Apie ketinimus atsisakyti pilietybės P.Normantas pareiškė gruodžio pradžioje. Didžiausia nuolat keliaujančio fotografo širdperša - Lietuvos valdžios ir dabartinių Vilniaus vadovų nenoras steigti Rytų Azijos menų centrą. Tokiai viešajai įstaigai buvo numatytos patalpos Užupyje, Malūnų gatvės 8-ajame name. P.Normantas norėtų tapti centro dalininku, jame būtų saugomas fotografijų archyvas, rytietiško meno kolekcija. Pritarimą steigti minėtą centrą pareiškė Vilniaus savivaldybė, kai miestui vadovavo tuometis liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas.

Vėliau susiformavusi naujoji sostinės tarybos dauguma įtariai vertino buvusios miesto valdžios pažadus. Tačiau, pasak P.Normanto, tuomečio mero "tvarkiečio" Juozo Imbraso nurodymu bent buvo renovuotos centrui numatytos patalpos.

Dabartinė Vilniaus valdžia laikosi nuomonės, kad Rytų Azijos menų centrui nebūtų lėšų. Pasak sostinės mero Viliaus Navicko, pastato įrengimo darbams baigti ir muziejui išlaikyti per metus reikėtų 500-600 tūkst. litų. Mero teigimu, fotografas P.Normantas tik atvežtų eksponatus ir "vėl kur nors iškeliautų".

Kai lapkričio pabaigoje P.Normantas atvyko į pažadėtą susitikimą su miesto meru, tačiau buvo nepriimtas, jo kantrybė trūko. Po kelių dienų fotomenininkas paskelbė atsisakysiąs Lietuvos pilietybės. Kiek vėliau keliautojui atsivėrė aukščiausių šalies institucijų durys. Jis kalbėjosi su premjeru Andriumi Kubiliumi, prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjais užsienio politikos ir teisės klausimais, kultūros ministru Remigijumi Vilkaičiu, kai kuriais Seimo nariais. P.Normantas tikina buvęs išklausytas, tačiau pagalbos nesulaukė. "Manyje įvyko lūžis. Kadangi taip tyliai ir labai nuoširdžiai aukštos Lietuvos institucijos laukia, kad atsisakyčiau pilietybės, net skatina, jog taip pasielgčiau, apsisprendžiau jos neatsisakyti", - LŽ sakė P.Normantas.

Fotografas neseniai buvo išvykęs į Vengriją pristatyti naujausios Lietuvoje išleistos savo fotografijų knygos "Auksinis Budos vėjas". Vietos verslininkai pasiūlė jam visą surinktą kolekciją atiduoti Vengrijai ir net pažadėjo paramą steigiant menų centrą jų šalyje.

Kūčių išvakarėse P.Normantas lankėsi pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę. LŽ jis teigė, kad pokalbis buvęs itin konstruktyvus. Sausio pradžioje į Indiją išvykstantis keliautojas tikisi, kad susitikimas su I.Degutiene teikia jam vilčių, jog reikalai dėl Rytų Azijos menų centro pajudės.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją