"Manyti, kad nacionalinė valdžia, į oro erdvę įskrendant užsienio lėktuvams, žmones paimant iš lėktuvo ir vežant į kontroliuojamas vietas suvereniose teritorijose - ir niekas - centrinė vyriausybė, policija, muitinė ar oro erdvės kontrolė - niekas apie tai nežinojo, išskyrus saugumo tarnybos vadovą - tai tiesiog nėra įtikima", - JAV televizijai CNN sakė buvęs CŽV agentas Bobas Ayersas.

Jo teigimu, įtariamų terorizmų pervežimas tuo metu vykdavo ne tik iš Irako ar Afganistano, bet ir kitų šalių - Egipto bei Jordano.

"Buvo skrydžių iš mūšio laukų ir Irako ar Afganistano. Buvo skrydžių iš kitų valstybių, kurios nedalyvavo kare, bet kurios bendradarbiavo - pavyzdžiui, Egipto ar Jordanijos - iš kur būdavo paimami įtariami teroristai ir atvežami į tardymo centrus, kur būdavo tardomi", - sakė B.Ayersas.

Dėl galimai Lietuvoje 2004-2005 metais veikusio slapto CŽV kalėjimo tyrimą atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) antradienį paskelbė, kad šalies aukščiausieji pareigūnai - prezidentai, premjerai, Seimo pirmininkai, "jų teigimu, Seimo NSGK nariai apie VSD ir CŽV tarptautinį bendradarbiavimą būdavo informuojami apibendrintai, neaptarinėjant konkrečių operacijų ir jų rezultatų".

"Komiteto surinkta informacija ir gauti paaiškinimai rodo, kad Valstybės gynimo taryba, Vyriausybė, Seimas nesvarstė klausimų, susijusių su slaptųjų CŽV sulaikymo centrų veikla Lietuvos Respublikos teritorijoje, su sulaikytų asmenų pervežimu ir kalinimu Lietuvos Respublikos teritorijoje", - teigiama išvadose.

Komitetas paskelbė nenustatęs, ar per valstybės teritoriją buvo pervežami, ar į šalį buvo atvežti, ar išvežti CŽV sulaikyti asmenys, tačiau pabrėžė, kad "sąlygos tokiam pervežimui buvo".

Seimo komitetas taip pat pranešė, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002-2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę, be to, minimu laikotarpiu Lietuvoje buvo nusileidę orlaiviai, kurie siejami su CŽV.

Komitetas nustatė, kad VSD buvo gavęs partnerių prašymą įrengti patalpas Lietuvoje, tinkamas laikyti sulaikytajam asmeniui, ir tokios patalpos buvo įrengtos dvejose vietose.

Seimo komitetas antradienį pasiūlė Generalinei prokuratūrai ištirti, ar buvusių VSD vadovų Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimo požymių.