LŽ sužinojo, kad valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikusi advokatė Vladislava Ramunė Lekavičienė, klastodama pažymas dėl darbo užmokesčio, pasisavino tūkstančius litų.

Išgalvodavo darbus

Teisingumo ministerijos nustatyta tvarka advokatams atlyginimas skaičiuojamas pagal jų atliktą darbą: už susipažinimą su baudžiamosios bylomis, dalyvavimą atliekant ikiteisminį tyrimą, atstovavimą teismuose ir pan. Tokiems advokatams už paslaugas moka teismai iš Teisingumo ministerijos lėšų.

Lekavičienė kai kuriose pažymose nurodydavo, kad nuo ryto iki vėlaus vakaro (net 23 ar 23.45 valandos) kartu su ikiteisminio tyrimo pareigūnais dalyvaudavo atliekant tardymo veiksmus.

Kitose pažymose ji nurodydavo išgalvotą darbą ir gaudavo už jį pinigus. Pavyzdžiui, vienoje pažymoje ji nurodė, kad praėjusių metų spalio 16-29 dienomis ji, atliekant ikiteisminį tyrimą, neva dalyvavo tardant įtariamąjį G.Potaškovą.

Tačiau LŽ sužinojo, jog tas pats Potaškovas buvo nuteistas spalio 14 dieną, o ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu turėjo būti baigtas dar anksčiau, todėl joks advokatės dalyvavimas tardant neturėjo prasmės.

Dar kitose darbo mokėjimo pažymose Lekavičienė nurodė savo darbo datą ir laiką, kuris sutampa su skirtingomis jos ginamųjų bylomis. Šitaip ji per vieną valandą galėdavo "užsidirbti" dvigubą atlygį.

"Skaudus įvykis"

Tokius Lekavičienės galimo sukčiavimo atvejus užfiksavo Teisingumo ministerija, patikrinusi dalį jos pateiktų pažymų Vilniaus 3iajam apylinkės teismui. Neoficialiais duomenimis, per praėjusius metus šitaip advokatė galėjo gauti apie 40 tūkstančių litų.

Kai apie Lekavičienės piktnaudžiavimus buvo pranešta Advokatų tarybai, beveik aštuonerius metus advokatavusi moteris suskubo savo noru pabėgti iš advokatų luomo. Gruodžio 19 dieną Advokatų taryba patenkino jos prašymą išbraukti ją iš praktikuojančių advokatų sąrašo.

Paprašytas pakomentuoti tokį advokatės elgesį, Advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis vakar LŽ teigė, jog "tai tragiškai skaudus įvykis visai advokatūrai".

Jis užsiminė, kad Lekavičienė neneigia sukčiavusi. "Tai pirmas toks atvejis per mano dvejų metų pirmininkavimą Advoktų tarybai.

"Anksčiau buvo kitokio pobūdžio advokatų nusižengimų, juk visi žmonės gali suklysti", - sakė Andrikis.

Prašė neviešinti

Lekavičienė LŽ korespondentui neprisipažino sukčiavusi. Tačiau ji neslėpė, jog ne kartą galėjo "suklysti ar primaišyt pildydama pažymas".

Iš LŽ sužinojusi, jog Teisingumo ministerija medžiagą ketina perduoti prokuratūrai, Lekavičienė sutriko. Jos balsas bemat pasikeitė.

Paklausta, kodėl suskubo pasitraukti iš advokatūros, moteris paaiškino: "Tada mąsčiau taip: jei padariau pažeidimą, pasitrauksiu ir palauksiu, kol viską išsiaiškins".

Lekavičienė kelis kartus pakartojo, kad ji labai daug ir sąžiningai dirbo, atstovavo įvairiausiose bylose, todėl turėjo ir didesnę tikimybę suklysti.

Lekavičienė iš pradžių neigė su įtariamaisiais bendraudavusi net iki 23 valandos, kai pagal Baudžiamojo proceso kodeksą tai galima daryti vėliausiai iki 21 valandos. Bet vėliau pripažino, kad į kai kurias pažymas įrašydavo, jog dirbdavo iki 23 valandos.

Buvusi advokatė negalėjo paaiškinti, kaip ji galėjo dalyvauti tardant jau nuteistą asmenį. "Galėjau suklysti", - toliau teisinosi ji.

Pokalbio pabaigoje Lekavičienė patikino, kad pasisavintus pinigus pasiruošusi grąžinti bei LŽ paprašė jos nuotykių neviešinti.

Sukčiavimas nustatytas

Teisingumo ministerijos Vidaus audito tarnyba ministrui Vytautui Markevičiui šiandien ketina pateikti Lekavičienės veiklos auditą. Jis buvo pradėtas sausio pradžioje.

