Daugumos likusių VTEK narių kadencijos jau seniai pasibaigusios. Vytauto Andriulio kadencija baigėsi pernai lapkritį, Stasio Vėlyvio - prieš pusę metų, o Antano Marcijono - prieš du mėnesius. Vieninteliam komisijos nariui Ryčiui Juozapavičiui iki kadencijos pabaigos liko treji metai.

Savo siūlomus kandidatus į VTEK narius Seimui turėtų pateikti prezidentė, Seimo bei Aukščiausiojo teismo pirmininkai ir Savivaldybių asociacijos vadovas.

Savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas LŽ sakė, kad dėl kandidato į VTEK narius apsispręsta jau senokai. Seimui bus teikiama žurnalistės, buvusios Alytaus miesto mero Česlovo Daugėlos patarėjos Dalios Paulauskaitės kandidatūra.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė aiškino, kad dėl kandidatūros į VTEK narius ketinama apsispręsti rudenį. "Problemą tikrai žinome ir mąstome, kaip surasti gerą kandidatą. Greičiausiai tai bus teisininkas, nes tokį išsilavinimą turintis specialistas būtų nemenka paspirtis komisijai", - aiškino S.Cirtautienė.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas apie naują VTEK narį taip pat ketina mąstyti prasidėjus Seimo rudens sesijai. "Jau buvo susitikimų, svarstytos kandidatūros, tačiau prie šio klausimo bus grįžta rugsėjį", - sakė A.Valinsko atstovė spaudai Indrė Viržintė.

Aukščiausiojo teismo pirmininko tarnybos atstovas ryšiams su visuomene Alvydas Jancevičius LŽ sakė, kad dėl kandidato į VTEK narius greičiausiai apsispręs naujai paskirtas teismo pirmininkas.

R.Juozapavičius susiklosčiusią situaciją, kai delsiama paskirti naujus komisijos narius ir pirmininką, laiko nenormalia. "Atrodo, už tai atsakingi asmenys sklandžiam, sėkmingam ir efektyviam VTEK darbui neteikia reikšmės. Regis tai, ką mes darome, jiems nėra svarbu", - apmaudo neslėpė jis.

R.Juozapavičius pasakojo, kad svarstydami tam tikrus klausimus tarnybinės etikos sargai susiduria su nemenkais sunkumais. "Dabar, laukdami pamainos, VTEK dirba keturi nariai. Komisijos sprendimai priimami balsų dauguma. Būna atvejų, kai mūsų nuomonės pasiskirsto po lygiai. Dėl to esame priversti vilkinti kai kurių klausimų sprendimą", - aiškino jis.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją