Jei įstatymų leidėjai nebūtų persigalvoję, praėjusių metų pabaigoje darbo sutartis nutraukę pensininkai už sausį būtų gavę nuo 2,5 iki 70 proc. mažesnes pensijas. 

Kad gali būti valstybės apmulkintas, panevėžietis Jonas Jasikevičius suprato, kai nustatytą pensijos mokėjimo dieną sausio 9-ąją į banko sąskaitą pinigai nebuvo pervesti.

„Sodros“ Panevėžio skyriaus specialistės paaiškinimas vyrą apstulbino: nors gruodį jis išėjo iš darbo, tačiau nuo sausio 1-osios įsigaliojęs pensijų sumažinimo įstatymas dirbantiems pensininkams bus pritaikytas ir jam.

„Vienas iš motyvų, kodėl gruodžio pradžioje išėjau iš darbo, buvo pensijų mažinimas dirbantiems pensininkams. Sausį jokių pajamų iš darbo nebegaunu, tai kodėl man dabar turėtų būti sumažinta pensija? Juo labiau kad įstatymas įsigaliojo tik nuo sausio 1-osios, kai aš jau nebedirbau“, – stebėjosi J.Jasikevičius.

Pritaikius per dirbančių pensininkų kišenes kertantį įstatymą, panevėžiečiui grėsė netekti apie 800 Lt. Maždaug tiek iš pensijos būtų atskaičiuota įvertinus gruodį gautas jo pajamas.

„Išeinant iš darbo su manimi darbovietė atsiskaitė kaip pridera: išmokėjo kompensaciją už nepanaudotas atostogas, gavau išeitinę išmoką. Dabar tiek nubraukti nuo sausio pensijos neteisinga ir kertasi su įstatymu“, – mano J.Jasikevičius.
Kai jis savo abejones dėl tokio pensijos sumažinimo teisėtumo išsakė „Sodros“ Panevėžio skyriaus specialistei, ši tik skėstelėjo rankomis: toks įsakymas „nuleistas iš viršaus“.

Pensijų nemažins

„Sodros“ Panevėžio skyriaus direktoriaus pavaduotoja pensijoms Zita Kalvelienė patvirtino: iš tiesų galioja įstatymas, kertantis per kišenę netgi jau nebedirbantiems pensininkams. Pagal šį teisės aktą pensijos apskaičiuojamos pagal praėjusio mėnesio pajamas.

Tačiau tokį įstatymą nuleidęs „viršus“ pensininkų pasigailėjo.

„Jau žinome, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su „Sodros“ valdyba apsisprendė padaryti išimtį, nes trūko informacijos, o ji aktuali nemažai daliai gyventojų. Pensijos už sausį turės būti išmokėtos viso dydžio. Dabar laukiame, kada bus įdiegta programinė įranga ir galėsime pradėti mokėti pensijas“, – „Sekundei“ aiškino Z.Kalvelienė.

Tiesa, pasak jos, pensininkams palanki žinia kol kas tik žodinė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene vyriausiasis specialistas Marius Petrauskas patvirtino, kad pensininkams, kurie iki sausio 16-osios jau nebedirbs, pensijos dydis nebus ribojamas.

„Klaida nebuvo padaryta, tiesiog įstatymas „Valstybės žiniose“ buvo paskelbtas vėlai, gruodžio 24-ąją, ir darbo santykius nutraukti nusprendę pensininkai turėjo labai mažai laiko tokį savo sprendimą realizuoti“, – aiškino ministerijos atstovas.

„Sodroje“ apgultis

Pasak Z.Kalvelienės, pastarosiomis dienomis „Sodra“ išgyvena pensininkų apgultį. Dėl dėl pensijų per dieną ateina teirautis apie 30 panevėžiečių.

Nemažą pensininkų nepasitenkinimą sukėlė ir jau gautos mažesnės, nei tikėjosi, senatvės pensijos.

„Pagal viešai skelbtas lenteles daugelis apsiskaičiavo, kiek pensijos turėjo sumažėti, o kai gavo pinigus, pamatė, kad tie skaičiavimai neteisingi. Bet tos lentelės – tik statistinės, o pensijos apskaičiuojamos kiekvienam individualiai, priklausomai nuo darbo stažo ir uždarbio. Pavyzdžiui, iš dviejų kaimynų, gaudavusių po 801 Lt pensijos, vienam mažės 15 Lt, kitam – 50 Lt. Ir tai teisinga“, – teigė Z.Kalvelienė.

Jos tikinimu, 45-erius metus išdirbęs žmogus nebūtinai gaus didesnę pensiją už turintįjį 30 m. darbo stažą, tačiau uždirbdavusįjį daugiau.

Dirbantiems pensininkams, Z.Kalvelienės teigimu, pensijos mažės taip pat labai skirtingai. Gaunantiesiems 100 Lt pensijos nebus mažinamos, bet uždirbantiesiems daugiau nei 4200 Lt, neatskaičius mokesčių, teliks 30 proc. pensijos.