Kai kurie svečiai į priėmimą atvyko vilkėdami ne formalią aprangą, kaip daugelis, o tautinius rūbus. Tarp tokių asmenų buvo ir Kauno meras Andrius Kupčinskas su žmona Jurgita bei Šiaulių meras Genadijus Mikšys.

A.Kupčinskas DELFI sakė tautinį kostiumą siūdinęsis prieš dvejus metus ir ne kartą jį išbandęs oficialiuose priėmimuose. „Šiandien visą dieną su tautiniais rūbais: teko eisenoje Kauno delegacijai vadovauti. Tai jau įprasta būsena, mes su žmona visuose priėmimuose ir šventėse stengiamės dalyvauti su tautiniais rūbais“, - sakė A. Kupčinskas.

Kauno meras pabrėžė, kad prezidento kvietime aprangos kodas nebuvo nurodytas, tad jis nusprendė kostiumą ar smokingą iškeisti į tautinius rūbus. „Šiaip tautiniai rūbai laikomi vienas aukščiausių aprangos kodų, šalia smokingo“, - svarstė A. Kupčinskas.

Politiko teigimu, kostiumą jis siūdinosi pas Kauno tautodailininkę, kuri rengia įvairius laikinosios sostinės kolektyvus. Klausiamas, kiek išlaidų pareikalavo tautinio kostiumo siūdinimasis, A. Kupčinskas teigė, kad vienas kostiumas suaugusiam žmogui kainuoja kiek daugiau nei 1 tūkst. Lt.

Minėjo sunkų kelią

Prezidentas Valdas Adamkus, sveikindamas pirmadienio vakarą Prezidentūroje surengto priėmimo svečius, sakė, jog Lietuvai teko spalvingas istorijos kelias: „Klupome, kėlėmės, bet nepalūžome." Kaip pažymėjo prezidentas, „neturime teisės sustoti, nes tai - mūsų pareiga ateinančioms kartoms ir įsipareigojimas istorijai".

Ši trumpa kalba tapo dar vienu V. Adamkaus atsisveikinimo baigiant kadenciją akcentu. Anot valstybės vadovu, jam teko vieną šimtąją iš tūkstančio Lietuvos metų būti arti mūsų šalies istorijos ir politikos pulso.

„Perduosiu šias garbingas pareigas ir istorinius rūmus (Prezidentūrą - DELFI), bet neatsisveikinsiu su Lietuvos žmonėmis. Visam laikui lieku su savo tauta ir valstybe", - sakė V. Adamkus.

Tostą į Lietuvos žmonių sveikatą pakėlęs Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas prisiminė ne tik istoriją - prieš kelis šimtmečius šios šalies karalius valdė ir Lietuvą su Lenkiją, o Vilniuje gyveno dabar atstatomuose Valdovų rūmuose, bet ir aplinkosaugą - ragino rūpintis Baltijos jūra.


L.Graužinienė atvyko su M.Petruškevičiumi

Priėmimo dalyvius pasveikino prezidentas V. Adamkus bei Švedijos karalius Karlas Gustavas XVI. Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio dienos minėjimą priėmime baigė ir Latvijos prezidentas Valdos Zatleras su sutuoktine Lilita, Suomijos prezidentė Tarja Halonen su vyru Pentti Arajarvi, Islandijos valstybės vadovas Olafuras Ragnaras Grimssonas su žmona Dorrita Moussaieff, Estijos premjeras Andrusas Ansipas su žmona Anu bei kiti aukšti svečiai.

Tarp svečių sukiojosi Lietuvos politikai, verslo pasaulio atstovai bei diplomatai. Renginyje pasirodė „darbietė“, buvusi kandidatė į prezidentes Loreta Graužinienė su stilistu Mantu Petruškevičiumi, atvyko ir buvusi valstiečių liaudininkų lyderė Kazimira Prunskienė, generolas, buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Jurgis Jurgelis.

Lietuvos vardo tūkstantmečio dienos minėjimą Prezidentūros kieme šventė ir esamas VSD vadovas Povilas Malakauskas, tarp svečių sukiojosi LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius, dienraščio „Lietuvos rytas“ redaktoriaus pavaduotojas Rimvydas Valatka, istorikas Egidijus Aleksandravičius, operos solistas Vytautas Juozapaitis.

Prezidentūros kiemelyje V. Adamkaus vardu surengtą priėmimą pagerbė kultūrologė Irena Vaišvilaitė, penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, teisininkas Vytautas Nekrošius, visuomeninkas Darius Kuolys, Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkė Regina Narušienė, kardinolas Audrys Juozas Bačkis bei būrys kitų dvasininkų.

Su svečiais bendravo būrys politikų, Seimo narių, pramogų pasaulio atstovų – tarp jų Jogaila Morkūnas, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas bei Vilniaus meras Vilius Navickas Priėmime dalyvavo ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas su žmona Inga Valinskiene bei ministras pirmininkas Andrius Kubilius su sutuoktine Rasa Kubiliene.