Vienas apkaltos iniciatorių TPP frakcijos narys Arūnas Valinskas sakė neabejojantis, kad pavasario sesijai reikiami 36 parašai po apkaltos tekstu bus surinkti.

"Kiek kalbėjome su kitų frakcijų atstovais, nė vienas nepasakė "ne", todėl manau, kad parašai bus surinkti. Iki pavasario sesijos dar yra laiko", - BNS sakė A.Valinskas.

Apkaltos tekste išdėstytų motyvų A.Valinskas tvirtino nenorintis skelbti, kol su tekstu nesusipažino Seimo nariai, tačiau sakė, kad apkaltos motyvai grindžiami Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) sprendimu.

Seimo Statutas numato, jog teikti Seimui pradėti apkaltos procesą parlamentarui galima jam šiurkščiai pažeidus Konstituciją ar sulaužius priesaiką, taip pat jei jis įtariamas padaręs nusikaltimą.

Teikti Seimui pradėti apkaltos procesą Konstitucijos 74 straipsnyje nurodytam asmeniui turi teisę ne mažiau kaip ketvirtadalis Seimo narių.

Apkalta TPP A.Sacharukui pagrasino paaiškėjus, kad jis keliskart balsavo už tuo metu Seime nebuvusį frakcijos kolegą Liną Karalių, pasinaudodamas jo Seimo nario kortele.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija tuomet tokį elgesį įvertino kaip šiukščiai pažeidžiantį Seimo Statutą ir Valstybės politikų elgesio kodeksą, žeminantį Seimo garbę.

Paaiškėjus, jog A.Sacharukas pažeidė balsavimo vienasmeniškumo principą, TPP frakcija kreipėsi į EPK bei Seimo pirmininkę Ireną Degutienę prašydami įvertinti, ar "nėra pagrindo pradėti A.Sacharukui apkaltos procesą kaip asmeniui, sulaužiusiam Seimo nario priesaiką: "Gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus".

A.Sacharukas vadovauja nuo TPP atskilusiai frakcijai. Be to, jis prisidėjo, kad A.Valinskas būtų atstatydintas iš Seimo pirmininko pareigų.

G. Vagnorius: nereikia iš musės daryti dramblio

Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius, vertindamas partijos pirmininko pavaduotojo, Seimo frakcijos "Viena Lietuva" seniūno Aleksandro Sacharuko padarytą Statuto pažeidimą, už kurį jam gresia apkalta, siūlo "nedaryti iš musės dramblio".

"A. Sacharukas už balsavimo procedūros pažeidimą gavo Seimo statute numatytą nuobaudą, tai yra procedūrinį įspėjimą, taip, kaip numato Seimo statutas. Jis pripažino kaltę, išgyvena. Manau, kad tai bus gera pamoka jam ir mums visiems. Gal nereikėtų iš musės daryti dramblio, nes toks balsavimas už kolegas Seime yra masinis reiškinys ir sena negera tradicija, kuri ateina iš senų laikų dėl paprastos priežasties, jog Seimo statute už balsavimo procedūros metu asmeniškumo principo pažeidimą nėra numatyta jokios atsakomybės, o tiktai procedūrinis įspėjimas", - Eltai sakė G. Vagnorius.

Politiko teigimu, tokių balsavimų yra buvę šimtai, ir tik nedaugelis jų buvo svarstomi Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje. G. Vagnoriaus duomenimis, yra buvę ir tokių atvejų, kai vienas Seimo narys balsavo iš karto už tris savo kolegas. Jo nuomone, tai nepalyginamai grubesnis, šiurkštesnis pažeidimas.

"Tai įprastas reiškinys, kai Seime balsuojama už kitus - tokių atvejų šimtai",- sakė G. Vagnorius.

Jeigu Seimas nori išgyvendinti tą seną tradiciją, tai turėtų pakeisti Seimo statutą ir uždrausti tokius dalykus numatant konkrečią atsakomybę, kad kiekvienas balsuotų už save.