"Maskvos čiaupai", "Rūkas virš Lietuvos" - tokiomis antraštėmis pagrindiniai Lenkijos dienraščiai informuoja skaitytojus apie įvykius Lietuvoje.

Pagrindinį dėmesį Lenkijos dienraščiai skiria Lietuvos Seimo pirmininko Artūro Paulausko teiginiui, jog "šalyje Rusijos specialiosios tarnybos rengė savotišką perversmą, planuodamos politiniais skandalais išstumti iš valdžios socialdemokratus ir socialliberalus".

A.Paulauskas antradienį žurnalistams paviešino kai kuriuos pas Rolando Pakso rinkimų finansinį rėmėją, bendrovės "Avia Baltika" vadovą Jurijų Borisovą rastų dokumentų punktus.

Dokumente, kurį, kaip įtariama, galėjo parengti Rusijos informacijos vadybos kompanija "Almax", išdėstytas scenarijus, kaip destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje ir diskredituoti socialdemokratų partiją bei jos lyderį Algirdą Brazauską. Šio plano tikslas - atvesti į pergalę 2004-ųjų metų Seimo rinkimuose proprezidentinę Liberalų demokratų partiją.

Plano autentiškumas kol kas nepatvirtintas. Išsamų komentarą įvykiams Lietuvoje skyrė ir populiarus Lenkijos savaitraštis "Polityka", kuris rašo, jog "iš aferos, kuri supa prezidentą R.Paksą, išplaukia rimti įspėjimai ir lenkams".

Pasak savaitraščio, "Lietuva - tai gardus kasnelis, kadangi "Baltijos tigro" ekonomika ir toliau sparčiai auga".

"Vien per pastaruosius trejus metus BVP vienam šalies gyventojui čia šoktelėjo nuo 3 tūkst. iki 3,66 tūkst. JAV dolerių. Be to, Lietuva greitai taps NATO ir ES narė, todėl nieko nuostabaus, kad prezidentą R.Paksą supa žmonės, susiję su Rusijos mafija, o ši bando pasiekti ir patį prezidentą", - rašo "Polityka".

Savaitraštis atkreipia dėmesį į du faktus - "iš vienos pusės yra prezidentas, kuris praktiškai neturi politinio užnugario, iš kitos pusės - patyręs politikas, susijęs su dešiniųjų opozicija - Valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus".

"Šie abu faktai sudaro labai pavojingą kombinaciją, kuri, tikriausiai, neskatina Vakarų investuotojus skubėti stiprinti bendradarbiavimą su nepriklausoma Lietuva" - teigia "Polityka". Pasak savaitraščio, tai, kas vyksta Lietuvoje, yra svarbios pamokos ir Lenkijai.

"Pirmoji pamoka - į politinės valdžios viršūnes iškopę nepatyrę ir nepatikrinti ilgalaikėje politinėje veikloje žmonės susilpnina, o gal ir naikina šalies sistemos atsparumą prieš vidaus ir užsienio pavojus", - teigia "Polityka".

Pasal savaitraščio, antroji pamoka - "ant komunizmo griuvėsių išaugusioms naujoms demokratijoms visada gresia suinteresuotų valstybių siekimas be karinio įsiveržimo perimti politinę ir ekonominę kontrolę".

Lietuvoje jau antra savaitė dirba parlamentinė tyrimo komisija, kurią Seimas sudarė gavęs Valstybės saugumo departamento pažymą ir slapta darytus įrašus, kurie atskleidžia įtartinus Prezidentūros atstovų ryšius bei galimą nepageidautiną poveikį Prezidentūros darbui.

Tyrimą atlieka ir prokuratūros pareigūnai, kurie 1,2 mln. litų R.Pakso rinkimų kampanijai skyrusiam J.Borisovui pareiškė įtarimus dėl grasinimų prezidentui. Šioje byloje kitą savaitę R.Paksas kaip liudytojas duos parodymus.