Lietuvos piliečiai, turistiniais tikslais vykstantys į Turkiją, tačiau susidūrę su reikalavimu įsigyti šios šalies vizą, prašomi apie tai pranešti Lietuvos URM arba ambasadai Ankaroje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas šį klausimą aptarė su Turkijos užsienio reikalų ministru Ahmetu Davutoğlu gruodžio 1 dieną Atėnuose vykusiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Ministrų tarybos susitikime.

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Šarūnas Adomavičius gruodžio 3 dieną susitiko su Turkijos ambasadoriumi Lietuvoje Omeru Altugu ir pareiškė susirūpinimą dėl bevizio režimo Lietuvos piliečiams, turistiniais tikslais vykstantiems į Turkiją, įgyvendinimo nesklandumų.

Per pokalbį viceministras pabrėžė būtinybę užtikrinti, kad bevizis režimas Lietuvos piliečiams būtų taikomas sklandžiai, ypač artėjant šventiniam sezonui, kai turistų srautai pagausėja.

Š.Adomavičius paprašė O.Altugo pataisyti informaciją apie vizų reikalavimus Lietuvos piliečiams Turkijos URM tinklalapyje.

Ambasadorius patikino, jog Turkijos vidaus reikalų ministerija visiems pasienio postams išsiuntė instrukciją, kad į šalį atvykstantiems Lietuvos piliečiams nebūtų taikomas vizų režimas, todėl dabartinė padėtis yra „visiškai nepriimtina“.

Kaip pranešė Turkijos ambasada, Lietuvos piliečiai gali be vizos įvažiuoti į Turkiją ir kaip turistai viešėti joje ne ilgiau kaip 90 dienų per 180 dienų. Asmenims, kurių kelionės į Turkiją tikslas yra studijos, mokslo veikla, švietimas, montažo, remonto, priežiūros darbai arba ilgalaikis buvimas, taip pat vairuotojams ir jų padėjėjams reikalavimas turėti Turkijos vizą išlieka.

Tačiau Lietuvos URM ir ambasadą Turkijoje nuolat pasiekia informacija apie tai, kad Turkijos pasienio tarnybos tebereikalauja turistiniais tikslais į šią šalį atvykstančių Lietuvos piliečių įsigyti Turkijos vizą, nors Turkijos vyriausybės sprendimas dėl reikalavimo turistams iš Lietuvos turėti vizą panaikinimo yra įsigaliojęs.

Lietuvos ambasadorius Ankaroje Darius Pranckevičius įpareigotas pakartotinai kreiptis į atsakingas Turkijos institucijas ir padėti spręsti egzistuojančias problemas.

Lietuvos ambasada Turkijoje gruodžio 1 dieną išsiuntė verbalinę notą Turkijos URM, kuria pranešė apie Lietuvos piliečiams kylančias problemas atvykstant į Turkiją.