Pagal įstatymus, mitingui, piketui ar kitam masiniam renginiui, kuriame žada dalyvauti daugiau kaip 9 žmonės, reikalingas vietos valdžios leidimas.

Prezidento šalininkai prašyme teigia, kad jų organizuojamame renginyje dalyvaus apie 5 tūkst. žmonių.

Pastarosiomis savaitėmis prezidento atsistatydinimo siekiančios politinės jėgos ir visuomeniškai aktyvūs piliečiai surengė kelis mitingus ir protesto akcijas sostinėje ir kitose Lietuvos vietose.

Vilniuje praėjusį sekmadienį Lietuvos sąjūdis rengė eitynes ir mitingą, kurio dalyviai išsakė savo poziciją dėl Prezidentūrą krečiančio skandalo. Prieš savaitę R.Pakso atsistatydinimo reikalaujantį mitingą S.Daukanto aikštėje priešais Prezidentūrą surengė Lietuvos sąjūdžio Vilniaus miesto taryba, o prieš pora savaičių į jaunimo judėjimo "Už Prezidentūrą, dirbančią Lietuvai" organizuotą mitingą S.Daukanto aikštėje prie Prezidentūros susirinko apie 3-4 tūkstančiai žmonių.

Jau kuris laikas jaunimo atstovai, raginantys atsistatydinti skandalo epicentre atsidūrusį prezidentą Rolandą Paksą, kasdien uždega žvakes prie Prezidentūros Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose.

Skandalas dėl įtariamų kai kurių prezidento aplinkos atstovų ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis ir organizacijomis, galimų prezidento įsipareigojimų rėmėjams bei slaptos informacijos nutekėjimo iš Prezidentūros tęsiasi jau mėnesį.

Antradienį Seimas patvirtinto parlamentinės tyrimo komisijos išvadas, kuriose teigiama, kad prezidentas R.Paksas "buvo ir yra pažeidžiamas", ir tai sudaro grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Komisija taip pat konstatavo, jog Prezidentūra ir prezidentas buvo įtakojamas 1,2 mln. litų jo rinkimų kampanijai paaukojusios bendrovės "Avia Baltika" vadovo Jurijaus Borisovo, taip pat Rusijos kompanijos "Almax", prezidentas ir kai kurie jo patarėjai darė neleistiną įtaką įmonių privatizavimui ir atskiriems verslo subjektams, per prezidentą ir jo patarėjus "nutekėdavo" įslaptinta informacija.

R.Paksui atsistatydinti pasiūlė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, premjeras Algirdas Brazauskas ir kiti politikai. Tačiau šalies vadovas teigia pasitraukti neketinąs. Manoma, kad R.Paksui gali būti surengta apkalta, kurią parems tiek opozicinės, tiek valdančiosios frakcijos.