Seimo autoūkio garaže stovi keli parlamento pirmininko pavaduotojams ir opozicijos lyderiui rezervuoti 5-9 metų senumo automobiliai BMW. Seimo statutas numato, kad Seimo pirmininkui, jo pavaduotojams ir opozicijos lyderiui tarnybinė mašina su vairuotoju priklauso pagal pareigas. Tačiau šia galimybe besinaudojantys kai kurie Seimo valdybos nariai už parlamentinei veiklai skirtas lėšas dar ir nuomojasi automobilius.

I.Degutienė persėdo į naują automobilį

Pagal Seimo valdybos nutarimą parlamento pirmininko pirmasis pavaduotojas per mėnesį tarnybiniu transportu gali nuvažiuoti iki 5 tūkst. kilometrų. Seimo pirmininko pavaduotojai - iki 4 tūkst. kilometrų. Seimo pirmininkės Irenos Degutienės transportu rūpinasi Vadovybės apsaugos departamentas (VAD). Neseniai parlamento vadovė iš BMW modelio automobilio persėdo į prabangesnį "Mercedes-Benz S 500".

VAD generalinis direktorius Raimundas Kairys aiškina, jog to reikėjo, kad saugomi asmenys važinėtų tik šio departamento transporto priemonėmis. Anot R.Kairio, minėtasis mersedesas laisvas tapo neseniai ir tik dėl bendros tvarkos buvo pasiūlytas I.Degutienei. Esą automobilis pirktas dar prieš prasidedant sunkmečiui.

Tūkstančiai kilometrų

Seimo tarnybiniai automobiliai suteikiami su vairuotoju. Raštišku prašymu tarnybinė transporto priemonė gali būti skiriama ir be jo. Seimo vadovai bei opozicijos lyderis tarnybiniu transportu gali važiuoti, kur nori: pas rinkėjus, į priėmimą, šventes provincijoje ir t. t.

Seimo kanceliarijos Transporto skyriaus vedėjas Česlovas Selemonas LŽ sakė, kad nėra kontroliuojama, kur vyksta parlamento pirmininkės pavaduotojai. Svarbu, kad nebūtų viršyta nustatyta maksimali rida. Anot jo, Seimo vadovai - drausmingi keliautojai, paisantys nustatytos kilometrų ribos.

Paskutinį praėjusių metų ketvirtį Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas liberalcentristas Raimondas Šukys tarnybiniu automobiliu nuriedėjo 3,4 tūkst. kilometrų. Seimo vicepirmininkai socialdemokratas Česlovas Juršėnas - 10 tūkst. kilometrų, "darbietė" Virginija Baltraitienė - 6,4 tūkst. kilometrų, Liberalų sąjūdžio atstovas Algis Kašėta - 6 tūkst. kilometrų. Seimo pirmininkės pavaduotojas konservatorius Česlovas Stankevičius per tris mėnesius valdiška mašina nukako 3 tūkst. kilometrų, opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis - 3,2 tūkst. kilometrų.

Nuomai - solidžios sumos

Tačiau keliems Seimo vicepirmininkams vien tarnybinio transporto neužtenka. Jie už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomojasi automobilius. R.Šukys automobilio nuomai per paskutinį praėjusių metų ketvirtį išleido daugiau kaip 6,7 tūkst. litų. Transporto priemonei eksploatuoti (degalams, tepalams ir kt.) jis skyrė 680 litų, automobilio techninei priežiūrai ir remontui - daugiau kaip tūkstantį litų.

A.Kašėta automobilio nuomai praėjusį ketvirtį atseikėjo 6,4 tūkst. litų. Jo eksploatavimas ir draudimas kainavo dar 1,7 tūkst. litų. Seimo pirmininkės pavaduotoja V.Baltraitienė praėjusį ketvirtį automobilio nuomai skyrė beveik 4,2 tūkst. litų. Degalams, tepalams - 1,9 tūkst. litų.

Tik konkrečiai veiklai

Kam kai kurie Seimo vadovai nuomojasi automobilius, jei nemokamai gali riedėti parlamento transportu? Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas R.Šukys LŽ aiškino, kad mašiną nuomojasi, nes jam priklausančio valdiško automobilio nenaudoja "kitokiai nei Seimo pirmininkės pavaduotojo veiklai". "Kaip Seimo vicepirmininkas nenaudoju tarnybinio transporto politinei veiklai ir parlamentaro pareigoms vykdyti. Griežtai atskiriu Seimo vicepirmininko ir parlamentaro pareigas bei darbą", - tvirtino jis.

Naudojasi retai

Automobilių iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų nesinuomoja Seimo pirmininkė I.Degutienė, jos pavaduotojai Č.Stankevičius ir Č.Juršėnas bei opozicijos lyderis V.Mazuronis.

Konservatorius Č.Stankevičius LŽ teigė, kad valdiškos mašinos jam prireikia nedažnai. "Važinėju nedaug. Neturiu savo rinkimų apygardos, daugiausia darbų atlieku Seimo rūmuose. Dažniausiai automobilio man prireikia atvažiuoti į darbą ir grįžti namo", - pasakojo jis.

Seimo opozicijos lyderis V.Mazuronis taip pat esą retai naudojasi jam paskirtu parlamento automobiliu. Į darbą ir namo, tvarkyti reikalų ar pas rinkėjus jis dažniausiai važiuoja asmenine mašina. "Tarnybiniu transportu naudojuosi, jei dėl vienų ar kitų priežasčių negaliu pats vairuoti: laukia tolima kelionė ar koks priėmimas. Taip nutinka dažniausiai kartą per savaitę", - teigė V.Mazuronis.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją