Per vieną savaitę trijose spaudos konferencijose, kurių išlaidas padengė Etinių farmacijos kompanijų asociacija, protestą jau pareiškė Lietuvos diabeto asociacijos atstovai, Psichikos negalią turinčių asmenų bendrija, endokrinologai ir pulmonologai.

Vakar į Vilnių, Ligonių kasą, buvo atvežta 17 Kauno psichikos ligonių ir jų slaugytojų. Jie prašė ne tik nemokamų vaistų, bet ir socialinių pašalpų, garantijų ligonių slaugytojams, net sauskelnių.

Ligonių kasa per mėnesį kauniečiams gali sumokėti tik už 15 sauskelnių, nors jų reikėtų ne mažiau kaip 60. "Farmacijos bendrovių siekimas išlaikyti buvusią kompensavimo tvarką yra akivaizdus", - teigė Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Stasys Gendvilis.

Šiemet Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui numatyta skirti vos 4,34 procento bendrojo vidaus produkto (BVP). Toks finansavimo modelis prieštarauja įstatymų nuostatai, kad išlaidos sveikatos sistemos poreikiams turi sudaryti ne mažiau kaip 5 procentus BVP.

Tačiau per šių metų pirmąjį ketvirtį kompensuojamiesiems vaistams buvo papildomai išleista 22,8 milijono litų, arba 36 proc. daugiau, nei planavo Ligonių kasa.

"Visi mes esame finansuojami iš to paties fondo, tačiau kai tik pradedama kalbėti, kad būtina mažinti išlaidas kompensuojamiesiems vaistams, kyla didžiulis pasipriešinimas", - teigė S.Gendvilis.

Viena brangiausių Ligonių kasos kompensuojamų ligų yra bronchinė astma. Per metus jai išleidžiama 29 milijonai litų. Lietuvoje bronchinė astma diagnozuota daugiau kaip 34 tūkstančiams ligonių. Kasmet vaikų sergamumas šia liga didėja apie 20 procentų, o suaugusiųjų - apie 7 procentus.

"Laimei, nė vienas vaikas per penkerius metus Lietuvoje nemirė nuo šios ligos", - teigė Vilniaus universiteto vaikų bronchinės astmos centro vadovas profesorius Arūnas Valiulis.

Iki šiol visi vaistai tokiems ligoniams buvo kompensuojami 100 procentų, nors Ligonių kasa siūlo, kad patys pacientai mokėtų penktadalį vaistų kainos. Ligoniams tektų kiekvieną mėnesį išleisti apie 30-35 litus, sergant sunkesne forma - iki 100 litų.

Tačiau patys pulmonologai, išsikovoję išskirtinę teisę skirti inhaliatoriaus tarpinę, tuština Ligonių kasą. Vien gydytojo alergologo diagnozės, kad vaikas serga bronchine astma, nepakanka. Ją turi patvirtinti dar pulmonologas. Jam už vieną paciento vizitą Ligonių kasa moka apie 20 litų. Kasmet išrašytų tarpinių receptų susidaro apie 1,5 tūkstančio.