Civilinės aviacijos akademiją R.Paksas baigė 1984 metais ir įgijo inžinieriaus piloto diplomą. R.Paksą priėmė akademijos rektorius ir jo kurso vadovas, gyręs savo buvusį studentą kaip stropų mokinį.

Akademijos vadovai pabrėžė besididžiuojantys, kad tarp akademijos absolventų yra ir šalies prezidentas.

Akademijoje žiūrėdamas Lietuvai skirtą stendą prezidentas surado ir savo nuotrauką bei studijų knygelę.

Lietuvos vadovas akademijos muziejui padovanojo nuotrauką, kurioje užfiksuotas praėjusį spalį atliktas skrydis po Verkšnionių tiltu per Nerį netoli Vilniaus.

Vėliau prezidentas dalyvavo naujojo Lietuvos generalinio konsulato pastato atidarymo ceremonijoje.

Diplomatai šiame konsulate pradės dirbti nuo liepos 1 dienos. Konsulatas įsikūrė 1885 metų statybos pastate Sankt Peterburgo centre, kur iki šiol dirbo Kubos konsulatas.

Naujosios patalpos yra 3 kartus didesnės už senąsias ir užima apie 1,2 tūkst. kvadratinių metrų plotą. Diplomatų teigimu, jos yra geriau pritaikytos išdavinėti vizas, kurių nuo liepos 1 dienos turėtų padaugėti. Dabar per metus Lietuva išduoda 25 tūkst. vizų, o po liepos 1 dienos, kaip manoma, šis skaičius padidės kelis kartus.

Pernai lapkritį ES ir Rusijos vadovai sutarė, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionių dokumentus ar supaprastintus kelionių geležinkeliu dokumentus.

Lietuva kitąmet tikisi tapti visaverte ES nare.

Pirmame konsulato pastato aukšte veiks vizų skyrius, antrame aukšte dirbs diplomatai, taip pat bus įkurti trys butai.

Penktadienį vakare R.Paksas kartu su 45 valstybių vadovais, tarp kurių - JAV vadovas George’as Bushas (Džordžas Bušas), Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao), Indijos, Kanados vadovai, įsijungė į miesto švenčių šurmulį.

R.Paksas kartu su kitų valstybių vadovais apžiūrėjo Isakijaus soborą, kur visus pasveikino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Aleksijus II, Rusijos muftiato tarybos pirmininkas Ravilas Gainudinas bei vyriausiasis Rusijos rabinas Lazaras Pihovas.

Vėliau visi prezidentai, kai kurie autobusu, kai kurie automobiliais, vyko į Valstybinį Marijos akademinį teatrą klausyti koncerto, iš kur delegacijos vyko vakarienės Rusijos prezidento Vladimiro Putino kvietimu į laivą "Silver Wisper".

Šeštadienį vyks ES ir Rusijos viršūnių susitikimas, kuriame pirmą kartą dalyvaus ir 10 būsimųjų ES narių, pernai gruodį baigusių narystės derybas.

Rusijos caras Petras I įkūrė Sankt Peterburgą 1703 metų gegužės 27 dieną, ant Nevos upės kranto pradėjęs statyti tvirtovę. Iki Sovietų Sąjungos paskelbimo šis miestas buvo Rusijos sostinė.

Nors ir buvo žadėta, kad Sankt Peterburgo valdžia patrankomis išsklaidys debesis, šios priemonės debesų neišsklaidė arba pažadas nebuvo ištesėtas, nes miete lyja lietus.

Sankt Peterburge sutelktos didžiulės saugumo pajėgos, milicijos ekipažai budi kas keliasdešimt metrų, įvažiavimas į miesto centrą yra beveik uždarytas, eismas pagrindinėmis Sankt Peterburgo gatvėmis visiškai uždraustas, kad galėtų pravažiuoti prezidentų kortežai.

Į Vilnių R.Paksas ir jį lydinti delegacija grįš sekmadienį ryte.