Šiuo metu Lietuvoje vidutinė pensija yra kiek daugiau nei 800 Lt.

Seimo pranešime taip pat rašoma, kad teikiant kitų metų „Sodros“ biudžeto projektą, bus siūloma reglamentuoti dirbančių pensininkų pensijų mažinimą priklausomai nuo jų gaunamų pajamų, nukelti nemokėtų pensijų išmokėjimo terminą, sumažinti motinystės (tėvystės) pašalpos dydžius, nustatyti jos mokėjimo tvarką dirbantiems ar gaunantiems autorinį atlyginimą.

Taip pat esą Vyriausybė numato mažinti iš valstybės biudžeto mokamų valstybinių pensijų ir rentų dydžius.

Šie teisės projektai dar nėra įregistruoti Seimo posėdžių sekretoriate.

R. Jasiulionis sako, kad Vyriausybė savo sprendimus dėl „Sodros“ priims per rugsėjį, o šiuo metu esą diskusijos tebevyksta.

„Nelabai aišku, kodėl paviešinti konkretūs skaičiai, sprendimų Vyriausybėje nėra. Pranešime paminėti skaičiai yra vieni iš keleto galimų variantų, dėl kurių šiuo metu dar diskutuojama“, - kalbėjo premjero atstovas spaudai.

Apie socialinių išmokų „grindų“ – ribos, nuo kurios nebegalima mažinti išmokų – nustatymą buvo kalbėjusi ir prezidentė Dallia Grybauskaitė, ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas. Ministro nuomone, „grindys“ turėtų būti susietos su minimaliu atlyginimu, kuris šiuo metu yra apie 670 Lt atskaičius mokesčius.

DELFI primena, kad Vyriausybė buvo siūliusi profesinėms sąjungoms ir darbdavių atstovams pasirašyti Nacionalinio susitarimo projektą, tačiau taip ir nepavyko susitarti.

Tąkart siūlyta 2 proc. didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM), 10 proc. mažinti viešojo sektoriaus atlyginimus, 10 proc. kirpti pensijas ir kitas socialines išmokas, mažinti motinystės išmokas. Nuo 2010 m. siūloma 20 proc. mažinti valstybės tarnautojų etatus, peržiūrėti našlių pensijas, vėlinti pensinį amžių, 3 proc. didinti „Sodros“ įmokas.

Projekte buvo skaičiuojama, kad PVM didinimas nuo 19 proc. iki 21 proc. biudžetą papildys 230 mln. Lt ir po 612 mln. Lt – kitąmet ir 2011 m.

Motinystės pašalpos pirmaisiais vaiko auginimo metais sumažinimas iki 85 proc., o antraisiais – iki 50 proc. buvusio atlyginimo šiemet esą leistų sutaupyti 8 mln. Lt, kitąmet – 73 mln. Lt, 2011 m. – 81 mln. Lt.

Tuo tarpu 10 proc. sumažinus pensijas ir kitas socialines išmokas šiemet būtų galima sutaupyti 510 mln. Lt, 2010 m.-2011 m. – po daugiau nei 1 mlrd. Lt. Skaičiuojama, kad pensinio amžiaus ilginimas kitąmet „Sodrai“ atneštų 5 mln. Lt, o 2011 m. – 10 mln. Lt naudos.

Viešojo sektoriaus atlyginimų mažinimas dešimtadaliu šiemet esą padėtų sutaupyti 252 mln. Lt, o 2010-2011 – po 792 mln. Lt.

20 proc. valstybės tarnautojų etatų mažinimas 2010 m. ir 2011 m. leistų sutaupyti po 242 mln. Lt.