Spaudos konferencijoje pirmadienį Vilniuje viešintis Prancūzijos kariuomenės vadas generolas Jeanas-Pierre'as Kelche'as sakė, kad Prancūzija savo poziciją dėl Lietuvos priėmimo į NATO paskelbs tada, kai Aljanso šalys susirinks Prahoje spręsti dėl tolesnės organizacijos plėtros.

2002 metų rudenį Čekijos sostinėje vyks NATO viršūnių susitikimas, kuriame į Aljansą turėtų būti pakviesta bent viena kandidatė.

"Vienas dalykas yra tikras - jūs visada rasite Prancūziją, pasisakančią už Europos žemyno vientisumą, ir siekiančią išvengti pilkųjų, nestabilių zonų. Remdamiesi šiais dviem principais, jūs galite atspėti, koks bus Prancūzijos veiksmas, derinant nuomones", - sakė J.-P.Kelche’as.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos kariuomenės vadas brigados generolas Jonas Kronkaitis sakė, kad susitikime su J.-P.Kelche’u pristatė Lietuvos kariuomenės vystymo principus.

"Jo pasiūlymai, aiškinimai apie NATO organizaciją, apie taikos palaikymo operacijas, apie mūsų bendrą gynybą ir Europos saugumą buvo mums labai naudinga (.). Ir aš žinau, kad mūsų kariuomenė dėl jo pastabų, kurias mes įgyvendinsim, sustiprės", - sakė J.Kronkaitis.

Prancūzų generolas pasidžiaugė, kad sutampa Lietuvos ir Prancūzijos nuomonės dėl žmonių parengimo, karinių padalinių organizavimo ir dėmesio logistikai. Jis pažymėjo, kad pats svarbiausias yra žmogus, jo paruošimas, jo aprūpinimas.

Generolas priminė, kad Prancūzijos karinės pajėgos yra labiausiai patyrusios Europoje, nes per pastaruosius dešimt metų Prancūzija dalyvavo sprendžiant apie trisdešimt krizinių situacijų.

"Mes pasiruošę dalintis su jumis šia patirtimi ir klausytis, ko jūs galite mus pamokyti, nes geras yra tas bendradarbiavimas, kuris yra abipusis, o ne mokytojas ir mokinys. Dvi armijos, artimos kultūriškai, draugai ir greitai - sąjungininkės", - kalbėjo J.-P.Kelche’as.

Susitikime su krašto apsaugos ministru Linu Linkevičiumi J.-P.Kelche’as gyrė Lietuvą už gerą geostrateginės problematikos analizę, tvirtą valią siekiant užsibrėžtų tikslų ir realistinį požiūrį.

"Jau daugiau kaip trys metais aš esu Prancūzijos kariuomenės vadas, mačiau daugybę šalių, tačiau šito niekada nesakiau", - sakė J.-P.Kelche’as.

Apibendrindamas savo vizitą, sekmadienį į Vilnių atvykęs prancūzų generolas sakė, kad "Lietuva pasirinko gerą kelią ir žino, kur eina".

J.Kronkaitis pabrėžė, kad Prancūzija buvo viena iš pirmųjų valstybių, suteikusių Lietuvos kariuomenei materialinę bei mokomąją paramą ruošiant kariškius.

Pirmadienį po pietų J.-P.Kelche’as susitiks su prezidentu Valdu Adamkumi.

Tikimasi, kad šis vizitas padės plėsti tolesnį Lietuvos ir Prancūzijos karinį ir politinį bendradarbiavimą. Kaip skelbta, liepos 26-27 dienomis Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus kvietimu į Lietuvą ketina atvykti Prancūzijos vadovas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas).

Lietuva ir Prancūzija dvišalio karinio bendradarbiavimo sutartį pasirašė 1994 metais.