Finansų ministras Jonas Lionginas trečiadienį žurnalistams sakė, jog banderoles galima prilyginti pinigams, nes jos užtikrina alkoholio ir tabako akcizų surinkimą, todėl jų gamybos technologijas galima prilyginti valstybės paslapčiai.

Banderolė nėra nei vertybinis popierius, nei dokumento blankas, šiuo metu galiojantys teisės aktai nereglamentuoja banderolių technologinės apsaugos elementų kūrimo, gamybos ir naudojimo informacijos, kaip informacijos, sudarančios valstybinę paslaptį.

Šiuo metu galiojančio Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme apibrėžiama, kad valstybės paslaptį gali sudaryti informacija apie vertybinių popierių, dokumentų, banknotų, monetų technologinės apsaugos elementų kūrimą, gamybą ir naudojimą.

Alkoholinių gėrimų bei tabako gaminių specialūs ženklai - banderolės - turi technologinės apsaugos elementus, yra numeruotos ir spausdinamos ant specialaus popieriaus.

Ministro J.Liongino duomenimis, iki šiol nebuvo iškelta bylų dėl banderolių padirbinėjimo, tačiau, pasak jo, technologijos tobulėja, todėl banderolių apsaugos nuo padirbinėjimo žingsnį reikia žengti anksčiau, nei jos pradėtos padirbinėti.

Ministro teigimu, apie banderolių pavyzdžius žinos ribotas skaičius žmonių, banderolių spausdinimo konkursai bus uždari, su slapta medžiaga galės susipažinti tik konkursų nugalėtojai.

Šiuo metu banderoles spausdina "Garsų pasaulis", tačiau šis kontraktas pasibaigs šių metų pabaigoje.