Ministro patarėjas Algirdas Skripeta vakar LŽ sakė, kad po audito paaiškėjo, jog Lekavičienės atžvilgiu reikia imtis pačių "griežčiausių priemonių". Anot Skripetos, sukčiavimo faktai nustatyti.

"Pagal Lekavičienės pildytas pažymas ji turėjo dirbti kasdien. Tačiau kol kas negaliu pasakyti, kiek ji pasiėmė permokų. Auditoriai nepajėgūs nustatyti, nuo kada Lekavičienė pradėjo sukčiauti, kiek pinigų jai buvo permokėta, kiek ji uždirbo. Bylos, kuriose ji atstovaudavo ginamiesiems, dabar išsibarsčiusios po įvairius teismus. Todėl mes ruošiamės kreiptis į prokuratūrą", - sakė teisingumo ministro patarėjas.

Kaip LŽ sakė Teisingumo ministerijos Vidaus audito tarnybos vedėja Danuta Lubnevič, tokie dideli pažeidimai užfiksuoti pirmąkart.

"Iki šiol advokatai užrašydavo valanda ar dviem daugiau, nei jie realiai dirbdavo. Tokių atvejų buvo ir Vilniuje, ir Kaune, ir Panevėžyje", - sakė Lubnevič.

Vedėja teigė, kad audito tarnybai pateikus išvadas, bus teikiami ir siūlymai, kaip patobulinti jų darbo apmokėjimą.

Teisingumo ministerijos Finansų departamento direktorė Gertrūda Tumelienė LŽ užsiminė, kad yra sukurta kompiuterinė programa, padedanti atsiskaityti su valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiančiais advokatais. "Tačiau programa neleidžia pasitikrinti, ar advokatai teisinės pagalbos vienu metu neteikia keliose bylose", - sakė Tumelienė. Anot jos, Finansų departamentas anksčiau yra gavęs signalų apie galimus tokio pobūdžio sukčiavimus, tačiau atlikus patikrinimus konkrečių faktų nustatyta nebuvo.

Koordinatorius nekontroliavo

Valstybinę teisinę pagalbą teikiančių advokatų pažymose pagal teisingumo ministro nutarimą nuo praėjusių metų vasario turi pasirašyti tokių advokatų koordinatoriai.

Tokiu Lekavičienės koordinatoriumi buvo Vilniaus 1-osios advokatų kontoros advokatas Valentinas Staugaitis. Tačiau jis LŽ sakė neprivalėjęs Lekavičienės kontroliuoti, nors nuostaba dėl pernelyg didelio šios advokatės produktyvumo jam buvo kilusi: "Ji atnešdavo man pasirašyti gerokai daugiau pažymų, nei kiti panašią teisinę pagalbą teikiantys advokatai.

Staugaitis teigia patikrindavęs, ar Lekavičienė dirba savo aptarnaujamoje zonoje, ir pažymas pasirašydavęs. "Jums reikėtų pasidomėti tyrėjais, kurie savo parašu galėjo padėti grobstyti advokatei pinigus", - LŽ sakė Staugaitis.

Praėjusių metų antroje pusėje Lekavičienės pažymose pasirašinėjo Vilniaus VPK Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus (APGTS) pareigūnės Diana Petniūnienė, Ilona Mackevič, taip pat Narkotikų kontrolės skyriaus pareigūnės O.Railienė, Olga Petrova ir kitos. Nemažai Lekavičienės pažymų, kurias pateikusi ji gaudavo po 400 ar 800 litų, yra pasirašiusi Petrova.

Advokatę gyrė

APGTS viršininko pavaduotoja Džulijeta Santockaja teisino pavaldines, o Lekavičienę gyrė. "Jei savaitgalį ar per šventes reikia pradėti ikiteisminį tyrimą, advokatus labai sunku prisišaukti, pasakojo Santockaja. - Todėl pareigūnai yra dėkingi tiems advokatams, į kuriuos gali kreiptis bet kuriuo laiku. Lekavičienė buvo viena tokių. Manau, kad tiek Petniūnienė, tiek APGTS jau nebedirbanti Mackevič nekreipė dėmesio pasirašydamos šios advokatės atneštas pažymas. Be to, aš pati dirbau tardytoja ir prisimenu, kad ne kartą esu pasirašiusi ir tuščiose pažymose, vėliau jas advokatai užpildydavo".

Santockaja teigė iki šiol negalinti patikėti, kad Lekavičienė galėjo sukčiauti.

Valstybės garantuojamą teisinę pagalbą teikiantiems advokatams per praėjusius metus buvo išmokėti 5 milijonai 205 tūkstančiai litų. 140 tūkstančių litų buvo skirta advokatų koordinatoriams.