Kaip trečiadienį po koalicijos pusryčių sakė A. Kubilius, partneriai sutarė, kad motinystės (tėvystės) išmokos būtų mažinamos nuo kitų metų gegužės – pirmaisiais vaiko auginimo metais pašalpos dydis siektų 85 proc., antraisiais – 50 proc. buvusio atlyginimo.

Šalia išmokų mažinimo būtų įvestos motinystės pašalpų „grindys“ ir tai reikštų, kad mamai ar tėčiui mokamos išmokos dydis negali būti mažesnis nei minimalus Lietuvos atlyginimas – 800 Lt.

„Po visų diskusijų, suvokdami konstitucinių lūkesčių svarbą, mes manome, kad būtų galima pasirinkti tokį variantą – dabartinėms motinoms išmokos būtų mažinamos taip kaip ir visos išmokos – maždaug 10 proc. neįvedant nei „lubų“, nei kokių nors kitų naujų principų, o nuo kitų metų gegužės mėnesio, tai yra maždaug po devynių mėnesių nuo dabar, būtų įgyvendinama šiek tiek kiti principai motinystės išmokose“, - trečiadienį žurnalistams sakė A. Kubilius.

DELFI primena, kad Vyriausybės socialiniams partneriams pateiktame Nacionalinio susitarimo projekte minimas siūlymas motinystės pašalpas pirmaisiais vaiko auginimo metais mažinti iki 85 proc., antraisiais – iki 50 proc. buvusio atlyginimo.

Tuo tarpu Seime šiuo metu svarstomas Vyriausybės pateiktas kitas siūlymas – perpus, iki maždaug 2800 Lt atskaičius mokesčius, mažinti maksimalią motinystės išmoką.

Pasak A. Kubiliaus, naujuoju siūlymu sutaupoma kiek mažiau nei ankstesniaisiais, tačiau Vyriausybė nenori sudaryti galimybių mamoms ir tėčiams bylinėtis dėl to, kad ministrų kabinetas nepaiso konstitucinio teisėtų lūkesčių principo.

„Tai šiek tiek, be abejo, sumažina taupymo efektą, bet mes manom, kad turime įvertinti tuos konstitucinius teisėtų lūkesčių principus, o ne susikurti problemų ateityje, jeigu kas nors po to aiškintųsi per konstitucinius teismus, ar mes čia nepasielgėm kaip nors neteisėtai“, - teigė A. Kubilius.

Šiuo metu pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka siekia 100 proc., antraisiais – 85 proc. buvusio darbo užmokesčio.

Seimo komitetas siūlys leisti mamoms dirbti

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, svarstęs motinystės (tėvystės) atostogų išmokų mažinimo galimybę, iš dalies pritarė premjerui, tačiau siūlo ir vėliau pirmaisiais vaiko auginimo metais palikti išmokas, kurios siektų 90 proc. buvusio „sodrinio“ atlyginimo.

„Su skaudančia širdimi nuo rugpjūčio 1 d. visgi siūlome solidariai visiems mažinti išmokas 10 proc. Antrus metus vaikus auginantys tėvai gaus 75 proc. išmoką. Nuo gegužės 1 d. pirmų metų išmokas siūlome palikti tokias pačias – 90 proc., o antrų metų – mažinti 50 proc., tačiau palikti galimybę dirbti kad ir pilną darbo dieną. Ši tvarka įsigaliotų nuo gegužės 1 d. todėl, kad motinystės (tėvystės) atostogų išeinantys tėvai jau žinotų būsimas sąlygas“, - teigė komiteto narė Rima Baškienė.

Šiuo metu motinoms dirbti nėra naudinga, kadangi jų išmokos mažėja lygiai tiek, kiek jos gauna papildomai pinigų.

„Tai tik Seimo svarstymui pateiktas siūlymas. Iki priėmimo dar galima tikėtis labai įvairių pasiūlymų. Mes mažinti labiau nesiryžome, nors buvo pamąstymų, kad kitose šalyse ženkliai mažesni išmokų mokėjimo laikotarpiai. Esame priversti paliesti ir šią jautrią sritį, nes visi žinome, kad su „Sodros“ biudžetu turime problemų. Tačiau mes nebesikėsiname į „lubas“ bei įvedame „grindis“ – sumažinta pašalpa neturi būti mažesnė už minimalų atlyginimą. Taip saugomi skurdžiausiai gyvenantys žmonės“, - pasakojo R. Baškienė.

Įstatymo pakeitimo projektas Seime turėtų būti svarstomas ketvirtadienį, o kitą savaitę – jau priimtas.