Lietuvos sveikatos informacijos centro duomenimis, 2003 metų pradžioje šalyje iš viso buvo 188 ligoninės.

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešimo spaudai, naujosios sutartys užtikrina ligoninėms pajamų ir finansinio srauto stabilumą, normalios veiklos tęstinumą. Šiemet teritorinės ligonių kasos pasirašo sutartis ne tik su savo aptarnaujamo regiono, bet ir kitų regionų ligoninėmis. Už kito regiono gydymo įstaigoje suteiktas paslaugas pacientams mokės ligonių kasa, kurios aptarnaujamoje teritorijoje pacientas nuolat gyvena.

"Tokiu būdu ne tik įgyvendinama paciento teisė pasirinkti gydymo įstaigą, bet ir skatinama įstaigų konkurencija, atsiranda prielaidos kokybiškesnes paslaugas teikti vietoje", - rašoma VLK pranešime.

Taip pat pranešama, jog patobulintas apmokėjimo už paslaugas sąlygas įvertino ir sutartis su Vilniaus teritorine ligonių kasa jau pasirašė Respublikinė universitetinė ligoninė "Vaiko raidos centras", M. Marcinkevičiaus, Geležinkelininkų, Druskininkų, Alytaus St. Kudirkos ir Alytaus apskrities tuberkuliozės, Švenčionių rajono ligoninės, Vilniaus gimdymo namai. Kauno teritorinė ligonių kasa pasirašė sutartis su Kauno Romainių tuberkuliozės, Kulautuvos vaikų tuberkuliozės bei Kulautuvos tuberkuliozės, Kauno apskrities, Marijampolės, Vilkaviškio ir kitomis ligoninėmis.

Nemažai sutarčių su stacionarinėmis gydymo įstaigomis taip pat spėjo pasirašyti Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių teritorinės ligonių kasos.

VLK pranešime teigiama, jog ligoninių interesus tenkina ir sutarčių sąlyga, kad jeigu vienoje iš šešių gydymo paslaugų grupėje lieka nepanaudotų lėšų, jomis leidžiama apmokėti už virš plano atliktas kai kurių kitų grupių stacionarines ar ambulatorines paslaugas, brangius tyrimus ir procedūras.