„Jeigu žmonės dirba savaitgalį, tai jiems turi būti sumokėta, juk jie atlieka darbą. O kaip jums atrodo?“, - paklaustas apie miesto vadovams skirtas priemokas už viršvalandžius sakė V. Navickas ir pripažino, kad viršvalandžiais bus laikomas tiek lankymasis renginiuose, tiek laikas, praleistas laukiant lėktuvo.

Tuo metu už ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus bei ministrų viršvalandžius bei darbui skirti savaitgalius nėra mokama: „Jokių mokėjimų už viršvalandžius tikrai nėra“, - DELFI sakė A. Kubiliaus atstovas spaudai Ridas Jasiulionis. Jo žodžius patvirtino ir Vyriausybės kanceliarijos Finansų skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Urbonienė.

Kriterijų neįvardija

Kaip nurodoma Vilniaus miesto savivaldybės interneto tinklalapyje, vidutinis mero darbo užmokestis su priedais ir priemokomis „į rankas“ siekia 4835 Lt, vicemerų – 3833 Lt. Vilniaus miesto mero ir vicemerų darbo užmokestis skaičiuojamas įstatyme nurodomą koeficientą dauginant iš bazinės algos dydžio.

Iki rugpjūčio 1 d. savivaldybių, kurių gyventojų skaičius viršija 100 tūkst., merų koeficientai siekė 12,2, vicemerų – 10,5. Seimui priėmus, o prezidentei Daliai Grybauskaitei pasirašius atitinkamų teisės aktų pataisas nuo rugpjūčio 1 d. merams taikomas koeficientas sumažėja iki 10,5 vicemerams – iki 9,45.

Lygiai taip pat nuo rugpjūčio 1 d. sumažėjo ir valstybės tarnautojų, politikų ir pareigūnų bazinės algos dydis – nuo 475 Lt iki 450 Lt.

Tačiau sostinės meras ir vicemerai atlyginimų karpymo gali ir nepajusti, mat savivaldybės tarybai patvirtinus naują reglamentą miesto vadovams bus apmokama už viršvalandžius bei darbą savaitgaliais, nors šalies premjeras A. Kubilius bei jo kabineto ministrai tokia privilegija džiaugtis negali.

Kaip DELFI sakė V. Navickas, Darbo kodeksas aiškiai nurodo, jog už viršvalandžius turi būti atlyginama, nors paties savivaldybės tarybos reglamento nuostatos nurodo ir tai, kad merui bei jo pavaduotojams Darbo kodeksas netaikomas, ir tai, kad šių politikų viršvalandžiai, darbas poilsio ir švenčių dienomis turi būti apmokamas.

Klausiamas, ar egzistuoja kriterijai, pagal kuriuos bus laikoma, kad meras ar vicemerai dirbo, V. Navickas jų neįvardijo: „Negaliu pakomentuoti, aš tų kriterijų neturiu ant stalo užsirašęs“.

Pasiteiravus, ar miesto vadovų lankymasis įvairiuose renginiuose, koncertuose bei susitikimuose su sostinės svečiais bus laikomas darbu, Vilniaus meras suirzo: „Yra šimtai dalykų – yra ir renginių, ir komandiruotėse žmonės visą dieną tenai kur nors sėdi laukimo salėse. Pagal Darbo kodeksą, žmonėms, kurie dirba turi būti kompensuota“.

V. Navickas tik užtikrino, kad susitikimai su rinkėjais ar partinių reikalų tvarkymas tikrai nebus laikomas darbu ir už jį nebus mokama.