"Tai, kad anksčiau mūsų balsas buvo nepakankamai girdimas, turėtų pasikeisti, - šeštadienį po partijos tarybos posėdžio žurnalistams pareiškė LiCS pirmininkas, Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Babravičius. - Mes įrodėme koalicijos partneriams, kad esame toli gražu ne silpniausia koalicijos grandis. Šita pagarba, kuri atsirado iš koalicijos partnerių, teikia vilčių, kad ir mūsų pasiūlymai, ir mūsų teikiami projektai, mūsų požiūriai bus įvertinti labiau nei buvo įvertinti nuo 2008 metų."

LiCS įtaką koalicijoje esą turėtų sustiprinti planuojamas susijungimas su kitos koalicijos narės - Tautos prisikėlimo partijos (TPP) - frakcija Seime.

"Jeigu taip atsitiktų, kad iš pradžių dviem, o vėliau trims liberalioms partijoms pavyktų suvienyti savo pastangas, (...) manau, kad liberalios pakraipos frakcijų balsas bus girdimas valdančiojoje koalicijoje nei anksčiau", - sakė G.Babravičius.

Kaip svarbiausius koalicijoje keliamus klausimus liberalcentristų lyderis nurodė tiesioginių merų rinkimų įteisinimą, elektroninio balsavimo įvedimą, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) padidinimo atšaukimą kai kurioms prekėms ir paslaugoms.

G.Babravičius pabrėžė, kad LiCS yra ir bus Permainų koalicijos narė. Jis priminė, kad tą pasiryžimą partija deklaravo du kartus - 2008 ir 2009 metais jos lyderiai pasirašė koalicijos sutartis.

Tačiau per uždarą LiCS tarybos posėdį pats G.Babravičius kėlė klausimą, ar galima kita koalicija, ir pats atsakė teigiamai. Kaip naujos koalicijos kūrėjus jis įvardijo Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą, partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininką Rolandą Paksą bei Krikščionių partijos vadovą Gediminą Vagnorių.

Liberalcentristai derėsis su TPP dėl bendros frakcijos Seime

Parlamente esantys liberalcentristai su Arūno Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija toliau derėsis dėl susijungimo, bet galutinį sprendimą turės tarti Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) taryba. Nepritarimo šiam žingsniui neslepia buvęs LiCS pirmininkas Artūras Zuokas.

Šeštadienį Vilniuje posėdžiavusi LiCS taryba partijos vadovus įgaliojo tęsti derybas su TPP dėl bendros frakcijos Seime sukūrimo.

"Frakcija gavo tarybos įgaliojimus toliau tęsti pokalbius, derybas ir vystyti santykius su A.Valinsko vadovaujama partija. Tik sutarėme demokratiškai, kad sprendimus priims partijos taryba, kai bus tie susitarimai pasiekti", - žurnalistams sakė LiCS pirmininkas Gintautas Babravičius.

Tuo metu Seimo narys liberalcentristas Žilvinas Šilgalis pareiškė nepritariąs tokiam sumanymui.

"Manau, kad tokio poreikio jungtis tikrai nėra. Mano vertinimu, tai būtų klaidingas žingsnis. Mes būdami ir septyni galime pakankamai efektyviai, aktyviai veikti, jeigu veiksime sutelktai vieningai, jeigu koalicijos partneriai išgirs, ką sakome", - sakė jis.

Anksčiau LiCS frakciją grasinusio palikti politiko teigimu, su kitomis politinėmis jėgomis, tarp jų ir su TPP, galima bendrauti ir be susijungimo.

"Net negalėčiau tos politinės jėgos (TPP- BNS) pavadinti liberalia jėga. Suprantu, jeigu eitų kalba apie liberalių jėgų vienijimąsi, liberalų frakcijų susijungimą, būtų kitas kontekstas. Bet kai kalbame apie susijungimą su A.Valinsko partija, ir bandome tai pridengti liberalių jėgų vienijimusi, mano manymu, tai neteisinga ir nesąžininga", - tvirtino Ž.Šilgalis.

Nors anksčiau buvo užsiminęs svarstąs galimybę palikti LiCS frakciją Seime, šeštadienį Ž.Šilgalis pareiškė liksiąs frakcijoje.

Artūras Zuokas
Prieš artimesnius santykius su TPP buvo iš buvęs LiCS pirmininkas A.Zuokas.

"Yra nemaža dalis partijos narių, kurie tikrai nepritaria frakcijų Seime - A.Valinsko frakcijos ir mūsų frakcijos - sujungimui į vieną. Nes sujungus šias frakcijas į vieną vienetą, kitas natūralus žingsnis yra partijų sujungimas. Manau, kad labai mažai kas norėtų, jog LICS susijungtų su A.Valinsko partija. Manau, tai sukeltų daug diskusijų partijos viduje", - tikino jis.

Septynis narius turinčiai LiCS frakcijai Seime gresia subyrėjimas, mat vienas jos narių - Ž.Šilgalis - buvo pareiškęs, kad svarsto galimybę išeiti iš frakcijos, nes esąs nepatenkintas jos veikla ir partijos įtaka valdančiojoje Permainų koalicijoje.

Jeigu Ž.Šilgalis paliktų LiCS frakciją Seime, ji subyrėtų, nes pagal Seimo statutą sukurti frakciją gali ne mažiau kaip 7 parlamentarai.

Dėl to LiCS pradėjo derybas dėl jungimosi su A.Valinsko vadovaujamos TPP frakcija. Ji taip pat turi 7 narius.

Šeštadienį už uždarų durų posėdžiavę liberalcentristai kalbėjo apie gresiantį skilimą partijoje, vidaus nesutarimus, net užsiminta, kad, jeigu ir toliau viskas taip klostysis, šio Seimo kadencijos pabaigoje LiCS esą gali nebeturėti nė vieno savo atstovo. Ne vienas kalbėtojas, prisiminęs prieš keletą metų įvykusį partijos skilimą, ragino "nebelipti ant to paties grėblio".

Nors kai kurie partijos skyriai reikalavo sušaukti neeilinį LiCS suvažiavimą, taryba šeštadienį dėl šio klausimo nebalsavo.

"Dėl neeilinio suvažiavimo sušaukimo nebuvo balsuojama, buvo pristatyta kai kurių skyrių nuomonė. Bet šita tema nebuvo vystoma, ir neeilinio suvažiavimo nebus", - po posėdžio žurnalistams sakė G.Babravičius.

Karštas diskusijas partijoje jos lyderis vadino demokratijos išraiška ir nuomonių skirtumu.

"Pykčiai ir nuomonių skirtumai mūsų partijoje nėra didesni nei bet kurioje kitoje partijoje. Ar tai būtų Tėvynės sąjunga, ar tai būtų socialdemokratai, ar tai būtų Liberalų sąjūdis. Tai normalios partinės diskusijos, kai skiriasi nuomonės", - teigė jis.

LiCS Seime turi 7 narius, Vyriausybėje dirba du partijos deleguoti ministrai. Tačiau reitingų lentelėse partija neturi 1 proc. rinkėjų simpatijų.