Tai jis sakė pirmadienio popietę spaudos konferencijoje Vilniuje.

Toje pat spaudos konferencijoje dalyvavusio buvusio Lenkijos prezidento Lecho Walesos (Valensos) paklaustas, ar neketina dėl savo kritiškų Rusijos vadovybės atžvilgiu pasisakymų prašytis politinio prieglobsčio Lietuvoje, S. Kovaliovas atsakė neigiamai.

"Ne, aš nesu linkęs prašyti politinio prieglobsčio dėl jokio savo pasisakymo", sakė S. Kovaliovas. Jis yra Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, turintis parlamentaro neliečiamybę.

Pirmadieni Vilniuje vykstančiame tarptautiniame kongrese "Komunizmo nusikaltimų įvertinimas" S. Kovaliovas griežtai kritikavo Rusijos karinę kampaniją Čečėnijoje, o Vladimiro Putino išrinkimą Rusijos prezidentu pavadino "KGB ir kitų spectarnybų atėjimu į valdžią".

Aštuntajame dešimtmetyje S. Kovaliovas buvo teisiamas Vilniuje, kaip vienas aktyvių Lietuvos katalikų bažnyčios kronikų platintojas, per savo ryšius Maskvoje padėdavęs Lietuvos disidentams perduoti informaciją į užsienį.

Spaudos konferencijoje jis dalijosi samprotavimais, kodėl komunizmo ideologijos, artimos fašizmui, neištiko pastarojo likimas.

Anot S. Kovaliovo, pagrindinė priežastis, kodėl komunizmas nežlugo, yra ta, kad skirtingai nuo fašizmo, komunizmas nepatyrė karinio pralaimėjimo.

Pasak S. Kovaliovo, "iš kur rasis krachas komunizmo", kai "Rusijoje viešpatauja pasitenkinimas ir pasigerėjimas dėl čečėnų karo, dėl KGB atėjimo į valdžią".

S. Kovaliovo teigimu, "Rusijoje nebus atkurtas gulagas ir netgi nebus atkurta cenzūra".

"Ne tik todėl, kad dabar niekas neturi pakankamai valdžios, kad grąžintų šalį į ankstesnius Stalino laikus, bet ir todėl, kad to šiandien nebereikia. Prisitaikėlis, kuris glūdi krūtinėje, žymiai efektyvesnis, negu stovintis sargybos bokštelyje, o cenzorius krūtinėje efektyvesnis už glavlitą (buvusią sovietinę cenzūros valdybą - BNS)", sakė S. Kovaliovas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją