Pasak viešųjų ryšių bendrovės "A.Jonkus ir partneriai" pranešimo spaudai, didžioji dalis bendrovės skirtų lėšų bus panaudota nacionalinės ir vieningos jaunimo psichologinės pagalbos linijos 8 800 28888 įvedimui.

Šiuo metu psichologinė pagalba telefonu teikiama keturiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose - Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, tačiau "Jaunimo linijos" telefonų numeriai kiekviename mieste yra skirtingi.

"Pradėti bendrą keturių "Jaunimo linijų" darbą būtų galima jau dabar, tačiau tam trūksta Vyriausybės nutarimo", - rašoma pranešime spaudai.

Pasak jo, LTPPTA tarnybų veiklą remianti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau prieš kelis mėnesius parengė nutarimo projektą, tačiau nutarimo derinimas tarp įvairių ministerijų užstrigo.

"Vyriausybės nutarimas yra reikalingas todėl, kad skambučiai į nemokamus psichologinės pagalbos telefonus yra apmokami iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšų. Kol nutarimo projektas nepasiekia Vyriausybės, psichologinės pagalbos tarnybos negali vystyti savo veiklos", - teigė LTPPTA prezidentas Linas Slušnys.

Pasak jo, dėl minėtų kliūčių kol kas negalima panaudoti ir rėmėjų skirtų lėšų.

Specialistų teigimu, nacionalinio numerio įvedimas yra svarbus žingsnis didinant psichologinės pagalbos telefonu pasiekiamumą šalyje. Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių "Jaunimo linijose" iš viso dirba daugiau kaip 100 savanorių. Per metus šios tarnybos vidutiniškai sulaukia daugiau kaip 41 tūkst. skambučių.

Šių metų balandį Vyriausybė patvirtino Savižudybių prevencijos 2003-2005 metams programą, kurios pagrindinis tikslas - iki 2010 metų Lietuvoje sumažinti savižudybių skaičių iki vidutinio Europos šalių vidurkio.

Europoje 100 tūkst. gyventojų tenka 25 savižudybės, tuo tarpu Lietuvoje - 44, ir tai vienas aukščiausių rodiklių pasaulyje.

Programoje, kurios įgyvendinimą koordinuos ir kontroliuos Sveikatos apsaugos ministerija, kaip pagrindinės savižudybių prevencijos kryptys nurodomas informacijos teikimas ir visuomenės nuostatų keitimas, pagalba savižudybės rizikos grupėms ir asmenims, moksliniai tyrimai ir analizė.

2003 metais šios programos įgyvendinimui Vyriausybė skyrė 30 tūkst. litų.