Savaitgalis ištuštino atsargas

Kraujo atsargų trūkumas pasijuto šios savaitės pradžioje, nes praėjusį savaitgalį Kraujo centras išdavė 75 maišelius kraujo.

Pirmadienį antrosios rezus teigiamos grupės kraujo buvo likę vos 5 maišeliai. O vakar rytą pritrūkta pirmosios rezus teigiamos grupės kraujo. Pagalbos prašyta iš Vilniaus, tačiau tuščiai.

Mūsų dienraščiui miesto ligoninės Kraujo centro vedėja Aldona Rinkūnienė prisipažino, jog jai ir kolegoms palengvėjo tik tada, kai minėtos grupės kraujo pavyko gauti iš panevėžiečių donorų ir, laimė, iki to laiko kraujo komponentų niekam neprireikė.

A.Rinkūnienė šnekėjo, jog užvakar duoti kraujo pirmiausia buvo pakviesti ligoninės darbuotojai donorai.

Taip pat vedėja kreipėsi į Panevėžio krašto Donorų asociaciją. Tądien donorų atėjo 63. Iš jų tik vienas asmuo davė kraujo neatlygintai. Tai buvo vieno ligonio artimas žmogus.

Vakar donorų buvo per 50. Iš jų tik trys kraujo davė neprašydami kompensacijos. Šie asmenys taip pat stengėsi dėl savų artimųjų ligonių.

Gegužę kraujo poreikis padidėja

Kraujo centro vedėja kalbėjo, jog paprastai per parą kraujo komponentų maišelių išduodama apie 20. Tačiau jau trečius metus nuo gegužės mėnesio iki vasaros pabaigos poreikis ypač išauga. Taip atsitiko ir šįkart.

Praėjusį savaitgalį kraujo komponentų sulašinti reikėjo ligoniams, kraujuojantiems iš skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opų, sergantiems lėtinėmis kraujo ligomis bei patyrusiems traumas. Anot medikės, paprastai pavasarį šie dalykai paūmėja.

A.Rinkūnienės teigimu, didžiausia problema, kad donorų kompensacijoms iš valstybės biudžeto skiriama per mažai pinigų, o neatlygintinai donorystei nėra parengtų programų.

Vedėja sakė, jog miesto ligoninės Kraujo centrui per mėnesį skiriama tiek lėšų, kad užtenka atlyginti tik 418 žmonių. Tačiau didesnio kraujo poreikio metu per mėnesį vidutiniškai reikia 600 donorų.

Pašnekovė dar ižvelgė tą problemą, kad kompensacijos didinamos. Praėjusių metų pirmąjį ketvirtį vienam asmeniui nustatyta suma buvo 50 litų 60 centų. O šių metų antrąjį ketvirtį ji išaugo iki 54 litų 24 centų. Tačiau bendra mėnesiui tenkanti suma nepasikeitė.

Todėl, medikės žodžiais, net ir ypač skrupulingai kas rytą skaičiuojant pinigus, už tą pačią sumą galima pakviesti mažiau donorų.

Karių kviesti nebegali

Centro vedėja, nė kiek neperdėdama, situaciją vadino katastrofiška. Anot A.Rinkūnienės, per pirmas dvi birželio dienas kompensacijos buvo išmokėtos maždaug 112 donorų. Pinigų limitas dabar likęs apie 300 litų, o mėnuo tik prasideda.

Paprastai situaciją gelbsti Panevėžio Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai šauktiniai. Kraujo jie duoda neatlygintinai. Tačiau šįsyk jaunuolių kviesti negalima.

A.Rinkūnienė paaiškino, jog kariai buvo atvykę gegužės mėnesį. Jų duoto kraujo pakako vos vienai parai. Dabar pagelbėti jie galės tik po dviejų mėnesių, nes vyrai kraujo gali duoti penkis kartus per metus ir ne dažniau kaip kas du mėnesiai.

Žadėtų pinigų negauna

Mūsų dienraščiui pašnekovė sakė, jog į centrą žmonių ateina, tačiau kraujo donorystei keliami didžiuliai reikalavimai.

Vedėja kalbėjo, esą kraujo donoru negali būti asmenys, kuriems pašalinti kokie nors organai, padidėjęs kraujospūdis, taip pat neįgalūs žmonės bei sergantys skrandžio, dvylikapirštės žarnos opaligėmis, inkstų akmenlige.

Taip pat kraujo negali duoti gimdyvės arba vaisiaus persileidimą patyrusios moterys. Tą padaryti jos gali tik po metų.

Metai turi prabėgti ir po auskarų įvėrimo. To reikalaujama baiminantis hepatito C. Pasak A.Rinkūnienės, ši kepenų infekcija aiškių simptomų neturi, o užkratą žmogus jau gali nešioti, kraujo tyrimai to neparodo.

Centro vedėja kalbėjo, jog kraujo donorystė - visos šalies didžiulė problema. Gegužės viduryje Sveikatos apsaugos ministerijoje vyko Nacionalinės kraujo tarybos posėdis.

Tąsyk žadėta kraujo donorystei skirti papildomai 1,5 milijono litų. Tačiau, A.Rinkūnienės teigimu, kol kas kalbos apie tai nutilo.