„Juokinga vien tai, kad reikia važiuoti pirkti kapo ir turi mokėti, kad palaidotum. Tai, manau, neblogas pasipelnymo šaltinis iš žmonių, kuriuos ištiko nelaimė ir kurie neturi kito pasirinkimo“, - DELFI sakė Miglė.

Mirus Miglės močiutei šeimai iškilo galvosūkis, kur velionę laidoti. Kauniečiai iki netekties neturėjo šeimos kapo, tad reikėjo ieškoti naujos kapavietės. Patarta laidotuvių organizatoriaus, šeima nuvyko į Užliedžių kapines. Tačiau kapinių šeimininkai čia laidotis nepatarė – esą dėl nuolatinių liūčių, karstus tenka leisti į vandenį.

Pasak Miglės, kapinių darbuotojas neslėpė, kad kitose kapinėse norimą vietą galima nusipirkti. Šeima išgirdo, kad vieta Šančiuose kainuos 4000 Lt, Karmėlavoje – 1500 Lt, tačiau esą galima susitarti ir pigiau.

„Galiausiai nuvažiavome į Karmėlavą ir už 500 Lt nusipirkome vietą. Visas pirkimas buvo labai komiškas – iš pradžių pasakė, kad vietų nėra ir patarė važiuoti į Užliedžius. Tačiau kai pradėjome kalbėti apie pinigus, visai neblogų vietų atsirado iškart“, - prisiminė pašnekovė.

Pasak Miglės, užteko pasakyti, kad „skolingi neliksime“. Pinigus esą paėmė kapinių vedėjas.

Pašnekovė pasakojo, kad tą pačią savaitę Karmėlavos kapinėse giminaitę laidojusi jos pusseserė už kapavietę taip pat mokėjo 500 Lt. Jai leista rinktis iš penkių vietų.

Kapinių vedėjas: naujose kapavietėse nebelaidojame

Pasak Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, naujos kapavietės daugiausia formuojamos Ledos kapinėse Užliedžių seniūnijoje. Karmėlavos ir Šančių kapinėse laidojama į esamas kapavietes, tačiau, jo žiniomis, vietiniai gyventojai dar laidojami šlaituose, kur likę vietų. „Tai nelabai patogios vietos, kai kuriems žmonėms tai nepatinka, tad renkasi Ledos kapines“, - aiškino A. Pakalniškis.

Ar galima be kyšių pasilaidoti Karmėlavoje, pabandė išsiaiškinti DELFI. Naujos kapavietės ieškančiu kauniečiu prisistatęs žurnalistas paskambino Karmėlavos kapinių vedėjui Vasilijui Maslovui:

- Laba diena, skambinu iš Kauno. Norėjau paklausti, ar būtų galima pasilaidoti Karmėlavos kapinėse?

- Jeigu šeimos kapavietę turite, tai, be abejo.

- Ne, neturime šeimos kapavietės.

- Ne, tada ne. Tada jums reikia į Eigulių kapines Jonavos gatvėje važiuoti.

- O tai pas jus nebelaidoja naujose vietose?

- Ne, ne, nebelaidojame.

- O aš girdėjau, kad naujose kapavietėse žmonės dar laidojami.

- Jeigu šeimos kapą turi, tai laidojasi. Bet tik šeimos kapavietėse.

Vadovas: apie kapų pardavimus nieko negirdėjau

Kur slypi tiesa, DELFI klausė savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktoriaus Valdemaro Olšausko. „Nu čia dabar! Nesąmonė“, - išgirdęs apie už kapavietę mokamus pinigus sakė V. Olšauskas.

Jis teigė, kad šiuo metu kauniečiai laidojami Ledos kapinėse ir Karmėlavoje. Tačiau pastarosiose vietų telikę šlaituose bei pagal kelią.

„Reikia važiuoti į Karmėlavos kapines, kapinių vedėjas parodys, ką turi ir prašau laidotis, kur norėsite“, - sakė V. Olšauskas, patikinęs, kad apie kapaviečių pirkimą nieko negirdėjo.

Jis nustebo išgirdęs kapinių vedėjo pareiškimą kapavietės ieškančiu kauniečiu apsimetusiam žurnalistui, kad Karmėlavoje naujose kapavietėse nelaidojama.