Atsisakė prieš pat tiesioginį eterį

Pastaroji „Spinter tyrimų“ apklausa, užsakyta portalo DELFI, parodė, kad A.Kubiliaus Vyriausybės veiklą teigiamai vertina tik 0,6 proc. gyventojų, arba maždaug vienas iš šimto. Teigiamai ir greičiau teigiamai Ministrų kabineto veiklą vertina tik kas dešimtas Lietuvos gyventojas (9,4 proc.), o neigiamai ir greičiau neigiamai – net 78,6 proc. šalies žmonių. Apgailėtiną pasitikėjimą dabartine Vyriausybe lemia ir viešųjų ryšių klaidos.

Pasak visuomeninio transliuotojo LRT laidos „Teisė žinoti“ vedėjos Ritos Miliūtės, premjerui bendrauti su visuomene kliudo du dalykai. „Susidariau įspūdį, kad premjerui nepatinka ne tik atsakinėti į nepatogius klausimus, bet ir klausinėtojai, tai yra žurnalistai, turi būti jam palankūs“, – sakė R.Miliūtė.

Praėjusį trečiadienį A.Kubilius į laidą „Teisė žinoti“ atvyko tik todėl, kad R.Miliūtė savaitę prieš tai sugėdijo premjerą, iš pradžių sutikusį atvykti, o likus 3 valandoms iki tiesioginio eterio atsisakiusį kalbėtis. Taip A.Kubilius atsiribojo nuo būtinybės aiškinti gyventojams Vyriausybės priimamų sprendimų svarbą ir „Sodros“ aktualijas, nors tądien davė interviu Lietuvos radijui.

Žurnalistė R.Miliūtė teigia, kad premjero atstovas spaudai Ridas Jasiulionis, televizijos žiūrovams žinomas iš serialo „Nekviesta meilė“, kuriame vaidino pareigingą ir Lietuvai atsidavusį karį Robertą, visiškai nesusitvarko su savo pareigomis realiame gyvenime.

„Sunku pasakyti, kiek kartų turėjome problemų su A.Kubiliumi dėl dalyvavimo laidoje, nes tam reikėtų peržiūrėti visų laidų darbo užrašus. Bet kad su R.Jasiulioniu turime problemų nuo pat jo darbo pradžios, tai faktas, – sakė R.Miliūtė. – Ir ta tendencija susidarė ne kažkada, o trunka jau beveik metus. Net ir pastarojoje laidoje „Teisė žinoti“ bent du žmonės klausė premjero, kaip pats A.Kubilius vertina savo ryšius su visuomene, nes gyventojų tie ryšiai, matyt, netenkina, bet dėl laiko stygiaus tų klausimų nespėjau užduoti.“

Aktorius mokė žurnalistą

Tai ne pirmas kartas, kai premjero patarėjas R.Jasiulionis priverčia suglumti net visko mačiusius žurnalistus. Tarptautinį skandalą sukėlusį A.Kubilių, kai pastarasis Moldovoje prieš pat parlamento rinkimus agitavo balsuoti už Krikščionių demokratų liaudies partiją, sudariusią koaliciją su Moldovos komunistais, R.Jasiulionis nuo „Respublikos“ žurnalistų gynė tarsi serialo „Kalnietis“ herojus Dankanas Maklaudas.

Žurnalistas tik domėjosi Vyriausybės narių nuomone apie A.Kubiliaus akibrokštą Moldovoje, o R.Jasiulionis ėmė jį mokyti: „Reikia vadovautis savo galva, manai, kad prasisuksi tokius užsakymus vykdydamas.“ Su ketverius metus serialą „Santa Barbara“ įgarsinusio R.Jasiulionio akibrokštais susidūrė ir „Valstiečių laikraštis“.

Patarėjas apsimelavo

Dar spalio 4 d. išsiuntėme premjerui vienuolika klausimų gyventojams aktualiausiomis temomis: dėl energetikos, jos projektų; ar ne gėda A.Kubiliui žiūrėti pensininkams į akis, kai mažinant „Sodros“ ir valstybės biudžeto deficitą ieškoti išteklių pirmiausia reikėtų „apkarpant“ energetikos monopolininkų apetitą.

Spalio 7 d. R.Jasiulionis atrašė, kad „Valstiečių laikraštis“ tą savaitę gaus atsakymus. „Manau, kad šią savaitę gausi“, – žadėjo R.Jasiulionis.

Tačiau į klausimus nebuvo atsakyta nei tą, nei kitą, nei trečią savaitę. Sunku numanyti, kodėl R.Jasiulionis parašė netiesą, bet per minėtą mėnesį „Valstiečių laikraštis“ nusiuntė iš viso dešimt paklausimų, kodėl premjeras tyli. Vieną kartą R.Jasiulionis tikino, esą „tik vakar vakare buvo priimtas biudžetas, premjeras visiškai neturėjo laiko“, kitą kartą apskritai neatsakydavo į laiškus.

Galiausiai R.Jasiulionis pademonstravo aroganciją, kuria neretai pasižymi ir pats premjeras. „Kadangi tarp Jūsų klausimų premjerui buvo ir vienas labai gilus apie žiūrėjimą pensininkams į akis (...), mes niekaip negalime nuspręsti, kaip patarti premjerui atsakyti į tokį keblų klausimą, – rašė R.Jasiulionis. – Jūs prašote atsakymo į konceptualų klausimą, o ne konkrečios informacijos, todėl mes dar prašome laiko atsakymui parengti. O gal norėtumėte atsiimti tą klausimą, kuris mus dėl savo gilumo taip sustabdė?“

Geriausia išeitis – viešumas

Šiuo metu tėvystės atostogose esantis Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius tikino, kad „premjeras galėjo pasinaudoti Rolando Pakso patirtimi, kai žurnalistai irgi klausė, ar jam ne gėda. Tada R.Paksas atsakė: „Man ne“.

Jis teigė, kad vadovaujantis įstatymais valstybės pareigūnai žiniasklaidą ir gyventojus privalo informuoti per nustatytą laiką.

„Jei to nedaroma, reikia kreiptis į teismą, bet, mano galva, geriausia priemonė skatinti moralinę ir politinę atsakomybę – viešinti tokius dalykus“, – neabejojo D.Radzevičius. Tarimąsi su visuomene per 2008 metų naktinius posėdžius D.Radzevičius pavadino vienu žodžiu: „Tragedija“.

LRT laidos „Teisė žinoti“ vedėja R.Miliūtė pabrėžia, kad į politiko, kuris ir yra premjeras, darbą įeina ir bendravimas su žiniasklaida. Būtent pastaroji visuomenę informuoja apie svarbiausius sprendimus valstybėje.

KOMENTARAS

Audrius Bačiulis, žurnalistas ir premjero A.Kubiliaus atstovas spaudai (1999–2000 m.)

Viena amžina šio premjero problema yra ta, kad jis intravertas. Publikoje jis visiškai kitoks nei būna su kitais žmonėmis – artimaisiais, šeimos nariais, kolegomis. Visi jį kaltina arogancija, nes būdamas televizijoje užsidaro savyje. Tai sudaro arogancijos įspūdį. Ar jis nesinaudoja specialistų paslaugomis, ar neišdrįsta jam kas nors patarti, kaip visa tai pakeisti. Galiausiai galima turėti auksinius viešuosius ryšius, bet šioje visuomenėje niekada nebus populiari Vyriausybė, kuri atiminėja pinigus.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją