Centras pritarė pareigūno atsistatydinimui ketvirtadienį ryte, tačiau pabrėžė, kad Holokausto neigimas Lietuvoje yra laikomas kriminaliniu nusikaltimu ir paragino vadovybę nuteisti jį už jo veiksmus.

DELFI primena, kad ketvirtadienį vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, atsakydamas į užsienio šalių ambasadorių laišką dėl žurnale „Veidas“ atspausdintame dr. Petro Stankero straipsnyje „Niurnbergo karo nusikaltimų tribunolas – didžiausias juridinis farsas istorijoje“ išsakytų teiginių, pasėjančių dvejones dėl didžiulio masto žydų tautybės piliečių išžudymo, institucijos vardu išreiškė apgailestavimą ir atsiprašė ambasadorių.

P. Stankero straipsnyje rašoma: „Svarbu ir tai, kad Niurnbergo procese teisinį pagrindą įgavo legenda apie 6 mln. neva nužudytų žydų, nors iš tiesų teismas neturėjo ne vieno A. Hitlerio pasirašyto dokumento apie žydų naikinimą (šio dokumento, jeigu jis egzistavo, iki šių dienų niekas nerado, nors pažadėta net milijono dolerių premija)“.

Savaitraščio "Veidas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas ketvirtadienį BNS sakė, kad istorikas Petras Stankeras niekada neneigė Holokausto, o nesusipratimas įvyko dėl vieno sakinio, kuris buvo klaidingai suprastas.

"Veidas" kaip leidinys ir P.Stankeras kaip autorius niekada gyvenime neneigė Holokausto, neneigia ir neneigs", - G.Sarafinas.

"Jis yra atleistas dėl vieno šito sakinio iš principo. Jis kelia klausimą, nes ten buvo konkrečiai patvirtinta, iki šios dienos yra, kad buvo nužudyta 4 mln. žydų, o jis rašo apie legendą, kad 6 mln. Jis tiesiog svarsto. Čia yra ir mūsų, kaip redakcijos, klaida tame, kad žodis "neva" ne toje vietoje - teoriškai žodis "neva" turėtų būti kitoje vietoje - "legendą apie neva 6 mln. nužudytų žydų". Tai yra diskusija apie skaičių jo straipsnyje, o ne apie Holokausto neigimą", - kalbėjo savaitraščio vyriausiasis redaktorius.


18 val. BTV laidoje "Karštas vakaras" kalbės atleistas iš darbo Petras Stankeras, Teisingumo instituto valdybos narys Tadas Kelpša, savaitraščio "Veidas" vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas.