"R.Paksas pabrėžia, kad apie sprendimą dalyvauti Seimo specialiosios tyrimo komisijos posėdyje jis praneš tik tuomet, kai gaus visą tyrimo rezultatų medžiagą, o jam atstovaujantiems advokatams bus suteikti leidimai dirbti su įslaptinta informacija", - sakoma pranešime spaudai.

Prezidentūra ketvirtadienį gavo Seimo specialiosios tyrimo komisijos laišką, kuriuo prašoma informuoti, kada prezidentas gali dalyvauti komisijos posėdyje.

Kaip ketvirtadienio vakarą žurnalistams sakė komisijos pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas, komisija iki šiol iš šalies vadovo nėra gavusi jokio atsakymo dėl galimybių bendrauti su komisija.

"Galbūt būtų galima suprasti, kad prezidentas nori matyti jau galutinę komisijos išvadą, deja, pagal procedūras, galutinė komisijos išvada keliaus tiesiai į Seimą. Jeigu prezidentas nori komisijai teikti paaiškinimus, jis tai turi padaryti iki tol, kol komisija suformuluos išvadas", - sakė J.Sabatauskas.

"Kaip suprantu, prezidentas jau reikalauja nebe medžiagos, o sudėliotų konkrečių dalykų, konkrečių faktų, konkrečių kaltinimų", - žurnalistams teigė J.Sabatauskas.

Tuo tarpu vienas iš R.Pakso pasamdytų advokatų Gediminas Baublys paneigė, kad šalies vadovas reikalauja galutinių komisijos išvadų. "Prezidentas pageidauja gauti visą tą medžiagą, kuri yra komisijos veiklos pagrindas", - ketvirtadienio vakarą sakė advokatas.

Jis patikino, kad ant šalies vadovo stalo gula visa medžiaga, kurią kasdien gauna prezidento advokatai.

J.Sabatauskas neprognozavo, ar šalies vadovas gali likti iš viso neapklaustas, jeigu nei pats neatvyks į komisijos posėdį, nei nuspręs komisiją įsileisti pas save. "Pagyvensim - pamatysim. Galimas variantas - paaiškinimų teikimas" - sakė J.Sabatauskas.

Pasak jo, tais atvejais, kai liudytojai, kurie į komisijos posėdžius buvo kviesti, bet dėl vienų ar kitų priežasčių neatvyks, yra davę parodymus Generalinei prokuratūrai, komisija naudosis šia medžiaga, kaip rašytiniais parodymais.

R.Paksas yra atsakęs į prokurorų klausimus byloje dėl grasinimų prezidentui. G.Baublys teigė dar nežinąs, ar jis ir kiti prezidento advokatai jau gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) leidimus dirbti su valstybės paslaptį sudarančia medžiaga.

"Ryte dar leidimų nebuvo ir jeigu jų nebus iki rytdienos, gali sukelti rimtų problemų, nes penktadienį komisija apklaus (VSD vadovą - BNS) M.Laurinkų", - sakė advokatas.

"Aš tai vertinčiau net kaip jo (M.Laurinkaus) vengimą būti apklaustu kai kuriais klausimais", - žurnalistams sakė G.Baublys.

Dar trečiadienį komisija pareiškė esanti pasirengusi surengti posėdį bei išklausyti prezidento paaiškinimų šalies vadovo rezidencijoje. Prezidentas, kaip suinteresuotas asmuo, yra kviečiamas dalyvauti visuose komisijos posėdžiuose, tačiau iki šiol nė į vieną iš jų neatvyko.

Valstybės saugumo departamentas prezidento interesams atstovaujantiems šešiems advokatams iki šiol nesuteikė leidimo dirbti su įslaptinta informacija. R.Paksas šią savaitę jau išreiškė savo nusistebėjimą, kad jo advokatai neturi tokios teisės.

Prezidentui atstovaujantys žinomi baudžiamosios teisės specialistai Rimas Andrikis, Kęstutis Stungys ir Vytautas Sviderskis teismuose yra gynę pagarsėjusius nusikalstamo pasaulio atstovus.

Apkaltos komisija iki vasario 13 dienos turi Seimui pateikti išvadą, ar kaltinimai prezidentui yra pagrįsti ir rimti. Savo išvadą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją turėtų pateikti ir Konstitucinis Teismas.

Prognozuojama, jog balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali būti surengtas balandžio mėnesį. Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Iš viso Seime yra 137 parlamentarai, dar keturios vietos yra laisvos.