Neseniai bendrovėje “Automobilių stovėjimo aikštelės” pradėjo dirbti buvęs Kauno vicemeras Gediminas Budnikas. Šiek tiek anksčiau šioje bendrovėje prieglobstį rado kitas Tarybos narys Stasys Buškevičius.

Neliko nuskriausti ir praėjusios kadencijos politikai - Vytautui Mikėnui rengiamasi patikėti viešosios įstaigos “Krepšinio perspektyvos” direktoriaus postą.

Kultūra ir automobiliai

Praėjusią miesto Tarybos kadenciją pasigirdo įvairių kalbų, kai naujuoju bendrovės “Automobilių stovėjimo aikštelės” direktoriumi buvo paskirtas socialliberalas Algimantas Puidokas. Jis tuo metu vadovavo Kultūros ir švietimo komitetui, o socialliberalai priklausė valdančiajai daugumai.

Pernai gruodį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose socialliberalai patyrė fiasko. Miesto Taryboje neliko nė vieno jų atstovo, tačiau A.Puidokas išsaugojo Savivaldybės bendrovės direktoriaus postą. Negana to, bendrovėje buvo įdarbinti dar du politikai. Direktoriaus pavaduotoju tapo centristas G.Budnikas, o kontrolieriumi-analitiku jaunalietuvis Stasys Buškevičius.

G.Budnikas neseniai buvo išrinktas miesto Tarybos Kultūros ir švietimo komiteto pirmininku. Opozicijos atstovai juokauja, kad tai pagrindinis kriterijus, kad politikas priimtas dirbti į šią bendrovę.

Švaistomi pinigai

Miesto Tarybos narys socialdemokratas Bronislovas Kučinskas įsitikinęs, kad šie postai įsteigti, norint įdarbinti reikalingus žmones. Iškart po rinkimų jaunalietuviai prisijungė prie centristų ir miesto Taryboje kartu su liberalais sudaro Jungtinę frakciją.

“Blogai, kai Savivaldybės įmonėse įdarbinami Tarybos nariai. Tai akivaizdus interesų konfliktas arba paprastai kalbant - dar viena niekšybė”, - teigė socialdemokratas. Politiko teigimu, dėl tokių aferų kasmet Savivaldybė iššvaisto dešimtis tūkstančių litų.

Bendrovės direktorius A.Puidokas neigė, kad jam buvo liepta įdarbinti G.Budniką. “Bendrovėje vyko reorganizacija, todėl atsirado direktoriaus pavaduotojo etatas. Jokio spaudimo nepatyriau, tačiau neslėpsiu, kad G.Budniką neblogai pažįstu”, - tikino vadovas.

“Kauno dienos” žiniomis, G.Budnikas per mėnesį “Automobilių stovėjimo aikštelėse” gaus 2322 litų atlyginimą. Jam taip pat gali būti mokamas 30 procentų priedas. S.Buškevičiaus atlyginimas kur kas mažesnis - apie 1200 litų.

Seimo narys nesmerkia sūnaus

Tarybos nario S.Buškevičiaus tėvas yra Seimo narys. Jis garsėja savo principingumu. “Kiek man yra žinoma, sūnui šis darbas buvo pasiūlytas, kai jis dar net nebuvo Tarybos nariu. Tuo metu jis mokėsi ir dirbo Kauno rajono savivaldybėje. Patariau, kad mestų šį darbą ir sėkmingai baigtų mokslus”, - teigė Seimo narys Stanislovas Buškevičius.

Politikas neslėpė, kad galima labai įvairiai interpretuoti Kaune įsigalinčią praktiką, kai Savivaldybės įmonėse įdarbinami Tarybos nariai. “Pirmiausia turėtų būti vertinamos ne politinės pažiūros, o kvalifikacija. Anksčiau miesto Taryboje nebuvo tokios praktikos, kad Savivaldybės įmonėse masiškai būtų įdarbinami savi žmonės. Nežinau, kokia dabar yra situacija”, - tikino Seimo narys.

Opozicijos atstovai juokauja, kad “Automobilių stovėjimo aikštelės” tampa savotiška politikų prieglauda. Politikams kelia nerimą, kad šioje bendrovėje labai išpūstas administracijos aparatas. Joje dirba 41 žmogus. Beveik pusė jų priklauso administracijai. “Paradoksas - vieno kontrolieriaus darbą prižiūri vienas administracijos atstovas”, - stebėjosi kai kurie miesto Tarybos nariai.

Spaudimas buvusiam direktoriui

Permainos gresia ir viešojoje įstaigoje “Krepšinio perspektyvos”. Ši įstaiga įsteigta, kad būtų galima pervesti pinigus krepšinio klubui “Žalgiris”. Jos direktoriumi iki šiol dirbo socialdemokratas Andrius Stankevičius, tačiau šiandien miesto Tarybos posėdyje į šį postą žadama siūlyti buvusio Tarybos nario Vytauto Mikėno kandidatūrą. Šis politikas laikomas dabartinio mero Arvydo Garbaravičiaus aplinkos žmogumi ir praėjusiuose rinkimuose buvo įtrauktas į centristų sąrašą.

“Kauno dienos” žiniomis, V.Mikėnas pretendavo užimti ir kitus postus, tačiau jam sutrukdė tai, kad politikas neturi aukštojo išsilavinimo. Viešosios įstaigos direktoriaus atlyginimas siekia apie 1200 litų.

“Buvęs įstaigos direktorius juto didžiulį miesto valdžios spaudimą. A.Stankevičius studijuoja teisės magistrantūrą, todėl jis pradėjo aiškintis visus niuansus ir atsisakė pasirašyti dokumentus, kurie, jo nuomone, nėra teisėti. Negalima atmesti galimybės, jog spaudimas buvo daromas specialiai, kad į šią kėdę būtų galima pasodinti savą žmogų”, - teigė Seimo narys Kęstutis Kriščiūnas.