Trečiadienį teisme išnagrinėjus bylą valstybės kaltintojas politikui pasiūlė skirti 2 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau jos vykdymą atidėti 3 metams. Be to, prokuroras siūlo A. Skiką įpareigoti sumokėti 2600 Lt į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Tokios švelnios bausmės prokuroras paprašė, nes A. Skikas visiškai pripažino savo kaltę ir gailisi dėl padaryto nusikaltimo. Trečiadienį prieš teismą stojęs buvęs sveikatos apsaugos viceministras pareiškė, kad pilnai pripažįsta prokurorų pareikštus kaltinimus ir atskleidė, jog su pinigus perdavusiu daktaru buvo susitikęs šešis kartus, o per septintąjį susitikimą nurodė pinigus sudėti į maišelį ir nunešti paslėpti automobilyje.

Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas trečiadienį iš esmės pradėjo nagrinėti A. Skiko baudžiamąją bylą, kurioje Vilniaus apygardos prokuratūra jį apkaltino kyšio paėmimu. „Aš pripažįstu visą kaltinimą“, - teisme pareiškė ginkluotų pareigūnų iš Lukiškių kalėjimo atvežtas Šilutės politikas, nors anksčiau neigė įtarimus – esą dėl emocinės būklės. Tiesa, ikiteisminio tyrimo pradžioje viceministras išvis atsisakė duoti parodymus.

Visą teismo posėdį su antrankiais kaltinamiesiems skirtame narve praleidęs A. Skikas tikino, kad prašė „Nacionalinio kraujo centro“ direktoriaus V. Kalibato paramos, tačiau esą pinigus ketino skirti Liberalų ir centro sąjungos Šilutės skyriui. Jis yra šio skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Nuo lapkričio mėnesio iki sausio 21-osios, kai buvo sulaikytas, V. Kalibatas su „Nacionalinio kraujo centro“ vadovu buvo susitikęs mažiausiai septynis kartus – ne tik savo darbo kabinete ar Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) koridoriuose, bet ir vienoje kavinėje.

Teisme paaiškėjo, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo buvo pradėtas tik sausio 12-ąją. Iki to laiko V. Kalibatas pokalbius įrašinėjo slapta.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad sausio 21 d. A. Skikas tiesiogiai priėmė 20 tūkst. litų, kuriuos V. Kalibatui nurodė sudėti į popierinį maišelį ir nunešti į jo automobilį. V. Kalibatas tai ir padarė.

Be to, paaiškėjo, kad visų susitikimų metu A. Skikas prašydavo V. Kalibatą išjungti mobilųjį telefoną.

A. Skikas teisme pasakojo, kad dar lapkričio mėnesį pokalbio su V. Kalibatu metu užsiminė, jog ieško žmonių, kurie galėtų paremti liberalcentristus. Politikas tikino daktarui davęs Šilutės skyriaus sąskaitos banke rekvizitus.

„Tai buvo tik prašymas, iš pradžių apie sumas nekalbėjome, o gal po mėnesio ir buvo paminėta kokia nors suma, bet aš jam sakiau, kad nėra skirtumo, kiek, kas ir kaip gali paremti, - sakė A. Skikas. - Galbūt ir buvo tada suma paminėta. Po kiekvieno pokalbio aš daktarui atnešdavau firminius skyriaus blankus, kur buvo rekvizitai – jeigu kas nors galės, bus tam pagrindas pervesti“.

„Pripažįstu, kad prašiau gerbiamo daktaro V. Kalibato paremti partijos Šilutės skyrių, bet tos paramos nesieju su kažkokiu V. Kalibato posto išsaugojimu ar nuobaudų neskyrimu, - sakė A. Skikas. - Gailiuosi, kad buvau naivus ir kvailas, nes parašydamas pinigų omeny turėjau tik oficialiai, pavedimu. Tai parodo tie faktai, kad daviau partijos Šilutės skyriaus rekvizitus“.

Tuo tarpu kyšį davęs V. Kalibatas teisme nebus apklaustas, nes buvo nuspręsta bylą nagrinėti supaprastinto proceso tvarka. Nukentėjusiojo advokatas teisme pateikė tūkstančio litų ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo, nes esą tuometinis viceministras jį pažemino prašydamas kyšio. Šiuos pinigus jis žada skirti labdarai.

Valstybės kaltinimą palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros Mindaugas Barkauskas teisme tvirtino, kad pinigų A. Skikas iš V. Kalibato prašė esą tam, kad „Nacionalinio kraujo centro“ vadovas nebūtų patrauktas drausminėn atsakomybėn, kaip esą tai rekomendavo Valstybės kontrolė. Be to, už pinigus V. Kalibatas esą būtų užsitikrinęs ramybę ateityje – toliau galėtų vadovauti viešajai įstaigai.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Danutė Mickevičienė nuosprendį žada paskelbti jau šį penktadienį.

Tardamas paskutinį žodį A. Skikas atsiprašė visų proceso dalyvių ir ne kartą kaltino save, kad iš V. Kalibato gautų pinigų iš karto neįformino aukų lape. „Tada buvo ketvirtadienio vakaras, ketinau išvykti ir pagalvojau, kad tai galėsiu padaryti rytoj“, - sakė buvęs sveikatos apsaugos viceministras, neslėpęs, kad „Nacionalinio kraujo centro“ vadovui davė ne tik maišelį pinigams sudėti, bet ir automobilio raktus – pinigams paslėpti po sėdyne.

„Kai sausio 21-ąją susitikom mano kabinete ir daktaras pasakė, kad turi pinigų tam reikalui, aš susimėčiau, pagalvojau, kad neturiu aukų lapų ir negaliu visko sutvarkyti, nes esu darbo kabinete“, - teisme kalbėjo A. Skikas.

Buvęs liberalcentristas yra suimtas iki šeštadienio, todėl jeigu teismas jam neskirs realios laisvės atėmimo bausmės, jis į laisvę bus paleistas greičiausiai penktadienį po nuosprendžio paskelbimo.