Įtariama, kad kaltinamieji, vykdydami kelis melioracijos projektus, finansuojamus Europos Sąjungos paramos lėšomis, apgaule įgijo beveik 900 tūkstančių litų.

Nustatyta, kad 2005−2007 metais tuometinio Molėtų rajono savivaldybės tarybos nario A.Žiuko vadovaujama individualioji įmonė pagal įvairių Lietuvos rajonų savivaldybių užsakymus atliko melioracijos statybos darbus projektuose: 1,6 mln. litų vertės „Trakų rajono Tiltų ir Paluknio kadastrinių vietovių žemės ūkio drenažo sistemų ir hidrotechninių statinių remontas ir rekonstrukcija“, 1,7 mln. litų vertės „Utenos rajono Biliakiemio ir Jotaučių kadastrinių vietovių griovių, jų statinių ir Seterečiaus užtvankos rekonstrukcija“ bei 1,9 mln. litų vertės „Kėdainių rajono Dotnuvos seniūnijos Kruostos, Smilgos, Dotnuvėlės ir Nevėžio sausinimo sistemų nuvedamojo tinklo ir jo statinių statyba ir renovacija“.

Visi trys projektai buvo 90 procentų finansuojami iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei 10 procentų − iš Lietuvos biudžeto.

Išaiškinta, kad kaltinamasis A. Ž., būdamas Trakų ir Kėdainių rajonuose vykdomų projektų generaliniu rangovu bei Utenos projekto subrangovu, kartu su įmonės darbų vadove, savo žmona, suklastojo užsakovams teikiamus apmokėjimo dokumentus. FNTT tyrėjai išaiškino, kad suklastotuose dokumentuose buvo įrašyti faktiškai neįvykdyti darbai ir nepatirtos įmonės išlaidos. Be to, įmonės buhalterinė apskaita tvarkyta taip, kad ją tikrinančios institucijos negalėtų išaiškinti tikrųjų atliktų darbų sąnaudų.

Atliekant ikiteisminį tyrimą atskleista, kad visų vykdytų projektų nusikalstama schema tokia pati – vykdytų projektų dokumentuose buvo įrašomi mechanizmai ir medžiagos, nenaudoti įgyvendinant projektą ir atliekant melioracijos statybos darbus. Pavyzdžiui, atliktų darbų aktuose įrašyta, kad įmonės darbuotojai griovius šienavo dalgiais, o už tai jiems buvo sumokėta daugiau kaip 400 tūkstančių litų darbo užmokesčio. Tačiau realiai darbuotojai dalgių rankose nelaikė ir darbus atliko mechanizuotai, o darbo užmokestis buvo keturis kartus mažesnis ir siekė apie 100 tūkstančių litų. Išaiškinta, kad vien darbo užmokesčio sąskaita įmonė, vykdydama projektus Trakų, Kėdainių ir Utenos rajonuose, „sutaupė“ daugiau nei 600 tūkstančių litų.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Molėtų rajono apylinkės teismui.

Už įvykdytas nusikalstamas veikas kaltinamiesiems gresia maksimali bausmė − iki aštuonerių metų nelaisvės.

Pasitraukė iš partijos

Molėtų rajono meras A.Žiukas trečiadienį informavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovybę apie savo narystės partijoje sustabdymą, kol vyks teisminis procesas.

Tokį sprendimą TS-LKD Molėtų skyriaus pirmininkas priėmė paaiškėjus, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Molėtų rajono apylinkės teismui.

„Esu ramus ir tikrai nejaučiu kaltės. Pretenzijų taip pat niekas neturi. Panašu, kad vyksta tendencingas tyrimas, kuris ypač suaktyvėja prieš rinkimus“, – TS-LKD pranešime spaudai cituojamas A. Žiukas.