18 miesto savivaldybės tarybos narių balsavus prieš tokį siūlymą, 5 susilaikius ir tik 13 išreiškus pritarimą, sprendimas nebuvo priimtas, bet V. Navickas rankų nenuleidžia ir ketina prie šio klausimo grįžti.

Meras taip pat atmeta teiginius, kad nenusišalindamas nuo šio klausimo svarstymo jis galėjo supainioti viešus ir privačius interesus: pasak V. Navicko, statinių statyba ir NT turto pardavimu užsiimanti bendrovė „Euro-construct“ naudos iš jo iniciatyvos neturėtų, mat esą nevaldo NT turto, kuris būtų priduotas minėtai inspekcijai.

Nurodė galimą interesų konfliktą

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktoje deklaracijoje sostinės meras V. Navickas nurodė, jog dėl įmonės, kurioje anksčiau dirbo direktoriumi, gali kilti interesų konfliktas. 2009 m. lapkričio 19 d. vykusio akcininkų susirinkimo protokole nurodoma, kad įmonę lygiomis dalimis valdo du akcininkai: V. Navickas ir Viktoras Indriliūnas. Pastarasis perėmė bendrovės direktoriaus pareigas, V. Navickui tapus Vilniaus miesto meru.

Kaip rašoma deklaracijoje, įmonėje „Euro-construct“ vadybininke dirba ir V. Navicko sutuoktinė Jolanta Navickienė.

Sostinės mero V. Navicko ir V. Indriliūno lygiomis dalimis valdoma įmonė „Euro-construct“ užsiima pastatų statyba bei nekilnojamojo turto pardavimu.

Vilniaus Žvėryno mikrorajone Paribio gatvėje bendrovė pardavinėja kotedžus, tačiau V. Navickas sako, jog jo valdoma bendrovė naudos iš NT mokesčio lengvatos naudos neturėtų, mat esą nevaldo turto, kuris būtų priduotas minimai inspekcijai.

„Kiek aš žinau, mano įmonė tokio turto, kuris papultų į šitą lengvatą, neturi“, - DELFI sakė miesto meras.

V.Navickas: interesų nesupainiojau

NT agentas DELFI aiškino, kad Paribio gatvėje pardavinėjami kotedžai, kurių statytojas – bendrovė „Euro-construct“, gali būti nepriduoti, bet konkrečiai nei patvirtinti, nei paneigti šio fakto negalėjo. Pasak jo, statybų leidimas galioja ilgai, tad įmonė gali laisvai laikyti kotedžus, kurie dar nėra oficialiai pripažinti tinkamais naudoti.

„Euro-construct“ direktorius ir vienas iš savininkų V. Indriliūnas komentuoti, ar įmonei galiotų norima priimti NT mokesčio lengvata, nepanoro. „Komentarų telefonu nebus“, - teigė V. Indriliūnas.

V. Navickas sako prieš NT lengvatos svarstymą specialiai savo įmonės užklausęs, ar ji valdo kokį nors turtą, kuriam būtų taikoma mokesčio išimtis, tačiau esą gavo atsakymą, kad tokio turto nėra, ir posėdyje laisvai balsavo.

„Jūs užmirštate vieną dalyką – kad yra ne neparduotas, o jau pripažintas tinkamu naudoti ir priduotas naudojimui būstas. Aš todėl ir sakau, kad mes tokio neturime, kuris būtų baigtas. Aš klausiau savo įmonės atsakymo, tai nėra tokio“, - pasakojo meras.

Jis teigia, kad iki šiol šio mokesčio realiai išvis niekada nebuvo, nes būstus statančios įmonės iškart juos parduodavo ir joms mokėti NT mokesčio nereikėdavo.

„Tai atsirado tada, kai kilo NT krizė: įmonės turėjo pastačiusios namus, butus ar dar kažką ir visus metus laiko ar pusantrų ar net du negalėjo parduoti. Tai iš tiesų yra problema, nes daug kas užsidarė, daug kas bankrutavo, o tie, kurie gyvi, bet turi neparduoto NT, jiems atsirado tas mokestis“, - aiškino politikas.

V. Navicko tvirtinimu, nors klausimui tarybos posėdyje nebuvo pritarta, bet prie jo esą bus grįžta ateityje: „Aš manau, kad bus grįžta prie to klausimo“, - sakė meras.

R.Juozapavičius: teoriškai interesai gali būti supainioti

VTEK narys Rytis Juozapavičius sako negalįs įvertinti Vilniaus mero poelgio, nes nėra įsigilinęs į situacijos detales, bet aiškino, jog kilus bent menkiausiai abejonei, kad gali būti supainioti viešieji ir privatūs interesai, politikas turi nusišalinti nuo klausimo svarstymo ir netgi fiziškai nedalyvauti klausimo svarstyme.

„Turto turėjimas yra aiškus interesas“, - svarstė pašnekovas, kurio teigimu, teoriškai meras, kuris valdo NT įmonės akcijas, bet agituoja ir balsuoja dėl NT mokesčio lengvatos, galėjo supainioti interesus, bet tai gali nustatyti tik VTEK.

„Įsivaizduokime, kur nors Šiaurės Lietuvoje meras dalyvauja priimant sprendimą dėl NT mokesčio sumažinimo ir jo žmona dirba bendrovėje, kuri mokės tą mokestį sumažintą, jam pačiam priklauso akcijos, na, tai tikrai čia jau labai akivaizdžiai galima kalbėti apie privačius ar viešuosius interesus“, - kalbėjo R. Juozapavičius.

Statybos bendrovės skaičiuoja, kad savivaldybės sprendimas dėl NT mokesčio lengvatos leistų joms sutaupyti nuo 20-800 tūkst. Lt.

NT mokestis šiuo metu sudaro 0,3-1 proc. nuo turto vertės. Tikslų jo dydį nustato miesto savivaldybės taryba.