Šeštadienį vyksiantis ES ir Rusijos viršūnių susitikimas bus pirmasis, kuriame dalyvaus ir 10 būsimųjų ES narių, pernai gruodį baigusių narystės derybas.

Kaip BNS sakė prezidento patarėjas Alvydas Medalinskas, ES ir Rusijos viršūnių susitikimas yra naujas puslapis Europos Sąjungos ir Rusijos santykiuose, nes pirmą kartą susitinkama šiaurinėje Rusijos sostinėje Sankt Peterburge, kuris yra vadinamas Rusijos langu į Europą.

"Savo kalboje šeštadienį viršūnių susitikime prezidentas akcentuos Lietuvos darbo su Rusija patirtį, ypač Kaliningrado srityje, ir perspektyvas, kaip šis bendradarbiavimas turėtų išsiplėsti įjungiant visą Šiaurės vakarų Rusijos regioną, taip pat kalbės apie svarbą infrastruktūrinių projektų, kurie gali būti įgyvendinti su ES pagalba Baltijos jūros regione", - sakė A.Medalinskas.

Patarėjo teigimu, šis vizitas bus gera proga neformaliai pabendrauti su įvairių valstybių vadovais.

Į miestą, kur prieš porą dešimtmečių studijavo aviacijos institute, prezidentas R.Paksas išvyko drauge su žmona Laima, delegacijoje taip pat yra Lietuvos ir Rusijos prezidentų globojamo Jurgio Baltrušaičio fondo atstovas, Rusijoje žinomas aktorius Donatas Banionis, Užsienio reikalų ministerijos, Prezidentūros pareigūnai.

D.Banionis, kaip yra rašiusi Rusijos spauda, yra vienas mėgstamiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino aktorių. Teigiama, kad pasižiūrės 1968 metais sukurtą filmą "Ne sezono metas" apie tarybinį žvalgą, kurio vaidmenį atliko D.Banionis, V.Putinas nusprendęs pradėti darbą KGB.

Vizitą penktadienį prezidentas pradės nuo neformalaus apsilankymo Sankt Peterburgo Civilinės aviacijos akademijoje, kurią baigė 1984 metais ir gavo inžinieriaus piloto diplomą, taip pat dalyvaus naujojo Lietuvos generalinio konsulato pastato atidarymo ceremonijoje, susitiks su lietuvių bendruomene.

Į Sankt Peterburgo miesto šventę atvyks daugelio Europos valstybių prezidentai, taip pat JAV vadovas George’as Bushas (Džordžas Bušas), Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao), Indijos, Kanados vadovai.

Penktadienį ir šeštadienį Sankt Peterburge vyks Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS), ES ir šalių kandidačių lyderių susitikimai, taip pat planuojamas Rusijos ir JAV aukščiausio lygio susitikimas.

Penktadienį vakare R.Paksas kartu su kitų valstybių vadovais apžiūrės Isakijaus soborą, kur visus pasveiks Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Aleksijus II, Rusijos muftiato tarybos pirmininkas Ravilas Gainudinas bei vyriausiasis Rusijos rabinas Lazaras Pihovas.

Vėliau visi prezidentai, kai kurie autobusu, kai kurie automobiliais, vyks į Valstybinį Marijos akademinį teatrą klausyti koncerto, iš kur delegacijos vyks vakarienės V.Putino kvietimu į laivą "Silver Wisper".

Diplomatų teigimu, per šią vakarienę R.Paksas sėdės tarp Didžiosios Britanijos premjero Tony Blairo (Tonio Blero) ir Danijos premjero Anderso Fogho Rasmusseno (Anderso Fouho Rasmuseno), prie šio stalo taip pat sėdės Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis), Islandijos ir Austrijos prezidentai Olafuras Ragnaras Grimssonas (Olavuras Ragnaras Grimsonas) ir Thomas Klestilis (Tomas Klestilis).

Po viršūnių susitikimo šeštadienį prie ES šalių narių ir kandidačių bei Rusijos vadovų prisijungs kiti prezidentai ir visi autobusais vyks į imperatorienės Jekaterinos dvarą Puškine, kur Vokietijos ir Rusijos vadovai atidarys legendinį Gintaro kambarį.

Gintaro kambarį Vokietijos monarchas Friedrichas Wilhelmas I (Frydrichas Vilhelmas I) 1716 metais padovanojo pirmajam Rusijos imperatoriui. Atsidėkodamas Petras I Vokietijos imperatoriui padovanojo 55 grenadierius.

Po bendrų pietų prezidentai vyks apžiūrėti Ermitažo, dalyvaus Vandens festivalio Nevoje atidaryme, iš kur laivu plauks į Petrodvorecą dalyvauti iškilmingoje vakarienėje V.Putino kvietimu.

Rusijos caras Petras I įkūrė Sankt Peterburgą 1703 metų gegužės 27 dieną, ant Nevos upės kranto pradėjęs statyti tvirtovę. Iki Sovietų Sąjungos paskelbimo šis miestas buvo Rusijos sostinė.