Penktadienio rytą vos prasidėjus balsavimui namuose vienas šiurkščiausių rinkimų pažeidimų užfiksuotas Rukainių rinkimų apylinkėje. TS-LKD stebėtoja Nijolė Balčiūnienė pranešė negalėjusi stebėti balsavimo eigos, nes nebuvo įleista į patalpas, kur vyko balsavimas.

N.Balčiūnienės teigimu, vykstant pas vieną rinkėją į namus buvo užtvertas kelias jos automobiliui. Kol moteris atvyko prie namo ir pastatė automobilį, rinkimų komisijos nariai jau buvo įėję į vidų.
"Man bandant patekti į kambarį, kur vyko balsavimas, kelią pastojo rinkėjos sūnus. Nors sakiau, kad esu stebėtoja ir turiu žiūrėti, kaip vyksta balsavimas, jis pareiškė, kad tai jo namas ir manęs neįleis, - BNS pasakojo N.Balčiūnienė. - Jis sakė: "jokių įstatymų nežinau, čia mano įstatymai, mano namas" ir liepė dingti. Negalėjau atlikti savo pareigos - stebėti rinkimų."

Stebėtojos teigimu, komisijos nariai tuo metu buvo kambaryje ir į konfliktą nesikišo.

Moteris prisipažino bijanti toliau važinėti po rinkėjų namus, nes esą vietos gyventojai nusiteikę agresyviai.

Dėl minėto incidento N.Balčiūnienė teigė rašysianti skundą.

TS-LKD atstovas Vilniaus-Šalčininkų apygardoje Gintautas Norkūnas BNS sakė, kad esama ir daugiau pranešimų apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus.

"Žmonės skambina, kad nesilaikoma vykimo pas rinkėjus grafiko, kad komisijos nariai iškeliauja anksčiau, kad pamatę stebėtojus net pabėga", - pasakojo G.Norkūnas.

Jis kol kas nenorėjo vertinti, ar pažeidimai gali būti rimti, ar jie gali turėti įtakos rinkimams, nes balsavimas namuose vos prasidėjo. "Žiūrėsime, kaip viskas klostysis toliau", - teigė jis.

Vilniaus-Šalčininkų rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Remigija Račylienė tvirtino kol kas negavusi nė vieno raštiško skundo.
"Kol kas sulaukiu tik skambučių. Nieko negaliu vertinti, kol neturiu oficialių duomenų. Žinote, stebėtojai sako viena, komisijos nariai - kita. Tirsime viską", - BNS sakė R.Račylienė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad ir juos pasiekia signalai apie galimus pažeidimus Vilniaus rajone.

"Gaunam daug pranešimų, būtent iš Vilniaus rajono, aiškinamės. Esmė ta, kad stengiamasi atriboti stebėtojus, kad jie negalėtų dalyvauti vykdant balsavimą namuose. Prieita iki to, kad net mašinos blokuojamos, o komisijos nariai išsijungę mobilius telefonus, kad būtų nepasiekiami", - BNS sakė Z.Vaigauskas.

Vilniaus-Šalčininkų ir Šilalės-Šilutės vienmandatėse rinkimų apygardose vyksta rinkimai į dvi laisvas Seimo narių vietas.
Dėl dviejų parlamentarų mandatų kovoja 17 kandidatų, kuriuos kelia 10 partijų. Šilalės-Šilutės apygardoje keliami 9 kandidatai, Vilniaus-Šalčininkų - 8.

Vilniaus-Šalčininkų apygardoje kandidatuoja: Tautinės partijos "Lietuvos kelias" vadovė Lilijana Astra, Darbo partijos kandidatė Alina Gorevaja, Liberalų sąjūdžio Vilniaus rajono skyriaus pirmininkas Renatas Saladžius, socialdemokratų kandidatas Darius Skusevičius, socialliberalų kandidatė Česlava Stanul, "Tvarka ir teisingumas" Vilniaus rajono skyriaus vadovė Janina Šimkuvienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Šalčininkų rajono meras Leonardas Talmontas, konservatorių kandidatas Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos direktorius Vidmantas Žilius.

Šilalės-Šilutės apygardoje kandidatuoja: konservatorius Šilalės vicemeras Jonas Gudauskas, partijos "Lietuvos kelias" kandidatas Darius Kasperaitis, Pilietinės demokratijos partijos vadovas Algimantas Matulevičius, liberalas Jonas Purlys, socialliberalų kandidatė Daiva Vaitkevičiutė-Rekašienė, socialdemokratas Osvaldas Šarmavičius, liberalcentristas Raimundas Vaitiekus, partijos "Tvarka ir teisingumas" skyriaus vadovas Remigijus Žemaitaitis, "darbiečių" atstovė Laima Žemeckienė.

Rinkėjų sąrašuose Šilalės-Šilutės apygardoje įrašyti 34 937 rinkėjai, Vilniaus-Šalčininkų - 43 160.

Balsavimas rinkimų apylinkėse vyks sekmadienį, lapkričio 15 dieną.
Pakartotiniai Seimo nario rinkimai šiose apygardose rengiami, nes jose išrinkti Seimo nariai Valdemaras Tomaševskis ir Zigmantas Balčytis laimėjo rinkimus į Europos Parlamentą.