Tokia padėtis susiklostė po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo, nagrinėjusio ugniagesių prašymą sustabdyti Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimą panaikinti Poderiškių ir Domeikavos ugniagesių komandas, neseniai priimto sprendimo. Teismas nutartyje pažymėjo, kad nuo gaisro nukentėję asmenys žalos atlyginimą galės išsiieškoti teisės aktų nustatyta tvarka, o advokatų išlaidas pažadėjo padengti Nestatutinių ugniagesių gelbėtojų komitetas (NUGK).

Kitaip tariant, jei minėtų dviejų ugniagesių komandų iki šiol prižiūrėtoje teritorijoje kiltų gaisras, o ugniagesiai į įvykio vietą atskubėtų per vėlai, nukentėję asmenys turėtų teisę teisme įrodyti, kad pagalbą suteikus laiku jiems būtų pavykę išsaugoti daugiau savo nuosavybės. Tokiu atveju bylinėtis su valstybe Kauno rajono gyventojams padėtų NUGK pasamdyti teisininkai.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas LŽ aiškino, kad jeigu dėl ugnies žalos patyrę gyventojai nuspręstų tiesos ieškoti teisme, tektų bylinėtis su Kauno apskrities priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo valdyba. Mat ši pritarė Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimui sustabdyti Poderiškių ir Domeikavos ugniagesių komandų darbą.