"Tai turbūt nauja Seimo narių humoro forma. Tačiau toks humoras prieštarauja visai finansų sistemos logikai, - "Lietuvos rytui" sakė finansų ministras. - Už biudžeto vykdymą atsakinga Vyriausybė. Todėl ji turi tarti savo žodį dėl finansavimo, nesvarbu, kam pinigai skiriami".

J.Liongino teigimu, Seimas vieną po kitos registruoja ir svarsto įstatymų pataisas, kurios mažina valstybės pajamas ir prieštarauja Vyriausybės programai, o tuo pačiu metu ieško teisinio būdo, kaip apsisaugoti nuo tokių savo sprendimų padarinių.

Vakar Biudžetinės sandaros įstatymo pataisai, kuria apribojamos Vyriausybės teisės, pritarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Tai - jau trečias komitetas, palaiminęs Seimo pirmininko pavaduotojo socialliberalo Artūro Skardžiaus pateiktą pasiūlymą.

Jei tokios pat nuomonės balsuodami laikysis ir kiti parlamentarai, kiek pinigų reikia Seimo narių atlyginimams, komandiruotėms bei programoms, nuspręs Seimo valdyba, kurią sudaro Seimo pirmininkas bei jo pavaduotojai. Vyriausybė praras galimybę pareikšti savo nuomonę dėl Seimui skiriamų asignavimų dydžio.

"Taip įgyvendinamas valdžių atskyrimo principas. Tokia tvarka yra daugelyje šalių, pavyzdžiui, Vokietijoje, Danijoje", - aiškino pataisų autorius A.Skardžius.

Pasak socialliberalo, kai Vyriausybei stinga lėšų, pradedama mažinti asignavimus visiems iš eilės. Tuo tarpu Seimas atlieka parlamentinės kontrolės funkciją. Vyriausybės rankose iki šiol buvo finansinis svertas, kuriuo buvo galima paveikti Vyriausybę kontroliuojančią instituciją - Seimą.

Seimo pirmininko pavaduotojas mano, jog turint tokį svertą galima trukdyti Seimui atlikti parlamentinės kontrolės funkciją: "Finansiniai svertai visuomet yra svarbiausi. Jeigu nėra pinigų - nebūsi niekam geras".

"Esant pakankamai aukštai politinei kultūrai ir finansinei drausmei, tokios pataisos nebūtų didesnio dėmesio vertas dalykas. Seimas ir dabar aktyviai dalyvauja sudarant biudžetą ir jį tvirtina. Tačiau kol kas biudžetui naudingesnis normalus kompromisas, kai diskutuoja ir Vyriausybė, ir Seimas", - "Lietuvos rytui" teigė Laisvosios rinkos instituto ekspertas Remigijus Šimašius.

Besąlygiška nuostata, atmetanti Vyriausybės dalyvavimą, sudaro galimybių Seimui plačiau atverti pinigų skrynią savo reikmėms. Eksperto teigimu, parlamente visad yra ir bus norinčių daugiau išleisti. Vyriausybės veiklos pobūdis verčia atidžiau skaičiuoti. Šios pataisos nesudarytų prielaidų taupyti valstybės lėšas.

Kita vertus, toks sprendimas didintų Seimo savarankiškumą.