Sunkmečio prispausta Vilniaus miesto savivaldybė gatvėms papuošti skyrė tik 90 tūkst. litų - beveik triskart mažiau nei praėjusiais metais. Sostinės valdininkai teigia, kad be rėmėjų paramos šios sumos būtų vos pakakę šventinėmis šviesomis Gedimino prospektui ir Rotušės aikštei apšviesti.

Šventinės girliandos, kitokios puošmenos Konstitucijos prospekte, Pilies, Vokiečių bei Vrublevskio gatvėse bus pakabintos tik parėmus kai kurioms bendrovėms. Šventinis apšvietimas sostinėje turėtų būti įjungtas gruodžio 12-ąją. Tą pačią dieną planuojama surengti ir kalėdinės eglės Katedros aikštėje įžiebimo šventę. Antroji eglė bus papuošta Rotušės aikštėje.

Kalėdinių ir Naujųjų metų renginių ciklą Vilniuje organizuos konkursą laimėjusi UAB "Concept Events and Media". Organizatoriai šiemet traukos tašku pasirinko Rotušės aikštę, čia bus įkurtas Kalėdų miestelis.

Atrakcijos autobuse

Kalėdinė eglė laikinojoje sostinėje Kaune pastatyta praėjusią savaitę, o šiandien įvyks šventinė jos įžiebimo ceremonija. Organizatoriai žada, kad dėl siaučiančios gripo epidemijos pabijojusieji rodytis žmonių susibūrimo vietose šią šventę galės tiesiogiai stebėti internete.

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius sulaukė net 50 miesto ir rajono žmonių siūlymų padovanoti savo kiemuose augančias eglutes. Šiais metais Rotušės aikštę papuoš žaliaskarė iš Neveronių. Tačiau, Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio teigimu, dėl to ne tiek jau daug bus sutaupyta, mat daugiausia kainuoja ne įsigyti medį, o jį nukirsti, transportuoti, pastatyti ir saugoti. Kaune planuojama papuošti tris egles.

"Šiems darbams savivaldybė šiemet skyrė apie 42 tūkst. litų, - sakė A. Pakalniškis. - Tai beveik tiek pat, kiek ir praėjusiais metais."

Kalėdinius ir Naujųjų metų renginius Kaune rengti taupymo sumetimais be konkurso patikėta Kauno kultūros centrui "Tautos namai". Centro direktorius Albinas Vilčinskas žadėjo panašią šventę, kaip ir ankstesniais metais. "Savaitgaliais Rotušės aikštėje organizuojama mugė, - pasakojo A. Vilčinskas. - Visus norinčiuosius aplink aikštę vežios restauruotas, sovietiniais laikais Kauno autoremonto gamykloje rinktas autobusiukas "Kagas". Jei leis oro sąlygos, čia pat žadame įrengti čiuožyklą." Antroji eglė Vienybės aikštėje bus įžiebta gruodžio 5-ąją. Visas šventinių renginių biudžetas Kaune sieks apie 50 tūkst. litų.

Trupiniai po "Europiados"

Kitą savaitgalį, gruodžio 5-osios vakarą, eglė bus įžiebta ir Klaipėdoje. Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Godos Giedraitytės, ši ceremonija ir bus pagrindinis Kalėdų akcentas. Mat šventiniai renginiai šįmet bus kuklesni ir Klaipėdoje, nes jiems organizuoti iš miesto biudžeto neskirta nė lito, ir tam teks panaudoti tik tarptautinio folkloro festivalio "Europiada" finansinius likučius, apie 74 tūkst. litų. Ši suma yra beveik triskart mažesnė, nei šventėms būdavo išleidžiama ankstesniais metais, kai eglutės įžiebimas, antrosios Kalėdų dienos renginys, naujametis fejerverkas kainuodavo apie 200 tūkst. litų.

"Šiemet Kalėdos bus bendruomenės šventė. Galbūt ne tokia pompastiška, bet tikimės, jog nuoširdi ir šilta. Prie jos savo iniciatyvomis prisidėti kviečiame visus miestelėnus", - sakė G. Giedraitytė.

Šiais metais nuspręsta atsisakyti antrosios Kalėdų dienos ugnies bei šviesos šou, o per šventes senamiestyje, kaip ir Vilniuje bei Kaune, šurmuliuos tautodailininkų mugė.

Triviršūnė eglė Šiauliuose

Gruodžio 4-ąją kalėdinė eglė bus įžiebta Šiauliuose. Šis miestas jau kelerius metus miestiečius stebina keistais kalėdiniais pasirinkimais. Labiausiai visus šokiravo, kai prieš keletą metų miestą puošė kalėdinės eglės, atvežtos iš kapinių. Mat pagal lietuvių kultūros papročius iš kapų nieko negalima parsinešti.

Pernai žaliaskarė buvo nesimetriška ir atrodė pilvota, o šįmet - triviršūnė. Pasak šio miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Patricijos Bielskienės, Šiauliuose šiemet bus papuoštos trys eglės. "Viena jų stovės centre, kita - vadinamajame pietiniame rajone, trečia - Rėkyvos seniūnijoje, - vardijo P.Bielskienė. - Šventinius renginius organizuos Kultūros skyrius."

Panevėžyje planuojama "išsisukti" su natūralia, Klaipėdos aikštėje augančia egle. Pasak Panevėžio Kultūros ir meno skyriaus vedėjos Loretos Krasauskienės, čia auganti eglė bus papuošta ir įžiebta paskutinį lapkričio savaitgalį. "Šią eglę puošėme ir praėjusiais metais", - sakė L. Krasauskienė.

Kalėdinei eglei ir visam Panevėžio miestui papuošti šventinėmis iliuminacijomis skirta tik 25 tūkst. litų. Panevėžiečiai tikisi, kad šių pinigų tikrai užteks, nes šiemet sumažėjo kai kurių paslaugų kainos. Tačiau renginiams lėšų nenumatyta. L. Krasauskienė žadėjo, jog Panevėžys suksis iš miesto biudžeto finansuojamų kultūros įstaigų jėgomis.

Neringoje - tyla

Užtat Neringoje Naujieji bus pasitinkami tylomis, be šūvių ir fejerverkų. Bent jau taip elgtis bendruomenę ragina kurorto savivaldybė, kuri fejerverkams šiemet lėšų neskirs.

Atsisakyti naujamečio fejerverko nuspręsta po ilgų diskusijų. Šiais metais nutarta padaryti eksperimentą ir Naujuosius sutikti į dangų paleidžiant oro balionus bei šviečiančiuosius rutulius. Susirinkusiesiems prie šventinės eglės Nidoje bus dalijami švytintys balionai, jie vėliau sušvis naujametėje padangėje.

Gyventojus bei svečius, kurie Naujųjų metų sutikimo neįsivaizduoja be fejerverkų, neringiškiai ragina burtis pamaryje, toliau nuo centro ir gyvenamųjų namų.

Neringos savivaldybė gyventojus ir verslininkus ragina nepasiduoti šiuo metu vyraujančioms slogioms nuotaikoms - puošti savo namus, įstaigas ir taip visus kviesti šventes sutikti Neringoje.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją