„Šiuo metu viešai diskutuojama, ar kai kurie Seimo nariai nevartoja narkotinių medžiagų. Šias abejones galima išsklaidyti tik atlikus kraujo tyrimus. Manau, kraujo donorystės akcija būtų puiki proga tyrimams. Kraujo turėtų duoti visi Seimo nariai. Jei paaiškėtų, kad nė vienas parlamentaras nevartoja narkotinių medžiagų, šioje istorijoje būtų padėtas taškas“, – mano parlamentaras.

A. Šedžiaus teigimu, prieš duodami kraujo Seimo nariai turėtų pasirašyti sutikimus, kad jų tyrimai būtų paviešinti, tokiu būdu visuomenė galėtų sužinoti tiesą.

Parlamentaras neskelbia, kas apmokėtų kraujo tyrimus.

Medikai: kraujas dėl narkotikų netiriamas

Nacionalinis kraujo centras donorų kraujo dėl narkotikų netiria, nebent kyla įtarimas. Narkomanai priskiriami rizikos grupei, tačiau paprastai tikima žmonių sąžiningumu, kad jie teisingai užpildo anketą. Donorų kraujas tikrinamas tik dėl kelių infekcijų – hepatitų B ir C, sifilio ir AIDS.

Kaip DELFI teigė Užkrečiamų ligų ir AIDS centro laboratorijos vedėjas Algirdas Griškevičius, ar žmogus vartoja narkotikus, Lietuvoje aiškinamasi tiriant šlapimą. Vieno tyrimo kaina – apie 3-5 litus, tačiau vienu kartu tiriama tik viena narkotinė medžiaga. Iš viso šlapimo testais galima ištirti apie 10 narkotinių medžiagų.

„Tirti apskritai dėl narkotikų, tai tas pats, kas eiti grybauti į mišką. Gal rasi, o gal nerasi, - teigė pašnekovas. - Todėl ir stengiamasi į šį procesą įtraukti tėvus, jei įtariama, kad paauglys vartoja narkotikus. Mat skirtingos narkotinės medžiagos veikia skirtingai – vienos slopina, kitos aktyvina. Žinodami simptomus specialistai gali įtarti, kokia medžiaga buvo vartojama“.

Anot A. Griškevičiaus, šlapimo testais neįmanoma nustatyti, ar žmogus vartoja narkotikus apskritai. Ar žmogus bus „pagautas“, priklauso nuo to, kada jis juos vartojo. Pavyzdžiui, dalis narkotinių medžiagų šlapime nustatomos tik pirmą-antrą parą po jos pavartojimo, o trečią parą žmogus jau „švarus“. Tuo tarpu marihuana šlapime atrandama kaip tik po penkių parų.

„Kraujo testai yra daug sudėtingesni ir tinka ne visoms narkotinėms medžiagoms. Pavyzdžiui, jie gali nustatyti amfetaminų grupę, tačiau netinka marihuanai ir opiatams. Ar žmogus pastoviai vartoja narkotikus, nustato tik plaukų testas, tačiau Lietuvoje jis neatliekamas“, - teigė medikas.