Už pažeidimus A. Sacharukui etikos sargai skyrė įspėjimą, o Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininkas Arūnas Valinskas buvusiam partijos kolegai grasina apkalta. Ją inicijuoti galima surinkus ne mažiau nei 36 Seimo narių parašus.

Etikos ir procedūrų komisija taip pat konstatavo, jog Seimo Statutą pažeidė ir L. Karalius, kuris, A. Sacharuko tvirtinimu posėdžiuose nedalyvauja nes serga jo tėvas, o „prisikėliečių“ tvirtinimu, keliauja po Aziją. Pasak etikos sargų, L. Karalius nusižengė sudarydamas „galimybę pasinaudoti savo balso teise kitam Seimo nariui“.

Už L. Karalių balsavo 13 kartų

„Vienos Lietuvos“ frakcijos seniūnas A. Sacharukas, kalbėdamas Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje, prisipažino, jog už kolegą L. Karalių balsavo „ne vieną kartą“. Parlamentaras aiškina, kad L. Karalius savo kortelę netyčia paliko frakcijos patalpose, tad jis ją paėmęs ir norėjęs grąžinti Seimo nario patarėjai.

Pasak A. Sacharuko, už L. Karalių pirmąjį kartą jis pabalsavo visiškai netikėtai, nes iš kišenės išsitraukė ne savo, o kolegos kortelę. Paskui esą jį sudomino tai, kad iš tos pačios vietos Seimo narys gali balsuoti su kelių parlamentarų kortelėmis – tad jis kurį laiką vis tęsė eksperimentą, norėdamas nustatyti, ar tokia galimybė išties egzistuoja.

„Kadencijos pradžioje Seimo nariai posėdžių salėje šnekėjo, kad iš savo vietos galima balsuoti tik už save. Po to, kai aš kreipiausi į kanceliariją, man pasakė, kad taip ir buvo, bet po to, kai Seimo narys Rimantas Jonas Dagys apipylė kava, pradėjo dirbti kitaip“, - kalbėjo A. Sacharukas, informavęs, kad apie pastebėtas keistenybes informavo Seimo kanceliariją.

Bandymai vyko sausio 14 ir sausio 19 d., iš viso A. Sacharukas už L. Karalių balsavo 13 kartų, o vienas balsavimas buvo po pateikimo priimtas tik vieno balso persvara.

Sakyti klydau daug kartų, tas pats, kas šešiskart užkristi ant peilio

Kad A. Sacharukas galėjo suklysti, o vėliau vis bandyti įgyvendinti eksperimentą 13 kartų, komisijos narių ir kitų dalyvių neįtikino. A. Valinskas, kuris posėdyje dalyvavo kaip TPP frakcijos atstovas, juokėsi, jog fraze „suklydau daug kartų“, galima patikėti taip pat, kaip ir įtariamojo teiginiu, kad auka pati šešiskart užkrito ant peilio.

„Apie šitą atsakymą, kad suklydau iš eilės tiek kartų, tai tas pats kaip anekdote – šešis kartus ant to paties peilio. Aš noriu atkreipti dėmesį, kad buvo sąmoningai balsuojama, o dabar bandoma sakyti, kad netyčia suklysta“, - piktinosi A. Valinskas.

A. Sacharukas gynėsi, jog nepastebėjo, kad balsavo su L. Karaliaus kortele, bei tvirtino besigailįs, tačiau komisijos pirmininkas A. Salamakinas atkreipė dėmesį, kad jei kortelės būtų tiesiog sumaišytos, tai balsuota būtų tik už L. Karalių, o A. Sacharukas būtų fiksuojamas kaip nebalsavęs.

Vis tik visais atvejais buvo balsuota už abu Seimo narius.

Klius ir L. Karaliui

Pats L. Karalius jau kurį laiką yra išvykęs ir nedalyvauja Seimo posėdžiuose. A. Sacharuko teigimu, L. Karalius posėdžių nelanko, nes serga jo tėvas, o A. Valinskas teigia turįs žinių, kad parlamentaras darbą iškeitė į kelionę po Aziją.

„Mes tikrai nustatysime, kur yra L. Karalius, jeigu jūs nenustatėte patys. Ar Gango upėje, ar Honkonge, ar Tailande“, - nutarė komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas, o kiek vėliau komisija nutarė pasidomėti ir šio parlamentaro nedalyvavimu posėdžiuose, mat be pateisinamos priežasties Seimo narys praleisti posėdžių negali.

L. Karalius garsėja pomėgiu keliauti, ne kartą viešai deklaravo susižavėjimą Indija.

Etikos ir procedūrų komisija L. Karaliaus ketina imtis vėliau, o šįkart tik konstatavo, kad parlamentaras pažeidė Seimo Statutą, nes sudarė galimybę pasinaudoti savo balso teise kitam Seimo nariui.

Apskundė „valinskininkai“

A. Sacharuko elgesį įvertinti paprašė A. Valinsko vadovaujamos partijos frakcija. Trečiadienį jie raštu kreipėsi į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę bei Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti frakcijos „Viena Lietuva" seniūno daugkartinį balsavimą už kolegą.

TPP frakcija atkreipia dėmesį į tai, kad Seimo frakcijos „Viena Lietuva" narys Linas Karalius nedalyvavo šių metų sausio 14 ir 19 d. vykusiuose Seimo posėdžiuose, tačiau pasinaudodamas jo elektronine balsavimo kortele, pasak liudininkų, posėdžiuose registravosi ir už pateiktus svarstomų įstatymų ar siūlymų projektus balsavo A. Sacharukas.

„Atkreiptinas dėmesys į tai, kad toks neteisėtas elektroninės balsavimo kortelės panaudojimas klastoja balsavimo rezultatus ir leidžia abejoti Seimo priimtų įstatymų teisėtumu. Be to, pasinaudojimas šia kortele ne vieną kartą leidžia daryti išvadą, kad buvo elgiamasi sąmoningai ir tyčia. Tautos prisikėlimo partijos frakcijos nuomone, tokie Seimo frakcijos „Viena Lietuva" seniūno ir Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko A. Sacharuko veiksmai diskredituoja ne tik jo, kaip Lietuvos Respublikos Seimo nario, bet ir Seimo, kaip Lietuvos Respublikos įstatymų leidžiamosios institucijos, vardą", - rašoma TPP frakcijos kreipimesi.

Atsižvelgdama į tai TPP frakcija prašo ištirti tyčinį ir sąmoningą Seimo nario ir Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko A. Sacharuko elgesį ir jo galimybę ateityje eiti šias pareigas. Be to, prašoma įvertinti, ar nėra pagrindo, vadovaujantis Seimo statuto nuostatomis, pradėti A. Sacharukui apkaltos procesą kaip asmeniui, sulaužiusiam Seimo nario priesaiką.