Kas ketvirtį atnaujinama informacija apie valstybės tarnautojų, politikų, teisėjų, pareigūnų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, atlyginimus visiems prieinama turėjo tapti nuo praėjusių metų gegužės. Tačiau nemažai šiuos duomenis privalančių skelbti valstybei ar savivaldybėms priklausančių institucijų ir viešųjų įstaigų, bendrovių Vyriausybės nutarimo iki šiol nepaiso.

Procesas užtruko

Vilniaus miesto, Vilniaus, Švenčionių, Šalčininkų rajonų savivaldybėms priklausančios uždarosios akcinės bendrovės "Vilniaus vandenys" interneto svetainėje gausu informacijos apie įmonės veiklą, tačiau nėra reikalaujamų duomenų apie darbuotojų atlyginimus. Įmonės Komunikacijos skyriaus vadovė Jūratė Karvelytė LŽ aiškino, kad algų paviešinimu per devynis mėnesius nepasirūpinta, nes "Vilniaus vandenys" keičia savo tinklalapį. "Žinome apie Vyriausybės nutarimą, bet keičiame savo interneto svetainę, o šie procesai užtrunka. Kai atnaujinimo darbai bus baigti, paskelbsime duomenis apie atlyginimus. Tačiau tai bus vėliau", - sakė J.Karvelytė.

Atnaujins ir įdės

Sostinės viešuoju transportu besirūpinančios savivaldybės įmonės "Susisiekimo paslaugos" interneto svetainėje taip pat nėra duomenų apie darbuotojų atlyginimus. Bendrovės direktorius Gintas Bliuvas LŽ vakar negalėjo paaiškinti, kodėl nevykdomas Vyriausybės nutarimas. "Dirbu tik trečią mėnesį, bet šiuo metu rengiame interneto svetainės atnaujinimą. Joje numatyta skiltis informacijai apie atlyginimus", - tikino jis.

Vilniaus miestui priklausanti uždaroji akcinė bendrovė Kalvarijų turgus savo internetiniame tinklapyje taip pat neskelbia atlyginimų. Bendrovės direktorius Audrius Barauskas LŽ žadėjo "nedelsdamas pasitaisyti". Jis tikino darbuotojų algų neslepiantis, pats prisipažino į rankas gaunantis apie 5 tūkst. litų siekiantį atlyginimą. "Apie Vyriausybės nutarimą esu girdėjęs, tačiau nemaniau, kad atlyginimus reikia skelbti internetiniame puslapyje. Ačiū už pastabą", - kalbėjo A.Barauskas.

Užtruko, nes tvarkė tinklalapius

"Artimiausiu metu pasirūpinsime, kad informacija būtų paskelbta", - patikino Valstybinės medicininio audito inspekcijos (VMAI) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Personalo skyriaus vadovė Ieva Jankauskaitė. Ji teigė, kad reikalavimas viešinti atlyginimus inspekcijoje gerai žinomas, tačiau uždelsta dėl pokyčių administruojant patį tinklalapį. Šiuo metu VMAI vadovės atlyginimas su visais priedais siekia 6,1 tūkst. litų (neatskaičius mokesčių), pavaduotojos - 5,3 tūkst. litų, specialistų - 2,5 tūkst. litų.

Operatyviai paskelbti duomenis apie darbuotojų algas LŽ pažadėjo ir sostinės Antakalnio poliklinikos, kurios steigėja - Vilniaus savivaldybė, atstovas spaudai Ričardas Slapšys. Anot jo, iki šiol tai nebuvo padaryta dėl paprasčiausių dalykų. Nebuvo žmogaus, kuris tvarkytų tinklalapį, be to, poliklinikos, turinčios 500 darbuotojų, buhalterijai tai taip pat papildomas darbas. Pasak R.Slapšio, vidutinis įstaigos darbuotojų atlyginimas popieriuje - 2,8 tūkst, litų. Gydytojai (jų yra 187) uždirba apie 4,3 tūkst. litų. Poliklinikos vadovo atlyginimas siekia 11 tūkst. litų.

Nepaisyti patarė teisininkai?

Informacijos apie darbuotojų atlyginimus nėra ir Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės tinklalapyje. Kodėl, sužinoti LŽ vakar nepavyko. Ligoninės atstovė spaudai Vanda Grigaliūnienė per visą darbo dieną atsakymo neatsiuntė.

Duomenys apie darbo užmokestį neskelbiami ir Santariškių klinikų tinklalapyje. Pasak įstaigos atstovės spaudai Gitanos Letukienės, jų teisininkai išaiškino, esą klinikos neprivalo vadovautis Vyriausybės nutarimu dėl atlyginimų viešinimo. Priminsime, kad viena iš Santariškių klinikų steigėjų yra Sveikatos apsaugos ministerija. Spaudoje neseniai skelbta, kad šių klinikų vadovo darbo užmokestis siekia 9 tūkst. litų.

Duomenys apie viešosios įstaigos "Nacionalinis kraujo centras" darbuotojų atlyginimus taip pat viešai neprieinami. Centro atstovė ryšiams su visuomene Jūratė Vaidelienė LŽ aiškino, kad interneto svetainė dabar yra tobulinama. Ją atnaujinus, esą ketinama skelbti ir Vyriausybės nutarime nurodytus duomenis.

Nežinojo arba pamiršo

Vilniaus Gabijos gimnazijos, kurios steigėja yra sostinės savivaldybė, direktorė Vilija Klimavičienė nuoširdžiai prisipažino nežinojusi, kad pedagogų atlyginimus būtina skelbti viešai. Ji patikino, kad artimiausiu metu tai bus padaryta. "Mes pasitaisysime. Tačiau mokytojų atlyginimai tikrai nedideli, mėnesio vidurkis - apie 2 tūkst. litų", - sakė direktorė.

Reikalavimą viešai skelbti darbo užmokestį primiršo ir laikinoji Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) vadovė Nora Skaburskienė. Ši įstaiga pavaldi Švietimo ir mokslo ministerijai. N.Skaburskienė pažadėjo, kad šie duomenys internetinėje svetainėje bus paskelbti per kelias dienas. Pasak laikinosios vadovės, SKVC vyriausiojo specialisto pareiginis atlyginimas siekia 2,3 tūkst. litų, skyrių vedėjų - 2,8 tūkst. litų, direktoriaus - 3,9 tūkst. litų (neatskaičius mokesčių). Tarnautojai taip pat gauna priedus už kvalifikaciją bei stažą valstybės tarnyboje.

Pareikalavo vykdyti

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius susirūpinęs, kad praėjusių metų gegužę priimtas nutarimas įgyvendinamas vangiai. Jis stebėjosi, kad kai kurie LŽ kalbinti valstybės ar savivaldybių įstaigų ir įmonių atstovai teigė nieko nežinantys apie 9 mėnesius galiojančią tvarką.

Prieš kurį laiką J.Jurkevičius raštu kreipėsi į Vilniaus apskrities savivaldybių vadovus, reikalaudamas įgyvendinti Vyriausybės nutarimą ir internete skelbti savivaldybės įmonių, bendrovių ir viešųjų įstaigų darbuotojų atlyginimus. Taip pat paprašyta pateikti informaciją apie tai, kaip sekėsi įgyvendinti šį prašymą.

Gresia nuobaudos

Anot J.Jurkevičiaus, savivaldybės turėtų reikalauti, kad joms pavaldžios ar priklausančios įstaigos paisytų teisės aktų. "Vyriausybės nutarimo nevykdantiems įmonių vadovams turėtų grėsti drausminė atsakomybė", - pabrėžė J.Jurkevičius.

Vilniaus miesto vicemeras Romas Adomavičius žadėjo imtis griežtų priemonių, kad tvarkos būtų laikomasi. "Vyriausybės nutarimus reikia vykdyti. Su nepaklusniaisiais šį klausimą aptarsime ir kategoriškai pareikalausime padaryti tai, kas privalu", - LŽ teigė R.Adomavičius.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją