Tokią įstatymo pataisą pateikė Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys, Rusų sąjungos atstovas Sergejus Dmitrijevas. Jis priklauso Vilniaus meru socialdemokratą Gediminą Paviržį išrinkusiai naujajai koalicijai.

į šią koaliciją socialdemokratams ir liberalams demokratams pavyko prisivilioti ir anksčiau liberalą Artūrą Zuoką rėmusius Lenkų rinkimų akcijos atstovus. Jiems už paramą buvo pažadėta Seime priimti palankias Švietimo bei Tautinių mažumų įstatymo pataisas, taip pat - sumažinti lenkiškų salios rajonų skolas.

Neleis išstumti kalbos

Antradienį švietimo ir mokslo ministras socialliberalas Algirdas Monkevičius pareiškė, kad jo bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto iniciatyva Seimui bus teikiama alternatyva tautinių mažumų atstovų siūlytoms įstatymo pataisoms: „Ankstesni ketinimai lietuvių kalbą būtų išstūmę į fakultatyvų lygį".

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vadovas Rolandas Pavilionis pareiškė, kad ankstesni pasiūlymai būtų sumažinę tautinių mažumų pasirinkimo galimybę: „Pataisų iniciatoriai sau daro žalą. Jomis mažumoms būtų užkirstas kelias siekti išsilavinimo".

R.Pavilionis teigė nežinąs, kaip per kitą savaitę vyksiantį balsavimą elgsis didžiausia Seimo Socialdemokratų frakcija, bet pripažino jautęs šios frakcijos atstovų spaudimą atsižvelgti į tautinių mažumų reikalavimus. Komiteto vadovas vakar apgailestavo, kad politikai spekuliuoja su švietimu susijusiais reikalais.

Švietimo ir mokslo viceministras bei Vilniaus tarybos narys Rimantas Vaitkus mano, kad pasikeitimai neturės didesnės įtakos susitarimams savivaldybėje: „Tai nėra tiesiogiai susiję, nors derybose lenkai kėlė klausimą dėl Švietimo įstatymo.

Kintanti lenkų pozicija koalicijos atžvilgiu įpareigoja mus inicijuoti tam tikras Švietimo bei Tautinių mažumų įstatymų pataisas ir ieškoti kompromisų".