Tokį sprendimą lėmė neigiami atsakymai iš potencialių festivalio rėmėjų. Kultūros ministerijai atsisakius finansuoti bent dalį festivalio programos, privatūs rėmėjai ir įmonės buvo vienintelė viltis. Tačiau reikiamos sumos nepavyko surinkti.

"Tokio lygio festivalis negali likti privatus", - teigė BNS T.Čižas. Pasak jo, neseniai dėl panašių priežasčių užsidarė 10 metų gyvavęs "Life" pirmtakas Čikagos festivalis.

Festivalį "Life" 1991 metais įsteigė Kultūros ministerija, Vilniaus savivaldybė ir Teatro sąjunga. Šiais metai tai būtų buvęs septintasis festivalis.

Iki 1998 metų festivaliui vadovavo teatrologė, dabartinė premjero patarėja Rūta Vanagaitė. Tais metais "Life", iki tol orientavęsis į labiau tradicinio ir iškiliausio pasaulio teatro pristatymą, pakeitė kryptį ir pateikė publikai netradicinę, cirko ir akrobatikos elementų kupiną programą, orientuotą į platesnę publiką.

Nepaisant tokių vardų kaip Viktorija Chaplin ar prancūzų trupė "Cayassine", festivalis patyrė didelių nuostolių, o jo direktorė R.Vanagaitė, pareiškusi, kad Lietuvos publika nėra pakankamai supratinga ir išsilavinusi, pasitraukė, palikusi skolas ir festivalio vairą T.Čižui.

Nors 1999 metais festivalis nuostolių nepatyrė, šiuo metu "Life" skolos siekia daugiau kaip 200 tūkstančių litų.

Būtent skolos tapo pagrindine priežastimi, kad Kultūros ministerija šiais metais atsisakė finansiškai paremti festivalio programą. Iki šiol ministerija festivaliui pinigų skyrė tik praėjusiais metais - 70 tūkstančių litų, kurių užteko finansuoti vieną Suomijos trupės "Tahoma" spektaklį.

Kaip BNS sakė Kultūros ministerijos atstovas spaudai Rolandas Kvietkauskas, neseniai vykusiame festivalio steigėjų susirinkime kaip būdą sumokėti skolas "Life" pateikė naują projektą - Vilniuje jau viešėjusios ispanų ugnies teatro trupės "Xarxa" pasirodymą Vingio parke.

Projektas buvo atmestas, nes, pasak R.Kvietkausko, "jis buvo pernelyg rizikingas ir negarantavo, kad yra pajėgus padengti skolas". "Life" jau patyrė, kad blogas oras gali sužlugdyti ne tik pasirodymo atvirame pasisekimą, bet ir finansinius planus.

Steigėjų susirinkime "Life" administracijai buvo pasiūlyta per tam tikrą laiką paruošti projektą, siūlantį išeitį iš susidariusios situacijos.

"Išlaikyti "Life" būtų tikslinga, nes tai yra tradicijas ir gerą vardą turintis festivalis. Tačiau, jei administracijos projektas nesuras veiksmingos išeities, gali tekti svarstyti ir radikalesnes alternatyvas", - sakė R.Kvietkauskas.

Šiais metais festivalio metu buvo planuojama parodyti vieno garsiausių Europoje Avinjono festivalių numylėtinių Romeo Castollucci (Romeo Kastoluči), Erico Lacascade'o (Eriko Lekaskado), Alaino Platelio spektaklius bei Londono režisieriaus Steveno Bergoffo pastatymą "Mesijas".

"Sprendimą šiais metais nerengti festivalio sąlygojo ir tai, jog nenorime, kad "Life" taptų saviveikla ar gryniausia komercija. Šiai dienai "Life" Lietuvai yra per brangus", - sakė T.Čižas. Artimiausiu metu į pagalbą jis ketina pasikviesti teisininkus, kurie padėtų išspręsti teisines ir finansines "Life" problemas.

Pirmaisiais festivalio gyvavimo metais tai buvo viena iš retų galimybių pamatyti žymiausių pasaulio režisierių, tokių kaip Ingmaras Bergmanas, Peteris Brookas (Brukas), britų grupės "De Complicite" spektaklius.