Valstybės vairą iš Valdo Adamkaus, kuriam patarinėjo 11 specialistų, perėmusi D.Grybauskaitė nusprendė atsisakyti tokios praktikos.

"Prezidentė turi didelį būrį savo žmonių, su kuriais, esant reikalui, konsultuojasi. Tačiau prezidento kanceliarijoje visuomeninio konsultanto pareigybės nėra", - LŽ tvirtino valstybės vadovės patarėja Daiva Ulbinaitė.

Tai, kad neieškos nemokamų konsultantų, vos tapusi Seimo pirmininke užsiminė konservatorė Irena Degutienė. Politikai, anksčiau ėję parlamento vadovo pareigas, neatsisakydavo neatlygintinai dirbančių patarėjų paslaugų. Pavyzdžiui, skandalingoje pedofilijos byloje išgarsėjęs Andrius Ūsas darbavosi anuomečio parlamento vadovo Viktoro Muntiano visuomeniniu konsultantu.

Socialdemokrato Gedimino Kirkilo, turėjusio 19 visuomeninių konsultantų, premjeravimo laikais kai kurie neatlygintinai dirbantys patarėjai turėjo darbo kabinetus ir vyriausybinius telefonus. Premjerui A.Kubiliui patarinėja 17 įvairių sričių žinovų. Jam prireikė net trijų neatlygintinai dirbančių specialistų konsultuoti žydų klausimais.

Premjero atstovas spaudai Ridas Jasiulionis LŽ tikino, kad šie trys patarėjai teikia konsultacijas skirtingomis temomis. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris pataria žydų genocido, o aktorius ir rašytojas Arkadijus Vinokuras - žydų nuosavybės restitucijos klausimais. Kiek vėliau į konsultantų komandą įsiliejęs Lietuvos žydų bendruomenės vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius premjerui pataria klausimais, susijusiais su žydų bendruomene.

LŽ kalbintas S.Gurevičius neslėpė, kad ne tik patarinėja premjerui, bet šiuo statusu naudojasi norėdamas pasiekti bendruomenei palankius sprendimus.

"Savo darbą matau kaip bandymą ieškoti galimybių padėti mūsų bendruomenei, - atvirai kalbėjo jis. S.Gurevičius pasakojo patarinėjęs premjerui, kai buvo sprendžiamas Šnipiškių kapinių klausimas. Jo teigimu, Vyriausybės vadovas atsižvelgė į didžiąją dalį jo patarimų. "Man didelė garbė, kad galiu padėti. Būti visuomeniniu konsultantu pasisiūliau pats", - sakė jis.

Ekonomikos klausimais premjerą neatlygintinai konsultuoja bendrovės "Žabolis ir partneriai" vadovas Alvydas Žabolis.

"Seniai pažįstu premjerą, ne kartą esame diskutavę, apsikeitę nuomonėmis", - sakė jis. A.Žabolis, kaip ir A.Kubilius, Vilniaus universitete yra įgijęs fiziko specialybę, bet teikia informaciją apie ekonominius procesus Lietuvoje. Neatlygintinai premjerą konsultuoja ir Lietuvos pensininkų sąjungos "Bočiai" pirmininkas Petras Ruzgus. Jo vadovaujama organizacija pasirašė Nacionalinį susitarimą. Tarp visuomeninių A.Kubiliaus konsultantų - bendrovės "Omnitel" prezidentas Antanas Zabulis, asociacijos "Žinių ekonomikos forumas" direktorius Edgaras Leichteris, advokatas Česlovas Okinčicas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė.

Anot R.Jasiulionio, premjeras atidžiai rinkosi visuomeninius konsultantus ir į jo komandą pateko ne visi norintieji.

"Tai asmeninis Vyriausybės vadovo sprendimas, kokį žmogų pasirinkti", - pridūrė jis.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją