Kaip BNS sakė prezidento patarėjo pavaduotojas Ričardas Šlepavičius, prezidento vizitas bus dviejų dalių - dalyvavimas šventėje ir viršūnių susitikime.

Į Sankt-Peterburgo miesto šventę atvyks daugelio Europos valstybių prezidentai, taip pat JAV vadovas George’as Bushas (Džordžas Bušas), Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao), Indijos, Kanados vadovai.

Penktadienį ir šeštadienį Sankt Peterburge vyks Didžiojo aštuoneto (G-8), Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS), ES ir šalių kandidačių lyderių susitikimai, taip pat planuojamas Rusijos ir JAV aukščiausio lygio susitikimas.

Penktadienį apie vidurdienį į Sankt Peterburgą atvykęs R.Paksas kartu su kitų valstybių vadovais apžiūrės Isakijaus soborą, kur visus pasveiks Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Aleksijus II-asis, Rusijos muftiato tarybos pirmininkas Gainudinas Ravilas bei vyriausiasis Rusijos rabinas Lazaras Pihovas.

Vėliau visi prezidentai, kai kurie autobusu, kai kurie automobiliais, vyks į Valstybinį Marijos akademinį teatrą klausyti koncerto, iš kur delegacijos vyks vakarienės V.Putino kvietimu į laivą "Silver Wisper".

Šeštadienį vyks ES ir Rusijos viršūnių susitikimas, kuriame pirmą kartą dalyvaus ir 10 būsimųjų ES narių, pernai gruodį baigusių narystės derybas.

R.Šlepavičiaus teigimu, susitikime R.Paksas pasakys trumpą kalbą, kuriame pabrėš regioninio bendradarbiavimo svarbą, Lietuvos turimą unikalią bendradarbiavimo su Kaliningrado sritimi patirtį, kurią galima panaudoti siekiant plėsti bendradarbiavimą su kitais Šiaurės vakarų Rusijos regionais.

"Lietuva tikisi būti aktyvi naujojo Rusijos ir Europos Sąjungos dialogo dalyvė", - sakė R.Šlepavičius.

Kalbas per susitikimą sakys ir kitų valstybių vadovai.

Po viršūnių susitikimo prie ES šalių narių ir kandidačių bei Rusijos vadovų prisijungs kiti prezidentai ir visi autobusais vyks į imperatorienės Jekaterinos dvarą Puškine, kur Vokietijos ir Rusijos vadovai atidarys legendinį Gintaro kambarį.

Gintaro kambarį Vokietijos monarchas Friedrichas Wilhelmas I (Frydrichas Vilhelmas I) 1716 metais padovanojo pirmajam Rusijos imperatoriui. Atsidėkodamas Petras I Vokietijos imperatoriui padovanojo 55 grenadierius.

Aštuntuoju pasaulio stebuklu vadinamas kūrinys Jekaterinos rūmus puošė kone 200 metų - iki 1941-ųjų lapkričio, kai hitlerininkai išmontavo kambario pano ir, sukrovę į 27 dėžes, išvežė į tuometinį Karaliaučių (Kaliningradą). Kur yra Gintaro kambario originalas, nežinoma iki šiol.

Po Antrojo pasaulinio karo Gintaro kambarį buvo nutarta atkurti. 23 metus trukę atkūrimo darbai, kuriems nemažą finansinę paramą suteikė Vokietija, buvo baigti tik šių metų gegužės viduryje. Baroko stiliaus Gintaro kambariui meistrai panaudojo net šešias tonas gintaro.

Po bendrų pietų prezidentai vyks apžiūrėti Ermitažo, dalyvaus Vandens festivalio Nevoje atidaryme, iš kur laivu plauks į Petrodvorecą dalyvauti iškilmingoje vakarienėje V.Putino kvietimu.

Pasak R.Šlepavičiaus, iš Vilniaus į Sankt-Peterburgą prezidentas išvyks pora valandų anksčiau, kad galėtų aplankyti Civilinės aviacijos akademiją, kurią baigė 1984 metais ir gavo inžinieriaus piloto diplomą, bei dalyvauti naujojo Lietuvos generalinio konsulato pastato atidarymo ceremonijoje.

Taip pat planuojamas R.Pakso susitikimas su šiame mieste gyvenančia lietuvių bendruomene.

Sekmadienį ryte R.Paksas ir jį lydinti delegacija grįš į Vilnių.

Diplomatų teigimu, į Sankt-Peterburgą suvažiuoja daug aukštų pareigūnų, kurių lėktuvai Sankt-Peterburge leisis kas 10 minučių. Jų saugumą užtikrins didžiulis skaičius specialiųjų tarnybų.

Rusijos caras Petras I įkūrė Sankt Peterburgą 1703 metų gegužės 27 dieną, ant Nevos upės kranto pradėjęs statyti tvirtovę. Iki Sovietų Sąjungos paskelbimo šis miestas buvo Rusijos sostinė.