teisės susitikti su R. Paksu? Ką jūs čia šnekate?", - kalbėjo H. Žukauskas.

Liberaldemokratų partijos, iš kurios, beje, J. Borisovas yra pašalintas, vadovas Valentinas Mazuronis teigė, jog jam tokia naujiena taip pat netikėta. V. Mazuronis sakė nieko nekomentuosiąs, kol negirdėjo Prezidentūros ar paties Prezidento argumentų, kodėl nuspręsta J. Borisovą paskirti visuomeniniu patarėju.

"Manau, prezidentas, paniekinęs Seimą ir Konstitucinį Teismą, nuosekliai vykdo anksčiau duotus įsipareigojimus (rėmėjams - BNS)", - BNS sakė Seimo pirmininko pavaduotojas Artūras Skardžius.

Naujosios sąjungos (socialliberalų) informacinis centras išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, jog R.Paksas, skirdamas savo visuomeniniu patarėju Jurijų Borisovą, "netiesiogiai patvirtino kalbas apie J.Borisovo jam darytą spaudimą. Iš tokio prezidento elgesio akivaizdu, kad jis vykdo "neegzistuojančius" įsipareigojimus savo finansiniam rėmėjui, Rusijos federacijos piliečiui Jurijui Borisovui".

"Prezidento sprendimas patarėju paskirti užsienio valstybės pilietį, kuriam yra pradėti du ikiteisminiai tyrimai, dar kartą pademonstruoja, kad prezidentas nepaiso teisės ir moralės, siekia visiškai diskredituoti Prezidento instituciją, o gal net ir visą valstybę", - rašo socialliberalai.

"Man toks Lietuvos prezidento sprendimas nesuprantamas. Prisimenant, ką kalbėjo J.Borisovas apie prezidentą, kuris atstovauja visai tautai, tai spjūvis į veidą kiekviena Lietuvos žmogui. O užsienio valstybėms, kurios įtariai ir įdėmiai stebėjo J.Borisovo veiklą - dar vienas stimulas abejoti Lietuvos patikimumu", - sakė Madride viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

J.Borisovas viename pokalbių telefonu yra pavadinęs R.Paksą "politiniu lavonu".

"Visi tokie sprendimai yra amoralūs. Negalima tyčiotis iš valstybės. Lietuvos pilietybės siekiantis žmogus turėtų atsiminti, jog tokioje situacijoje žmonės atsistatydina, o ne siekia valstybės postų", - sakė parlamentaras, populiarios Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

"Jei tai iš tikrųjų yra tiesa, R. Paksas pasirašė sau nuosprendį. Dar iki šiol buvau kitos nuomonės, savotiškai laukiau Konstitucinio Teismo išvadų, tai dabar mano nuomonei yra padarytas galutinis sprendimas", - neslėpė savo nuostabos vienas R. Pakso rėmėjų krikščionis demokratas Petras Gražulis.

Dar vienas R.Pakso rėmėjas - antisovietinis disidentas Antanas Terleckas - buvo kategoriškas. "Manau, kad tai klaida. Nesuprantu šito prezidento žingsnio", - sakė neseniai ordinu prezidento apdovanotas A.Terleckas, kuris yra vienas iš proprezidentinio judėjimo "Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą" kūrėjų.

"Raginu Rolandą Paksą baigti tyčiotis iš Lietuvos žmonių ir tapšnoti", - sakė opozicinės Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius.

"Kai tėvai vaikui ko nors neleidžia, jam gali kilti isterijos priepuolis ir jis gali pradėti trypti kojomis. Čia yra politinės isterijos priepuolis", - sakė socialdemokratas Nikolajus Medvedevas.

"Atrodo, jog R.Paksas visiškai susipyko su įstatymais. Kaip jis gali paskirti savo patarėju ne Lietuvos pilietį? Manyčiau, jog tai yra prezidento agonija. Gal būt jis rengiasi atsistatydinti, todėl jam nusispjauti į įstatymus", - sakė parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Aloyzas Sakalas.

"Tai įrodymas, kad Rolandas Paksas sėdi Borisovo kišenėje. R.Paksui visiškai nusispjauti į Lietuvos žmonių nuomonę ir tarptautinę reakciją. Nenustebčiau, jeigu Pakso patarėju netrukus taptų Aksentjevas-Kikališvilis", - į žinią apie J.Borisovo paskyrimą reagavo opozicinės Liberalų ir centro frakcijos Seime seniūnas Eligijus Masiulis.

Anzoris Aksentjevas-Kikališvilis yra prieštaringos reputacijos Rusijos verslininkas, siejamas su Rusijos ir tarptautine mafija.

"Tai spjūvis valstybei į veidą. Ne kartą kalbėta, kad aukščiausias valstybės pareigas užimančio žmogaus asmeninė problema virto valstybės problema. Rolandas Paksas nesupranta, kad tą problemą reikia spręsti, o ne eskaluoti. Pernai Konstitucinio Teismo padaryta išvada, kad Paksas, suteikdamas pilietybę Borisovui, vadovavosi asmeniniais, o ne valstybės interesais, skamba vis aktualiau. Taip pat ir klausimas, ar kalbame ne apie tėvynės išdavystę, skamba vis aktualiau", - sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius, politologas Raimundas Lopata.

Politologo Algio Krupavičiaus nuomone, tokiu savo sprendimu R.Paksas siekia dar labiau padidinti konfrontaciją visuomenėje, iššaukti į save didesnį puolimą.

"Šis sprendimas dar labiau padidins konfrontaciją ir mobilizuos R.Pakso rinkėjus. Kita vertus, yra tęsiama teisinio nihilizmo linija. Save ir kitus gerbiantis prezidentas taip negalėtų elgtis", - BNS sakė A.Krupavičius.

Rusijos pilietis J.Borisovas šių metų pradžioje neteko Lietuvos pilietybės ir dabar bylinėjasi dėl teisės pasilikti Lietuvoje. Valstybės saugumo departamentas yra pasiūlęs įtraukti jį į nepageidaujamų Lietuvoje asmenų sąrašą.

J.Borisovo atžvilgiu dabar atliekami du ikiteisminiai tyrimai - dėl grasinimų prezidentui R.Paksui ir dėl prekybos strateginės paskirties prekėmis su terorizmą remiančiomis valstybėmis.

Byloje dėl grasinimų prezidentui J.Borisvui yra pateikti įtarimai, paskirta kardomoji priemonė - atimti pasai - Rusijos piliečio ir tuo metu dar turėtas Lietuvos piliečio pasas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka sakė, kad prokuratūra gali svarstyti galimybę dėl kardomosios priemonės sugriežtinimo. "Nebūtinai griežčiausią - suėmimą, bet mes pažiūrėsim", - sakė A.Kliunka.

Kaip pranešė LTV laida "Panorama", griežtesnė kardomoji priemonė J. Borisovui gali būti naudinga - paskyrus namų areštą, J. Borisovas negalėtų būti išsiųstas iš Lietuvos.