„(Keiksmažodis), turėk sąžinės, į žmogų nepanaši esi. Kas per gyvis esi, kad taip savo šuniuką kankini? Pasėdėsi uždaryta aštuonis mėnesius, gal apmąstysi savo elgesį. Naikinti reikia tokius, kaip tu“, – nepažįstamo žmogaus žinutę citavo A. Baukutė. „Jei atsitiks kas nors su mano ar vaikų gyvybe, kas už tai atsakys?“ – retoriškai klausė Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narė.

Praėjusią savaitę LNK televizijos laida „Kakadu“ paskelbė, esą Seimo narė šeimos sodyboje Bražuolės kaime badu marina šunį. Iš anksto išplatintame pareiškime laidos kūrėjai teigė sodyboje išvydę sunkiai žodžiais nusakomą vaizdą: mažas voljeras, vietoj guolio – plikos lentos, seniai nugraužti kaulai, kalnai išmatų, vandens – nė lašo. Kaimynai žurnalistams tvirtino, jog šuns staugimą parlamentarės kieme girdi jau ne vieną parą iš eilės, tačiau čia niekas neatvažiuoja. Anot kartu atvykusių gyvūnų globos tarnybos „SOS gyvūnai“ darbuotojų, tai oficialiai vadinama gyvūnų kankinimu ir grubiai pažeidžia gyvūnų globos įstatymus.

Spaudos konferencijoje A. Baukutė teigė buvusi šokiruota šių vaizdų, o istoriją pavadino „išgalvota ir absurdiška“. Ji citavo Trakų rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytojo-inspektoriaus Kęstučio Muknicko raštą, gautą vasario 19 d., kad skundas nepasitvirtino. Šuns išvaizda esą rodo, kad jis šeriamas pakankamai, pagal fiziologiją ir elgseną yra normalios būklės, kailis blizga, jis linksmas ir judrus.

„Kiekvieną dieną šeriame savo šunį. Jei norima parodyti, kad mes nešeriame šuns, tikriausiai yra sekama, kada mes atvažiuojame ir išvažiuojame. Pagal šios laidos žmonių lankymąsi prie mano sodybos, toks įspūdis, kad jie turi etatą“, – stebėjosi A. Baukutė.

Baiminasi dėl vaikų

Jai antrino spaudos konferencijoje dalyvavęs TPP vadovas Seimo narys Arūnas Valinskas: „Šuo, pasirodo, buvo nešeriamas, bet rodoma, kad voljere yra išmatų. Tai kaip, atleiskite, jis visą tą reikalą darė, jei buvo nešeriamas? Kaip per dvi dienas galima atšerti šunį, kad ir kailis blizgėtų, ir būtų judrus?“

A. Baukutė teigė praėjusią savaitę parašiusi du pareiškimus policijai (dėl veržimosi į privačią teritoriją ir dėl ketinimo nunuodyti šunį), o LNK vadovės Zitos Sarakienės paprašiusi paneigti laidoje paskelbtą tikrovės neatitinkančią, jos garbę ir orumą žeminančią informaciją. Be to, parlamentarė žada pateikti ieškinį dėl šmeižto.

„Matau didžiulę grėsmę ne tik savo, bet ir vaikų gyvybei. Vaikai bijo eiti į mokyklą, yra žeminami visų, grasinama jų taip pat nemaitinti. Tyčiojasi bendraamžiai, jiems nesuprantama tokia informacija, nes jie draugauja su šiuo šunimi, žaidžia, prižiūri ir maitina“, – skundėsi Seimo narė.

Pasak jos, buvo „peržengtos visos žmogiškumo ir padorumo ribos, tai yra savivalė – galima įeiti į privačią teritoriją, daryti joje ką tik nori“.

