Pareiškimą dėl padėties Baltijos šalyse ir okupacijos nepripažinimo 1940-ųjų liepos dvidešimt trečiąją paskelbė laikinai Valstybės Sekretoriaus pareigas einantis Sumneris Wellesas. Pasak dabartinės JAV ambasadorės Lietuvoje Anne Derse, tai buvo reikšmingas įvykis, prisidėjęs ir prie tolesnio šalių tarpusavio santykių formavimo.

„Žvelgiant iš Jungtinių Valstijų perspektyvos, žingsnis buvo tikrai labai svarbus, nes tada vadinamuoju Velso pareiškimu išsakėme pamatinius Jungtinių Valstijų politikos nuostatus. Jie ir dabar išlieka pamatiniai“, – sakė JAV ambasadorė Lietuvoje A. Derse.

Valstybės sekretorė Hillary Clinton, kreipdamasi metinių proga, pabrėžia, kad Jungtinės Valstijos Lietuvą, Latviją ir Estiją laiko svarbiomis partnerėmis, NATO sąjungininkėmis ir gyvu įrodymu to, ką gali pasiekti demokratija.

Prezidentė: draugiškų Lietuvos ir JAV santykių pagrindas – istorinė atmintis ir tęstinumas

Anot prezidentės Dalios Grybauskaitės, dviejų šalių draugystei visuomet svarbiausia yra stabilumas, tęstinumas ir abipusė pagarba.

„1940 metų liepos 23 dieną tuometinis JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Sumneris Wellesas savo pareiškime ryžtingai ir be kompromisų paskelbė pasauliui, jog Amerika ir de jure, ir de facto nepripažįsta Lietuvos ir kitų Baltijos šalių okupacijos bei aneksijos“, – teigia Prezidentė.

Kaip rašoma sveikinimo laiške, kurį prezidentė adresuoja penktadienį Vilniuje rengiamo JAV Valstybės departamento pareiškimo dėl Baltijos valstybių aneksijos nepripažinimo 70-mečio minėjimo dalyviams, dėl šio istoriškai labai reikšmingo žingsnio Lietuvos diplomatinis atstovavimas Jungtinėse Amerikos Valstijose niekada nenutrūko, S. Welleso pareiškimas tapo pavyzdžiu kitoms Vakarų valstybėms vykdyti nepripažinimo politiką, išlikti ištikimoms laisvės ir nepriklausomybės idealams. Lietuviams toks JAV parodytas ryžtas padėjo išlaikyti viltį ištisus penkis dešimtmečius, kad Lietuva gali būti laisva ir demokratinė valstybė.

„Sumnerio Welleso deklaracija ir šiandien išlieka kertiniu dvišalius santykius apibrėžiančiu dokumentu, brėžia tęstinumo ir bendradarbiavimo politikos gaires. Tikiu, kad bendri idealai ir ateityje stiprins mūsų šalių ryšius“, – rašoma Lietuvos Prezidentės sveikinimo laiške.

Specialūs minėjimo renginiai šiandien vidurdienį prasidės Vašingtono aikštėje Vilniuje. Juos transliuos Lietuvos radijas ir televizija.