„Dabar „eBay“ yra išstatytas A. Šemeta. Jis tokio nesveiko ažiotažo gal ir nesukėlė, bet jo kaina kyla – pradinė kaina buvo 1 JAV doleris (apie 2,7 Lt), o dabar jau kainuoja 50 svarų (apie 200 Lt). Per keturias dienas apie 400 žmonių apsilankė, todėl, manau, kad susidomėjimas yra gana didelis“, – DELFI sakė idėjos autorius fotomenininkas Saulius Paukštys.

Būsimiems pirkėjams pranešama, kad ši lėlė yra rankų darbo, tačiau jau naudota.

Aukciono tinklalapyje patalpintos lėlės nuotraukos, kuriose ji yra prispausta automobilio rato, padegta, aptėkšta skysčiu, panašiu į kečupą.

Tokią pačią lėlę, kurią galima buvo naudoti kaip vudu lėlę, fotomenininkas buvo pakabinęs ir viename sostinės barų, kai A. Šemeta dar buvo finansų ministras.

Fotomenininkas neatskleidžia, kokias dar lėles ketina gaminti, tačiau pripažįsta planų turįs.

„Turim visokiausių planų, dabar kol kas veikiantis pasiūlymas yra A. Šemetos lėlė, o paskui gal kažkas dar bus, bet masinės prekybos negalvojame daryti, nes čia yra ne ta idėja, mes ne verslą čia norime daryti“, – kalbėjo S. Paukštys.

Nors „Kubiliaus“ lėlė buvo sulaukusi didžiulio susidomėjimo, tačiau kol kas nežinia, už kiek ją pavyks parduoti, nes didžiausią kainą pasiūlęs pirkėjas sprendimą pakeitė.

Kurdamas lėles menininkas siekia išsakyti savo kritišką požiūrį į šių pareigūnų vykdomą politiką.

S. Paukštys Liberalų ir centro sąjungos sąrašuose pernai yra kandidatavęs į Europos Parlamentą.

Menininkų akcijos būna drastiškos

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentė dr. Marija Stonkienė DELFI sakė dėl šių menininko akcijų įstatymų pažeidimų neįžvelgianti.

„Visi mes turime teisę kritikuoti. Jeigu kritika pažeidžia garbę, orumą, padorumą, tada galime ginti šias teises. Čia aš to neįžvelgčiau, nes tai yra pristatoma kaip meninė akcija, turinti idėją kritikuoti. Na, pasirinktos tokios kritikos priemonės, kurios yra pakankamai drastiškos, bet meninės akcijos su socialiniu turiniu paprastai ir būna drastiškos“, – sakė intelektinės nuosavybės teisės specialistė.

M. Stonkienė priminė, kad panašios akcijos dalimi buvo tapęs ir dabartinis Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

Tąkart istorija buvo pasiekusi teismus, tačiau teisėjai nusprendė, kad vudu rinkinukas, kurį sudarė į N. Sarkozy panaši lėlė, 12 smeigtukų, naudojimosi instrukcija ir humoristinė prezidento biografija, „atitinka raiškos laisvės ir teisės į humorą ribas“.

Peržengtą ribą matytų dėl padangos ir deginimo

Tuo tarpu advokatas Andrius Iškauskas nors ir pripažįsta, kad viešiems asmenims yra taikomos siauresnės teisės į privatų gyvenimą, garbės ir orumo pažeidimo ribos, tačiau jis tokį pažeidimą įžvelgtų, kai deginama ar suvažinėjama į politiką ar viešą pareigūną panaši lėlė.

„Viešų asmenų teisės į privatų gyvenimą, į atvaizdą yra labiau suvaržytos nei paprastų gyventojų. Tačiau yra tam tikros ribos, kritika neturi įžeisti jų garbės ir orumo. Na, matote, kečupas ar paleistas pomidoras galbūt politikui nežeistų garbės ir orumo. Tačiau, mano nuomone, pakišimas po ratais, deginimas jau peržengia ribas, bet teismas gali nustatyti ir kitaip“, – kalbėjo advokatas.