Kuršių nerija 2001 metais bendru Lietuvos ir Rusijos teikimu buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Trečiadienį išplatintame pareiškime opozicijai priklausantis parlamentaras teigia, kad numatoma naftos gavyba Kaliningrado sričiai yra " ekonominio biudžetinio savarankiškumo prielaida, kraštui ateityje siekiant realios autonomijos", tačiau, V.Landsbergio nuomone, šio savarankiškumo sričiai teks siekti didelės ekologinės rizikos kaina.

"Įvykus eksploatacinei nelaimei, "LUKoil" oligarchai nebus priversti gyventi užterštame, suniokotame pajūry, kurį ramiai paliks tvarkyti vietiniams - kaliningradiečiams. Juolab "LUKoil" nerūpės Nida, Lietuvos pajūris", - pažymima konservatoriaus pareiškime.

Jo teigimu, nei Lietuvos valdžia, nei tarptautinės ekologinės bei paveldo saugos organizacijos nereikalauja tikro tarptautinio svarstymo ir monitoringo, ar leisti Rusijos kompanijai šį eksperimentą.

"Juk ji pati pareiškė, kad pirmąsyk mėgins viena įgyvendinti gręžinio jūros šelfe nuo platformos projektą. Gal bus gerai, o gal - kaip visada", - tvirtina V.Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ir aplinkos ministerijos ne kartą ragino surengti dvišalius ekspertų susitikimus dėl naftos gavybos poveikio žalai.

Nerimą dėl projekto saugumo yra pareiškę ir Lietuvos žalieji, kurių nuomone, pramoninė naftos gavyba unikalaus gamtos kampelio, įrašyto į Pasaulio paveldo sąrašą, pašonėje, gali pažeisti jo ekologijos sistemą.

Aplinkos ministerijos parengtoje studijoje šis Baltijos jūros rajonas yra pripažintas švariausia jūros vieta. Studijos išvadose teigiama, kad užteršimas nafta paveiktų ne tik jūros ekosistemą, bet padarytų žalos Kuršių nerijos kranto zonai, augalijai, paukščiams ir žuvininkystei.

Gegužės mėnesį Lietuvos prezidento Rolando Pakso paprašytas, UNESCO generalinis direktorius Koichiro Matsuura (Koičiro Matsuura) pažadėjo asmeniškai pasidomėti "LUKoil" ketinimais eksploatuoti naftos telkinį Baltijos jūroje.

Telkinys D-6 ("Kravcovskojė") yra Baltijos jūros šelfe už 22 kilometrų nuo Kuršių nerijos pakrantės ir tik už 7 kilometrų nuo Lietuvos ir Rusijos jūros sienos.

Telkinį ketinančios eksploatuoti bendrovės "LUKoil" dukterinės įmonės "LUKoil-Kaliningradmorneft" atstovai tvirtina, kad projektas yra saugus ir avarijų tikimybė yra labai maža.

Naftos gavybą D-6 telkinyje planuojama pradėti šių metų pabaigoje, didžiausias projektinis pajėgumas būtų pasiektas dar po kelerių metų.

Aplinkos ministerijos duomenimis, "LUKoil" kompanija planuoja šį telkinį eksploatuoti apie 25-30 metų. Kasmet išgaunamos naftos kiekis sudarytų apie 600-700 tūkst. tonų.