Prezidentę Dalią Grybauskaitę P. Lellouche'as patikino, kad jeigu Prancūzija ir parduotų Rusijai karinį laivą "Mistral", tai jis būtų be ginkluotės. Prancūzijos valstybės sekretoriaus pasiteiravus, kodėl Prancūzija derasi su Rusija dėl karinio laivo "Mistral" pardavimo, P. Lellouche'as nuo tiesaus atsakymo išsisuko.

"Kalbėjomės apie mūsų bendradarbiavimą saugumo klausimais, kurio negalima reziumuoti tiktai laivybos klausimais, nes aš šiandien rytą praleidau su mūsų lakūnais, kurie šiuo metu saugo Lietuvos oro erdvę kaip NATO padalinys. Taigi mūsų įsipareigojimai euroatlantinei sąjungai labai rimti. O dėl "Mistral" klausimo - kiek žinau, ta tema dirba dar trys Europos šalys, ir aš esu vienintelis, kuris atvyko, kad paaiškintų kodėl", - po susitikimo su užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu sakė P. Lellouche'as.

"Mums svarbu kalbėtis ir labai svarbu, kad nusisuktume nuo Šaltojo karo, paliktume mūsų istorijai tai, kas buvo anksčiau, ir kad ramiai tarpusavyje kalbėtumės mums rūpimomis temomis", - pridūrė jis.

Lietuvos diplomatijos vadovas sakė, kad kolega iš Prancūzijos pabrėžė, jog informaciją apie jautrių sprendimų priėmimą, ypač saugumo srityje, pirmiausia turi sužinoti partneriai, sąjungininkai ir tik po to žiniasklaida.

A. Ažubalis teigė palaikantis poziciją, kad laivo pirkimo sandoris gali prieštarauti ES politiniams įsipareigojimams neparduoti ginkluotės tokioms šalims, kurios vykdo neadekvačią politiką žmogaus teisių ar regioninio stabilumo atžvilgiu.

"Konsultacijos dar tęsiasi, jos nėra baigtos. Kaip supratau, dar nėra priimta jokio sprendimo, todėl nenoriu spekuliuoti šituo. Kita vertus, labai aiškiai savo kolegos paklausiau, kokio atsako iš Rusijos, jeigu toks žingsnis būtų žengtas, jie tikisi. Atsakymas buvo, kad Prancūzija tai mato kaip vieną iš geros valios žingsnių, į kurį Rusija vienaip ar kitaip turėtų atsakyti. Aš pasakiau tik tiek, kad aš nuoširdžiai, ir manau, kad taip pat ir Lietuva, rems tokią šiek tiek idealistinę Prancūzijos poziciją", - sakė užsienio reikalų ministras.

A. Ažubalis teigiamai vertino Prancūzijos sekretoriaus vizitą, kurio metu, nors ir pavėluotai, vyksta konsultacijos bei noras aiškintis.

"Mano žiniomis, taip pat šiame visame pirkimo-pardavimo tenderyje dalyvauja dar kelios kitos NATO šalys, kurios su Lietuva ir kitomis valstybėmis, kurios nerimauja, neišreiškė jokio noro kalbėtis. Tai šiuo požiūriu Prancūzijai mes tikrai negalime daryti priekaištų", - teigė jis.

Paprašytas patikslinti, kaip "tos šalys" dalyvauja sandėryje, A. Ažubalis to nedetalizavo. Jis taip pat neatsakė į klausimą, ar P. Lellouche'as įvardino valstybes, kurios, kaip ir Prancūzija, dalyvauja derybose su Rusija.

"Aš tikrai negaliu šito komentuoti ir sakyti", - sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

A. Ažubalio teigimu, kaip jį informavo P. Lellouche'as , jeigu Rusijai bus parduota karinė įranga, tai tebus laivo dėžė be jokios technologijos įrangos.

Užsienio žiniasklaidos duomenimis, su Rusija derybas dėl karinės technikos pardavimo veda Ispanija ir Olandija.