Anot socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Dagio, tai paliestų vos 10 proc., arba 4 tūkst. motinų, tačiau pašalpos būtų nubrauktos tiek jau jas gaunančioms mamoms, tiek dar negimusiems kūdikiams.

Pašalpa – apie 3 tūkst. litų

Siūloma įstatymo pataisa numato, kad kompensuojamasis uždarbis motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpoms apskaičiuoti negali viršyti teisės į atitinkamą pašalpą atsiradimo mėnesį galiojusių Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų: nuo 2009 m. rugpjūčio 1 d. iki 2011 m. gruodžio 31 d. - 2,5 dydžio sumos, o nuo 2012 m. sausio 1 d. – 5 dydžių sumos.

Motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpos, kurių mokėjimo terminas baigėsi iki nurodytų nuostatų įsigaliojimo, neperskaičiuojamos. Asmenims, 2009-2011 metais gavusiems sumažintas socialinio draudimo pašalpas, 2012–2014 m. išmokama atitinkamos pašalpos nesumokėta dalis.

Taip esą būtų sudaryta galimybė, nedarant žymesnio poveikio mažesnes socialinio draudimo pašalpas gaunančioms Lietuvos gyventojų grupėms, išsaugoti dvejų metų motinystės (tėvystės) pašalpų mokėjimo laikotarpį. Sumažinus kompensuojamojo uždarbio maksimalią ribą iki 2,5 draudžiamųjų pajamų 2009 m. būtų sutaupyta 36,2 mln. litų, 2010 m. – 87 mln. litų.

Šiuo metu kompensuojamasis uždarbis socialinio draudimo pašalpoms apskaičiuoti negali viršyti teisės į atitinkamą pašalpą atsiradimo mėnesį galiojusių Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų (šiuo metu – 1488 Lt) penkių dydžių sumos (šiuo metu – 7440 Lt).

„Tai lydintysis įstatymas, susijęs su būtinybe taupyti. Šiuo atveju taupoma socialinio draudimo srityje – primenu, kad jau esame šioje srityje padarę taupymo sprendimų sumažintos ligos pašalpos, bedarbio pašalpos. Pasaulio bankas radikaliai siūlo mažinti motinystės atostogų trukmę bei išmokos dydį. Tokie tarptautinių institucijų pasiūlymai taip turi būti įvertinti, tačiau iš tiesų turime rasti geriausius sprendimus, kad nukentėtų kuo mažiau motinų.

Šis įstatymas paliečia tik dešimtadalį – 4 tūkst. – motinų. Tai nėra didelė dalis. Siūlomas solidarumo principas – didesnes pajamas gaunantys žmonės gali prisiimti didesnę naštą nei tos motinos, kurios gauna mažesnes išmokas. Jei mažintume visiems proporcingai, motinas, kurios gauna mažas išmokas, verstume eiti dirbti, kad gautų pajamų“, - projektą pristatydamas teigė R. Dagys.

Ar būtina grąžinti?

Seime pasiūlymas sulaukė nevienareikšmės reakcijos. „Iš tikrųjų baisi padėtis valstybėje, jei turime skolintis iš vaikų, kuriems dar tik metai ar kurie dar tik turi ginti. Kaip supratau, Jūs pats manote, kad įstatymas „nepraeis“, o jei netyčia „praeitų“, ar sutiktumėte, kad ir ministrams būtų sumažintos atlyginimo „lubos“, o skola grąžinta vėliau?“ – replikavo Kęstutis Daukšys. R. Dagys atšovė, kad tokią galimybę būtų galima svarstyti.

Seimo narys Algirdas Sysas pasipiktino, kodėl ministras taip gina turtinguosius. „O kas ir kada grąžins atimtas bedarbio pašalpas, sumažintas išmokas ligos atveju ir kompensacijas kitoms nukentėjusioms socialinėms grupėms? Kodėl pasirinkta tik viena turtinga grupė, kuriai ruošiamasi grąžinti?“ – klausė parlamentas.

Anot ministro, to reikalauja įstatymai, kadangi motinystės (tėvystės) pašalpos nustatomos dvejiems metams ir negali būti keičiamos per šį laikotarpį atgaline data.

„Sprendimas pateiktas diskusijai. Aš pats asmeniškai manau, kad reikia ieškoti visų įmanomų rezervų, bet kitose sferose – ne mažiau jautriose – daugiau galimybių mažinti nėra. Nežinau, iš ko dar galima būtų atimti. Jei rasime bendrus sprendimus, kaip dengti šį trūkumą, su mielu noru priimsiu. Panašios atostogos tik Estijoje – iki 1,5 metų, niekur kitur nėra nei tokio ilgio laikotarpio, nei tokios kompensacijos. Mes turime išsaugoti pačią esmę. Ir mes paliečiame tik 10 proc. motinų, kurių pajamos yra labai didelės“, - „Sodros“ biudžeto kamšymo galimybes parlamentarams aiškino R. Dagys.

Tuo tarpu Juozas Olekas priminė, kad pailginus vaiko priežiūros atostogas, gimstamumas padidėjo 10 proc., todėl, žinant, kokia demografinė situacija šalyje, verta paaukoti šiek tiek biudžeto lėšų, kad tendencija išliktų.

Gimdyti dėl pinigų nėra blogai

R. Dagio teigimu, 90 proc. motinų pataisa neliečia. Pajamų neteks tik tos, kurios tikrai gali išlaikyti savo vaikus ir nepriklauso sluoksniui, kuris atsidūrė prie skurdo ribos. Juolab kad ateityje greičiausiai bus priimti sprendimai leisti motinoms užsidirbti papildomai per autorines sutartis.

„Jaunos šeimos patikėjo valstybe, suplanavo savo ateitį. Ne visi darbdaviai apgaudinėja, daugelis sąžiningai mokėjo mokesčius. Juos mokėjo ir mamos. Kodėl taip neigiamai žiūrite į mamas? Tai didžiulis darbas, jos atiduoda duoklę valstybei. Šiuo metu propaguojamos privačios mokyklos, bet nebus kam jų lankyti, nes turtingos mamos negimdys“, - ministrui oponavo Vida Marija Čigriejienė.

„Puikiai žinote mano požiūrį į mamas. Jei atsirastų nors vienas litas, kaip sutaupyti, nesiūlyčiau mažinti. Tai labai sunkus sprendimas ir man nesuteikia jokio malonumo jį pateikinėti, bet mes turime atsakingai žiūrėti į valstybės finansus. Jei nesuvaldysime finansų, šiandieninės mamos vėliau nukentės žymiai labiau“, - atsikirtinėjo R. Dagys.

Tuo tarpu Petras Gražulis negalėjo atsidžiaugti siūlymu. „Jei esate už žmogų, kuris turi mažas pajamas, turite pritarti. Politikai išsigimė ir remia tik turtinguosius. Mano motina pagimdė 16 vaikų ir nei vieno negimdė dėl pinigo. Dabar vargšės gimdo dėl 500 litų, o ponaitės – dėl 5 tūkst. Ar 3 tūkst. litų yra mažos pajamos? Mes į mokyklą ėjome ir basi, ir neapsirengę, bet visi išaugome. Aš palaikau socialinį teisingumą. Vaikai neturi tapti pinigų kalve“, - įsikarščiavo parlamentaras.

Tokia kolegos kalba pritrenkė Andrių Šedžių, kuris pasiūlė nepavydėti žmonėms. „Kalbame apie vaikus. Tai nieko bendra neturi su pinigais. Jei tarp 4 tūkst. motinų yra viena kita, kuri tai darė dėl finansinių sumetimų, tai irgi nėra blogai. Visi žinome, kokia prasta yra demografinė padėtis Lietuvoje. Jei nedarysime visiškai nieko, lietuvių tauta tiesiog išnyks. Turime tik džiaugtis, kad ir šiuo sunkiu laikotarpiu atsiranda moterų, kurios ryžtasi gimdyti“, - įsitikinęs parlamentaras.

Nepaisant nuomonių įvairovės, salėje buvę parlamentarai šio įstatymo projektui po pateikimo pritarė. „Už“ balsavo 35 Seimo nariai, „prieš“ – 20, susilaikė 7. Pagrindiniu komitetu projektui svarstyti paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – liepos 9-oji.