A. Valinskas informavo, kad partijos taryba nusprendė kreiptis į LNK vadovybę ir pareikalauti nutraukti prieš A. Baukutę nukreiptą kampaniją. „Kreipiuosi į, atsiprašant, kolegas, Vitalijų Zaikauską (vienas iš „Kakadu“ kūrėjų buvo atėjęs į spaudos konferenciją – DELFI). Aš jus, kolega, pažinojau kaip šiek tiek normalesnės pakraipos žurnalistą, kuris rašo ir daro tai, kas aktualu, o nekuria už pinigus istorijų“, – neslėpė pagiežos parlamentaras.

Jam užkliuvo ir laidos domėjimasis, kas vairavo šeimos automobilį. Pasak A. Valinsko, už vairo sėdėjo politinės vyras Kęstutis Rupulevičius, po pernai sukeltos avarijos besinaudojantis laikinu vairuotojo pažymėjimu. Seimo narys pažėrė nemažai priekaištų V. Zaikauskui („Suprantu, kad laidos prodiuseriai alkanesni už šunis, tik ne mėsos, o pinigų“), pavadino jį „mažu niekšeliu“, o galiausiai ironiškai palinkėjo: „Sėkmės tau, zuiki.“

Savanorės teigia norėjusios tik padėti šuniui

Pirmadienį išplatintame gyvūnų globos tarnybos „SOS gyvūnai“ vadovės Ilonos Mezencevos pareiškime apgailestaujama, kad „gyvūnai tampa politinių žaidimų įrankiais“. Ji pasakojo, kad vasario 15 d. šiai savanoriškai visuomeninei organizacijai, kurios tikslas yra padėti beglobiams gyvūnams, paskambinę LNK žurnalistai pranešė rengiantys reportažą apie esą alkaną ir neprižiūrimą A. Baukutės šunį.

„Likti abejingiems ir nereaguoti į pranešimą apie skriaudžiamą šunį vien dėl tos priežasties, kad gyvūnas priklauso Seimo narei, „SOS gyvūnams“ reikštų organizacijos vertybių išdavimą“, – pažymėjo I. Mezenceva.

Savanorės, paspaudusios prie įėjimo į sodybą esantį skambutį, nesulaukė jokio atsakymo. Kadangi durelės buvo praviros, jos nuėjo prie namo, norėdamos pasikalbėti su šeimininkais, tačiau durų niekas neatidarė. Eidamos atgal savanorės priėjo prie voljero su šunimi. Jo dubenėlis esą buvo įšalęs į ledą. Merginos ištraukė su savimi turėtą maistą ir davė šuniui. Šis maistą godžiai surijo.

Šeimininkų „SOS gyvūnų“ atstovės nerado ir vakare, todėl nusprendė nepalikti gyvūno likimo valiai ir kitą dieną nuvežti jam karšto maisto. Netoli sodybos automobilis įstrigo pusnyje. Merginas, bandančias išsikapstyti, rado į sodybą važiuojantys A. Baukutė ir K. Rupulevičius. Pora pasišovė padėti. Savanorės papasakojo šeimininkams apie susirūpinimą dėl šuns.

„Tačiau vietoj dėkingumo sulaukė policijos, kuriai buvo pateikti stulbinami kaltinimai dėl „SOS gyvūnų“ ketinimo apnuodyti ir nužudyti A. Baukutės šunį“, – rašoma pareiškime. Kaip pažymėjo I. Mezenceva, tarnyba turi teisę teikti nuomonę žiniasklaidai gyvūnų gelbėjimo ir priežiūros klausimais.

„Mus, kaip Seimo narių rinkėjus bei žmones, nuolat be jokio atlygio gelbėjančius skriaudžiamus gyvūnus, žeidžia jokiais įrodymais nepatvirtinti kaltinimai įsibrovimu į privačią teritoriją, dalyvavimu prieš Seimo narius organizuotoje šmeižto kampanijoje ir mūsų veiklos menkinimas, naudojant Seimo nario įgaliojimus. Dar kartą pabrėžiame, kad vienintelis mūsų atvykimo prie A. Baukutės sodybos tikslas buvo noras sužinoti, ar šuo iš tikrųjų kenčia bei išsiaiškinti, ar galime jam kaip nors padėti,“ - sakė ji.